CNCD: Există discriminare între untilizatorii de cartele pre-pay și abonați

CNCD: Există discriminare între untilizatorii de cartele pre-pay și abonați
Publicat: 20/01/2015, 09:35

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) consideră că există o formă de discriminare între utilizatorii de cartele preplătite și cei care au abonament de telefonie mobilă, întrucât, la nevoie, autoritățile nu îi pot trage la răspundere pe cei din prima categorie.

Punctul de vedere al CNCD a fost transmis, la cerere, Asociației pentru Implementarea Democrației.

Pentru elaborarea unui punct de vedere, CNCD a cerut la rândul său poziția Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și operatorilor de telefonie mobilă.

Colegiul director al consiliului a constatat că, indiferent de modalitatea de achiziționare a serviciilor de telefonie mobilă/date/interne, toți consumatorii au obligația să folosească aceste servicii cu bună credință și în scopuri legale, însă obligația de a oferi datele de identificare operatorilor o au numai posesorii de abonamente, nu și beneficiarii cartelelor.

„Autoritățile statului nu dispun de instrumentele necesare identificării și tragerii la răspundere legală a acelor deținători de cartele pre-pay care utilizează serviciile de telefonie/date/internet cu rea credință, în scopul săvârșirii de infracțiuni grave. Situația existentă între cele două categorii constituie o formă de discriminare”, potrivit punctului de vedere al CNCD.

Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea și combaterea macrocriminalității a stabilit recent ca legea „Big Brother” și cea privind cartelele preplătite să fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului și a societății civile, directorul SRI susținând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor amenințări teroriste.

Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă și mobilă și de internet să rețină, timp de șase luni, anumite date ale abonaților, care să fie trimise, la cerere, autorităților din domeniul siguranței naționale pentru acțiunile de prevenire, cercetare, descoperire și urmărire a infracțiunilor grave. Curtea Constituțională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea „Big Brother” este neconstituțională.

Legea cartelelor pre-pay (pentru modificarea si completarea OUG nr.111/2011 privind comunicatiile electronice) prevedea ca persoanele care dețin o cartelă telefonică și cele care urmează să își cumpere trebuie să furnizeze operatorului de telefonie datele de identitate, din 2015. Totodată, legea obliga persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de internet publice să se legitimeze.

În 16 septembrie 2014, legea a fost declarată neconstituțională în ansamblu de către CC, care a stabilit că dispozițiile legii nu au un caracter precis și previzibil. Curtea a constatat că modalitatea prin care sunt obținute și stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicații electronice pentru care plata se face în avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectați la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor cu caracter personal față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a acestor date.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare