Iohannis a ajuns la Chișinău înaintea alegerilor: „Aderarea Republicii Moldova la UE e un proiect național al României și îmi doresc foarte mult să se întâmple în mandatul meu de președinte”

Iohannis a ajuns la Chișinău înaintea alegerilor: „Aderarea Republicii Moldova la UE e un proiect național al României și îmi doresc foarte mult să se întâmple în mandatul meu de președinte
Publicat: 28/11/2014, 11:37
Actualizat: 28/11/2014, 16:12

Vizita la Chișinău a lui Iohannis, încă neînvestit oficial, are loc mai mult ca un semnal politic în contextul în care în Republica Moldova sunt programate duminică alegerile generale care vor decide configurația viitorului Parlament, a următorului Guvern și, în 2016, inclusiv numele președintelui țării. Cum, potrivit sondajelor, niciunul dintre cele 21 de partide care apar pe buletinul de vot nu va avea majoritate, esențială după alegerile de duminică va fi componența coaliției de guvernare. Există trei scenarii posibile în acest moment, unele mai puțin dezirabile pentru viitorul european al Moldovei decât altele. Detalii, AICI.

„Nu există o altă țară decât Republica Moldova care este atât de importantă pentru noi românii, pentru România, pentru relațiile externe ale României. România va sprijini ca și până acum aderarea, prin susținerea permanentă a Repunlicii Moldova. Aderarea Republicii Moldova la UE este un proiect național al României și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se întâmple în mandatul meu de președinte al României”, și-a justificat Iohannis prezența la Chișinău într-un moment-cheie.

Apelul său, către alegătorii din Republica Moldova a fost acela de a ajunge duminică la vot, cu asigurarea că „România va proteja fără doar și poate integritatea teritorială și interesele Republicii Moldova”.

„Am speranța că veți vota pentru un viitor proeuropean”

Însoțit de Mihai Răzvan Ungureanu și de Vasile Blaga, Klaus Iohannis a aterizat în jurul orei 10.30, la ora 11.00 având programată o primă întâlnire cu președintele Partidului Liberal-Democrat, Vlad Filat, cu care s-a văzut și zilele trecute la București. Primul mesaj al lui Iohannis la Chișinău, de încurajare a orientării pro-europene a Republicii Moldova și a participării la vot duminică, a fost transmis într-o conferință de presă cu Vlad Filat.

„Sunt foarte bucuros că mă aflu astăzi la dumneavoastră. Se știe, este prima vizită în afara România pe pe care o fac de când românii mi-au dat votul lor și am venit deocamdată în calitatea mea de președinte ales. Vizita mea vine, evident, în contextul alegerilor pe care le aveți dumneavoastră. Mă aflu aici pentru a vă exprima întregul meu sprijin pentru consolidarea democrației și alinierea la normele europene a Republicii Moldova”, a fost mesajul lui Iohannis.

Concret, Iohannis li s-a adresat celor cu opțiuni pro-europene și, mai ales cetățenilor Republicii Moldova care și-au reprimit și cetățenia română. „Am speranța că cei cu drept de vot vor vota pentru un viitor proeuropean. Fac apel cu precădere la cei care au și cetățenia română. Pe 30 noiembrie putem acorda o șansă și un viitor mai bun Republicii Moldova. Am certitudinea că România și Republica Moldova vor împărtăși același spațiu comun de prosperitate și democrație în interiorul UE”, a adăugat Iohannis.

Rezultatul alegerilor de pe 16 noiembrie a fost luat, pe de altă parte, de Vald Filat drept „o victorie pentru România și o victorie pentru Republica Moldova”. „Suntem siguri că domnul Iohannis va oferi Republicii Moldova tot ce este necesar pentru parcursul nostru european”, a spus liderul PLD, invocând existența unor „provocări interne”, dar și a „provocărilor cu caracter extern” înaintea alegerilor de duminică.

În jurul orei prânzului, agenda sa include întâlnirea cu președintele Nicolae Timofti, din partea căruia a și venit invitația oficială la Chișinău, cu toate că Klaus Iohannis nu a depus încă jurământul de președinte.

Înainte de preluarea oficială a mandatului, Klaus Iohannis va merge, în următoarele săptămâni și într-o vizită în Statele Unite. Cum nu este încă președinte în funcție, întâlnirile sale, estimate a avea ca temă pregătirile pentru instalarea unui comandament regional NATO în România, parteneriatul strategic și statul de drept, vor avea caracter privat . Prima vizită oficială, așa cum a sugerat Iohannis într-un interviu recent pentru Reuters, ar urma să aibă loc în Germania, la începutul anului viitor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Îți fac direct dosar penal. ALERTĂ pentru șoferii care merg la RAR. Îți confiscă și...
Vremea o ia razna în România. Vești din ce în ce mai rele de la...
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×