Cât de dezvoltată este piața asigurărilor private de sănătate în România și Europa

Cât de dezvoltată este piața asigurărilor private de sănătate în România și Europa
Publicat: 04/12/2014, 16:51

Cu toate acestea, asigurările private de sănătate au reușit să pătrundă și pe piața din România în ciuda faptului că pachetul de bază de servicii medicale este unul îndestulător. Acest lucru se datorează în mare parte multinaționalelor prezente și pe piața din România care au peste 54.000 de angajați pentru care au semnat contracte cu firmele de asigurări.

Asigurarea privată de sănătate poate asigura accesul la servicii medicale de calitate, atât în spitalele de stat, cât și în cele private. Beneficiile oferite cuprind atât servicii de prevenție precum analize și alte investigații, dar și acoperirea costurilor cu spitalizarea, posibile intervenții chirurgicale și tratament. Mai mult, posesorii unei astfel de polițe pot beneficia de servicii medicale într-un spital în orice parte a lumii. Toate acestea fără eforturi financiare în momentul în care te îmbolnăvești sau suferi un accident .

Reprezentanții companiilor care oferă asigurări private de sănătate spun că, în România, numărul persoanelor care au o astfel de poliță este unul destul de scăzut, comparativ cu restul Europei.

„Consider că avem ingredientele pentru a face lucrurile sa functioneze și în România”, susține Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. Este important să comunicăm foarte clar necesitatea asigurării private. Accesul constant la servicii medicale de calitate este un beneficiu esențial pe care îl oferă asigurarea privată de sănătate. O consecință evidentă a răspândirii asigurărilor de sănătate va fi îmbunătățirea stării de sănătate a populației, implicit un standard de viață crescut în România”.

Mai jos puteți vedea o analiză despre cât de dezvoltată este piața asigurărilor private de sănătate în câteva din țările europene.

● Belgia – Asigurarea privată de sănătate în Belgia este una complementară și acoperă serviciile medicale care nu sunt acoperite de asigurările medicale obligatorii sau care sunt acoperite doar parțial. Piața asigurărilor private de sănătate s-a dezvoltat în Belgia în ultimele două decenii, iar în ultimii ani acest sector a înregistrat o creștere spectaculoasă. Potrivit datelor, 73,3% dintre belgieni au o asigurare complementară cu ajutorul căreia își acoperă cheltuielile aferente serviciilor medicale care sunt acoperite parțial sau deloc de stat.

● Franța – Finanțarea sistemului sanitar este dominată de cotizațile sociale ale angajatorilor și ale angajaților. Francezii au libertatea necondiționată a alegerii tipului de serviciu medical, dar nu-și pot alege liber asiguratorul, afilierea făcându-se automat pe baza apartenenței profesionale. Sistemul social național este completat de finantarea prin impozite și asigurări private de sănătate. Sistemul social asigură servicii pentru 99,9% din populație și suportă 78,4% din cheltuielile de sănătate. Sistemul de asigurări de baza nu acoperă integral costul tratamentelor, existând un sistem de coplata care poate fi acoperit printr-o asigurare complementară. Spitalele publice, care se axează pe servicii medicale de urgență, intervenții complexe, reabilitare, tratament pe termen lung sau psihiatric, dețin 65% din paturi. 88% dintre fracezi dețin o asigurare privată de sănătate, 20% din cheltuielile totale pentru sănătate fiind acoperite prin acestea. Deși Franța are un sistem public de sănătate, acesta nu acoperă toate nevoile pacienților. Astfel, 87% din populație are polițe de asigurare privată complementară. Asigurarea complementară acoperă costurile totale sau parțiale nerambursate de sistem.

● Italia – Serviciul Național de Sănătate e finanțat prin impozitare generală. Serviciile medicale sunt asigurate de autoritățile locale. Deși există acces universal la un pachet uniform de beneficii, există diferențe majore în ceea ce privește îngrijirea medicală și cheltuielile, în funcție de regiuni. Unitățile locale de sănătate controlează și acreditează spitalele publice (61%) și pe cele private, nonprofit.

● Marea Britanie – Englezii au acces în mod egal la toate serviciile medicale necesare, indiferent de statutul financiar. Tratamentul medical asigurat de un medic este gratuit și nu există taxe adiționale sau co-plăți. Englezii achită o parte a costurilor pentru medicamente, iar o scutire de plată este greu de obținut. Se plătesc extra tratamentul stomatologic și cel oftalmologic. Pe de altă parte, cetățenii din Marea Britanie au libertatea de-a alege și asigurări private de sănătate. Asigurările private de sănătate le facilitează britanicilor accesul la servicii medicale într-un timp scurt. Potrivit statisticilor, pacienții care nu au asigurări private de sănătate sunt puși pe liste de așteptare.

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susținută de Metropolitan Life. Urmărește campania și pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice