S-a votat noua lege pentru finanțarea partidelor politice

S-a votat noua lege pentru finanțarea partidelor politice
Publicat: 18/03/2015, 18:20
Actualizat: 18/03/2015, 22:07

Proiectul noii legi privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a trecut lejer prin Camera Deputaților, după ce partidele parlamentare negociaseră textul în Comisia de Cod Electoral. Astfel, 262 de deputați au votat pentru, 20 s-au abținut și au existat doar opt voturi împotrivă.

Cu toate că proiectul nu a avut probleme în a fi impus în Parlament, au existat și voci care l-au contestat.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a spus că nu a votat legea deoarece finanțarea campaniilor electorale se duce într-un loc greșit. „Finanțarea campaniei electorale în legea votată va fi netransparentă și deschide calea la cumpărarea candidaților. Singurii care pot depune sume de bani la campanii sunt candidații, singurii care au drept de a primi donații, nu partidul, ci candidatul. Nu s-a dorit o reglementare clară a modului în care ajung banii acolo”, și-a explicat votul deputatul UDMR.

El a adăugat că legea este „periculoasă” și poate fi declarată neconstituțională dacă va fi atacată la CCR.

Pesedistul Mircea Drăghici a lăudat noua lege, afirmând că „românii vor avea o lege foarte transparentă, la nivel european”.

Finanțarea partidelor și a campaniilor este prima lege dintr-o serie care mai vizează alegerile locale, alegerile parlamentare, dar și modul în care se poate înființa și organiza un partid politic.

O nouă sursă de finanțare a partidelor politice o va constitui împrumuturile în bani de la persoanele fizice și juridice. În schimb, în timpul campaniilor electorale contribuțiile, pot fi depuse de către candidați sau mandatarul financiar numai din donații ale persoanelor fizice, din venituri proprii sau din împrumuturi de la persoane fizice sau contractate cu instituții bancare.

„Împrumuturi în bani de la persoanele fizice și juridice. Partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale sub sancțiunea nulității absolute, însoțite de documente de predare – primire , în contract prevăzându-se modul și termenul de restituire al acestora. Împrumuturile care au o valoare mai mare de 100 de salarii de bază minime brute pe țară se supun condițiilor de publicitate. Acordarea de împrumuturi de către partidele politice, alianțele politice sau electorale și candidații independenți către persoanele fizice este interzisă. Partidele politice au obligația de a publica în MO până la 30 aprilie a anului următor, cuantumul total al veniturilor din cotizații obținute în anul fiscal precedent, precum și lista membrilor de partid care au plătit în anul fiscal precedent cotizații a căror valoare însumată depășește zece salarii minime brute pe țară”, se arată în noul proiect privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale.

La articolul 38 al legii se prevede că în „cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Cameră și Senat, AEP rambursează partidelor politice, alianțelor politice și organizațiilor cetățenilor, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiile electorale, în cazul în care partidul, alianța politică a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.

Dacă un partid nu a obținut minim 3%, „AEP rambursează numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscripției electorale în care acesta a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate”. Cheltuielile nu pot depăși nivelul contribuțiilor și au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la funcția de senator sau deputat, la care se adaugă 10 de la partid. În cazul alegerilor prezidențiale, limita este de 20.000 de salarii minime brute.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...