Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal

Plagiatul lui Victor Ponta, subiect de discuție în Senat. Aleșii au respins introducerea plagiatului ca infracțiune în Codul Penal
Publicat: 04/03/2015, 19:16
Actualizat: 04/12/2015, 13:46

Plagiatul ar fi putut deveni infracțiune, potrivit Codului Penal, dacă senatorii ar fi dat un vot favorabil pe o inițiativă legislativă în acest sens. Proiectul de lege, depus de senatorul independent Valeriu Todirașcu, prevedea faptul că cine plagiază să facă închisoare de la șase luni până la trei ani, sau să plătească o amendă. Acesta a fost respins cu 85 de voturi „pentru”, 28 voturi „împotrivă” și trei abțineri.

„Folosirea sau prezentarea ca originală a unei lucrări scrise sau a unei comunicări orale, inclusiv în format electronic, în care au fost incluse texte, expresii, idei, demonstrații, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode științifice extrase din opere scrise, inclusiv în format electronic, ale altor autori, fără a menționa acest lucru și fără a face trimitere la sursele originale, dacă are ca rezultat obținerea unei diplome, unui titlu universitar sau academic sau a unei poziții profesionale, în condițiile în care, dacă această reprodecere fără citarea autorului ar fi recunoscută la timp, autoritatea respectivă nu ar fi acordat diploma, titlul sau poziția, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, se arată în amendamentul făcut de Todirașcu , la articolul 348 din Codul Penal.

Cu toate acestea, Guvernul nu susține această inițiativă, invocând o prevedere similară deja existentă în legea 8/1996 privind drepturile de autor.

CITEȘTE AICI POZIȚIA GUVERNULUI

Pe de altă parte, membrii opoziției au acuzat că se protejează infracțiunea de plagiat, dându-l exemplu pe premierul Victor Ponta. Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a invocat o „chichiță” din legea drepturilor de autor, care prevedere faptul că cei care plagiază pot fi pedepsiți doar dacă cei lezați depun o plângere.

„Noi ne gândim la cel mai important plagiator din România, care este primul ministru Victor Ponta. Dar noi trebuie să ne gândim că există un pericol în această țară, a copia pentru a câștiga ceva sau pentru a lua un titlu. Acesta este pericolul, dăm un exemplu la o generație care poate să înțeleagă că merge și așa. Asta e rău de tot. În actuala legislație e o chichiță, de care s-a profitat excepțional: singurii care au voie să facă plângeri sunt persoanele lezate, adică cei după care s-a copiat. În situația unui personaj politic foarte puternic, cine credeți că va face plângere? Nu se face dreptate pentru că există această chichiță. Să lăsăm procurorul să facă anchetă, nu să se întâmple așa cum s-a întâmplat”, a spus senatorul Popa.

În expunerea de motive, inițiatorul Valeriu Todirașcu a explicat că furtul intelectual, pe lângă faptul că este practicat încă din școala primară, poate dăuna imaginii României, prin nerecunoașterea pe plan internațional a diplomelor.

„Furtul intelectual se exersează încă din șocala primară, când copiii prezintă la școală referate realizate prin metoda copy-paste de pe internet, fără ca acest fenomen să fie combătut eficient. Perpetuarea acestor practici și lipsa pedepselor exemplare în cazurile de plagiat vor duce în situația în care diplomele și titlurile obținute în România să nu mai fie recunoscute pe plan internațional, ceea ce ar însemna o sancțiune severă, nemeritată, pentru cei care își obțin titlurile respective pe merit”, se arată în expunerea de motive.

În plus, și Todirașcu susține că actuala legislație s-ar aplica doar dacă persoana care se consideră plagiată depune o plângere în acest sens.

„Legea ar trebui să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră prejudiciat și dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obține un beneficiu prin fraudă, în dauna societății în ansamblu său și al tuturor celor care au obținut diplome omoloage pe cale cinstită”, mai scrie Todirașcu.

CITEȘTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CITEȘE AICI PROIECTUL DE LEGE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...