Tony Blair vrea să se retragă din rolul de emisar al Quartetului

Tony Blair vrea să se retragă din rolul de emisar al Quartetului
Publicat: 16/03/2015, 07:02
Actualizat: 23/08/2017, 06:33

Potrivit publicației, fostul premier britanic se pregătește pentru negocieri delicate în vederea schimbării rolului său în Orientul Mijlociu, dar este hotărât să rămână în în cadrul procesului de pace. El s-a întâlnit cu secretarul de Stat american John Kerry sâmbătă, la Sharm el-Sheikh, în Egipt, pentru a discuta despre o posibilă schimbare a rolului. Blair a discutat, de asemenea cu Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini, care exercită presiuni în vederea unei reformări a Quartetului și unei poziții mai solide a Uniunii cu privire la comportamentul Israelului.

În cazul în care Blair se retrage sau optează pentru o poziție informală, acest lucru va pune capăt unui aranjament controversat prin care a devenit un pilon al diplomației în Orientul Mijlociu în timp ce este implicat în afaceri private cu unele dintre guvernele din regiune, cu care are de-a face ulterior în cadrul Quartetului.

Quartetul nu a luat încă o decizie finală, însă o clarificare a rolului lui Blair poate avea loc săptămâna viitoare. Biroul său a refuzat să comenteze în acest sens, precizează FT.

Kerry este un susținător al implicării în continuare a lui Blair, însă unii oficiali de rang înalt de la Washington au declarat pentru FT că ei doresc ca acesta să se retragă, citând îngrijorări cu privire la multiplele sale interese, de natură caritabilă, diplomatică și comerciale. În ceea ce o privește, Mogherini se gândește deja la perioada post-Blair, în contextul în care recalibrează abordarea UE și numește un nou emisar al Uniunii pentru Orientul Mijlociu.

Bruxellesul nu mai finanțează biroul lui Blair din 2012, iar acesta nu a fost invitat la ultima reuniune la nivel de miniștri a Quartetului, care a avut loc la Munchen, în februarie, la convocarea Înaltului Reprezentant UE. Surse oficiale declarau că discuțiile erau în principal politice, fără legătură cu mandatul economic al lui Blair.

Diplomați de rang înalt au declarat că Blair este eliberat din funcție. „Acest lucru este așteptat de mult timp”, a declarat un diplomat la curent cu discuțiile. „A fost ineficient în această activitate. Nu are nicio credibilitate în această parte a lumii”, a adăugat aceeași sursă.

Altă sursă, apropiată de administrația Obama a apreciat că „Tony Blair nu reprezintă nici un activ, nici un pasiv, dar rolul său actual nu mai este viabil”.

Blair a fost numit în funcție în 2007, la inițiativa administrației George W Bush, imediat după ce a fost premier al Marii Britanii timp de un deceniu. Susținerea sa energică față de Războiul din Irak l-a transformat într-o figură controversată în rândul palestinienilor, încă de la început.

Quartetul – reprezentantul ONU, Statelor Unite, UE și Rusiei, fondat în 2002, a fost marginalizat în ultimii doi ani în eforturile diplomatice din cadrul procesului de pace, o perioadă în care administrația Obama a încercat să medieze negocieri israelian-palestiniene ce au eșuat anul trecut.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ