Șeful ambasadei SUA: Guvernul român trebuie să evite luarea de decizii în grabă, pe termen scurt

Șeful ambasadei SUA: Guvernul român trebuie să evite luarea de decizii în grabă, pe termen scurt
Publicat: 21/01/2015, 14:15

Dean Thompson, care, în absența unui ambasador american, este șeful misiunii diplomatice a Statelor Unite în România, a vorbit, miercuri, despre nevoia îmbunătățirii guvernanței corporative în toate companiile în care statul român este acționar, pentru că numai așa aceste companii pot fi protejate de „pericolul corupției”.

„Știm cu toții: corupția generează eșec. Însă ce anume generează corupție? Principalele cauze ale corupției sunt existența unei oportunități clare, lipsa răspunderii și transparenței și o slabă aplicare a legislației”, a spus însărcinatul cu afaceri al SUA, la aniversarea listării Fondului Proprietarea.

Un prim pas peste îmbunătățirea guvernanței corporative este punerea de manageri profesioniști, selectați în mod transparent din sectorul privat, la conducerea acestor companii.

„Așa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privată competentă conduce la eficiență și profitabilitate, care aduce beneficii tuturor acționarilor, inclusiv statului și, în final tuturor cetățenilor români”, a exemplificat însărcinatul cu afaceri al SUA în România, care a sfătuit Guvernul român „să continue să îmbunătățească legislația privind guvernanța corporativă”.

Octav Ganea/Mediafax

Bunele practici de guvernanță corporativă stabilesc „reguli clare ale jocului” și „mecanisme de control”, a mai declarat oficialul american. „Prin urmare, actele de corupție sunt mai greu de ascuns și responsabilizarea se asigură mai ușor. Conduse adecvat, companiile unde statul este acționar constituie fundamentul susținerii eforturilor guvernamentale de a combate corupția din domeniul economic. Limitând oportunitățile de corupție, companiile în care statul este acționar nu vor mai greva resursele limitate ale statului”.

Prin urmare, a continuat Thompson, SUA încurajează Guvernul României să își coordoneze eforturile de a lupta împotriva corupției cu cele de promovare a bunei guvernanțe corporative: „Așa cum a menționat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în timpul vizitei sale la București, lupta împotriva corupției și pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparenței, previzibilității și stabilității, sunt toate esențiale pentru îmbunătățirea mediului de afaceri și investițional. Este vital ca Guvernul și Parlamentul să fie parteneri investiționali de încredere”.

Pentru a fi parteneri de încredere, executivul și legislativul trebuie să aibă consultări transparente cu toate părțile interesate de orice lege. „Mai mult, Guvernul trebuie să asigure stabilitatea mediului investițional evitând luarea de decizii în grabă, pe termen scurt (…). Ambasada SUA își dorește să continue să colaboreze cu Guvernul României, Franklin Templeton și BERD pentru a progresa in aplicarea practicilor de guvernanță corporativă. Vom face acest lucru pentru că, așa cum a spus adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, ‘SUA își doresc cea mai puternică, mai curată și mai democratică Românie care să continue să ne fie un puternic aliat aici, în Europa, și în întreaga lume'”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Șoferii au interzis. NU ai voie să ai așa ceva la mașină. Legea spune clar
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume