Ce au descoperit arheologii la cetatea Halmyris. „Erau situate la patru metri adâncime”

Ce au descoperit arheologii la cetatea Halmyris. „Erau situate la patru metri adâncime
Publicat: 09/02/2015, 20:38
Actualizat: 10/02/2015, 10:33

Cercetările de la Halmyris s-au derulat în cadrul unui proiect finanțat prin Proiectul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013, care are drept obiectiv valorificarea patrimoniului arheologic.

„La Halmyris, până la o adâncime de aproximativ patru metri, s-au descoperit mai multe părți din clădiri antice”, au anunțat arheologii.

Potrivit ziarero.antena3.ro, valoarea finanțării nerambursabile a proiectului a fost de 593.695 lei. Cetatea romană de la Halmyris se află pe teritoriul actualei localități Murighiol, județul Tulcea, la 2 km SE de sat și 200 m N de șoseaua Murighiol – Dunavățul de Sus, 1,5 km sud de brațul Sfântul Gheorghe.

Există dovezi arheologice ale existenței umane în această zonă din perioada preromană, în apropierea cetății romane fiind identificată și cercetată o necropolă getică. Cercetările arheologice de amploare au început în 1981, continuând și astăzi. Cetatea are o formă trapezoidală cu latura mică spre nord. În sistemul defensiv sunt incluse 15 turnuri și valul de apărare, scrie wikipedia.org.

Lângă cetate se află așezarea civilă de epocă romană, atestată printr-o inscripție (unicat în Imperiul Roman) care menționează „satul mariarilor”, aparținători flotei dunărene Classis Flavia Moescia. Tot la Halmyris, în cripta basilicii, au fost descoperite moaștele celor mai vechi martiri creștini atestați în Dobrogea, Epictet și Astion. Cetatea a continuat să funcționeze până la începutul secolului al VII-lea d.Hr.

Cercetările arheologice sunt efectuate de un colectiv condus de Mihail Zahariade (Institutul de Tracologie București). Florin Topoleanu (ICEM Tulcea), Cristian Olariu (FIB), Alexandru Madgearu și Myrna Phelps sunt membri ai colectivului de cercetare.

Săpăturile arheologice au început aici în 1981. În anul 2000, în incinta sitului arheologic al cetăți romane Halmyris, a fost descoperită o bazilică episcopală. Pe 15 august 2001, în cripta situată sub altarul acesteia au fost identificate rămășițele umane ce păstrau „urme de violență extremă”, ale unor creștini. Inscripția din mormânt, a servit la identificarea acestora ca aparținând celor, a căror viață și patimi sunt relevate în colecția hagiografică Acta Sanctorum, ca fiind preotul Epictet și monahului Astion, „martiri ai Halmyrisului din Scynthia”.

Mânăstirea Halmyris este o mânăstire ortodoxă construită cu scopul cinstirii memoriei lui Epictet Preotul și lui Astion Monahul, creștini martirizați în iulie 290. Accesul se face mai întâi pe drumul dintre Tulcea și Murghiol, de la ultima localitate continuându-se spre Dunavățu de Jos pe un drum pietruit. Mânăstirea se află lângă ruinele cetății, pe stânga drumului la 1,5-2 km de la ieșirea din Murighiol.

Pe 8 iulie 2002, la Halmyris a fost așezată piata de temelie a bisericii noii mânăstiri, în proiect cu dorința de a fi o catedrală, cea mai mare din Dobrogea. Sfințirea bisericii de la demisolului viitorului lăcaș de cult s-a produs la 8 iulie 2007, lucrările fiind reluate de abia după șase ani de la începerea lor. Pentru ridicarea nivelului superior al bisericii este în curs activitatea de strângere a fondurilor. Au fost construite două corpuri de chilii, cu un arhondaric și o trapeză.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?