Chevron anunță ce se va întâmpla cu terenul de la Pungești după ce compania americană se va retrage din România

Chevron anunță ce se va întâmpla cu terenul de la Pungești după ce compania americană se va retrage din România
Publicat: 24/02/2015, 20:17

Terenul de 20.000 de metri pătrați concesionat de Chevron în extravilanul localității vasluiene Siliștea, comuna Pungești, este în continuare împrejmuit cu gard și păzit de o firmă specializată, reprezentanții companiei anunțând, la sfârșitul săptămânii trecute, că gigantul american se retrage din România și renunță la proiectele de exploatare a gazelor de șist.

Reprezentanții Chevron România spun însă că, imediat ce condițiile meteo vor permite, șantierul amenajat pe terenul respectiv va fi închis.

„Imediat ce condițiile meteo vor permite, se va finaliza nivelarea terenului cu pământul excavat de pe porțiunea unde a existat platforma betonată. Ulterior, se va trece la scoaterea gardului, ridicarea podului care asigura accesul spre platformă și predarea terenului către proprietar, la stadiul la care era înainte de amenajarea șantierului”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Chevron România, Răzvan Mitroi.

În ceea ce privește locul unde s-a executat forajul pentru prelevarea de probe de rocă în vederea analizării potențialului de hidrocarburi, acesta a fost cimentat și acoperit cu pământ.

Reprezentanții Chevron susțin că la finalul operațiunilor de închidere a perimetrului de la Pungești, specialiștii de la Mediu vor trebui să-și dea acordul de trecere a terenului din categoria de folosință „industrial” în „agricol”.

Compania Chevron a anunțat că renunță la explorarea gazelor de șist din România, la mai puțin de o lună după ce a renunțat la explorarea din Polonia, informau publicațiile Wall Street Journal și Bloomberg. Reprezentanții Chevron au confirmat pentru MEDIAFAX că gigantul american se retrage din România și renunță la proiectele de exploatare de gaze de șist.

„Rămâne România, unde ne aflăm în proces de a renunța la interesele noastre de concesiune”, spunea purtătorul de cuvânt al Chevron, scria WSJ.

Acesta nu a menționat însă motivele pentru care compania renunță la explorarea din țara noastră.

„În 2014, Chevron Romania a finalizat activitățile de explorare a concesiunii Bârlad, precum și un studiu geofizic 2-D realizat în două dintre cele trei concesiuni din regiunea Dobrogea. Chevron România confirmă intenția de a renunța la planurile sale pentru aceste concesiuni în 2015”, declarau agenției MEDIAFAX reprezentanții companiei.

Ei adăugau că este o decizie de afaceri luată în urma evaluărilor proiectului din România, care nu poate concura în acest moment într-un mod favorabil cu alte oportunități de investiție din portofoliul global al Chevron.

„Rezultatele lucrărilor din România vor fi predate ANRM și vor rămâne în custodia statului. Confidențialitatea informațiilor de acest gen este menținută în conformitate cu legislația din România”, adăugau reprezentanții Chevron.

Chevron anunța pe 1 februarie că renunță la activitățile de explorare a zăcămintelor de gaze de șist din Polonia, ale căror rezultate nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor inițiale.

„Divizia din Polonia a Chevron a decis să întrerupă operațiunile de explozare a zăcămintelor de șist din Polonia, întrucât oportunitățile oferite de acestea sunt mai mici decât alte oportunități din portofoliul global al grupului”, se arăta într-un comunicat al Chevron.

Chevron a finalizat în iulie 2014 activitățile de explorare la prima sondă din România, în localitatea Siliștea-Pungești, județul Vaslui, după două luni de foraj la adâncimi de 3.000 de metri.

Compania americană deține alte trei acorduri de mediu în județul Vaslui pentru explorarea gazelor de șist în localitățile Păltiniș – Băcești, Popeni – Găgești și Puiești. De asemenea, compania a mai obținut anul trecut și cea de-a doua autorizație de construire pentru amplasarea unei noi sonde de explorare, în perimetrul deținut la Puiești.

După ce Chevron a obținut, în octombrie 2013, autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, la Pungești au avut loc mai multe proteste violente ale localnicilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic