Efectul neașteptat al zaharinei asupra corpului uman

Efectul neașteptat al zaharinei asupra corpului uman
Publicat: 25/03/2015, 12:58

„Mă uimește cum o simplă moleculă, precum zaharina – pe care oamenii o pun dimineața în cafea – ar putea fi folosită și în alte scopuri, inclusiv în cazul tratării cancerului agresiv”, a declarat Dr. Robert Kenna, din cadrul Universității din Florida.

„Putem dezvolta un nou medicament anti-cancer, derivat dintr-un produs popular, care poate avea un impact de lungă durată în privința tratării diverselor forme de cancer”, a spus Kenna.

McKenna a precizat că zaharina ar putea dezactiva o proteină care influențează dezvoltarea celulelor cancerigene, denumită anhidraza carbonică IX. Această proteină controlează nivelul pH-ului din intreriorul și exteriorul celulelor cancerigene, astfel încât tumorile se pot răspândi în alte părți ale corpului, scrie globalnews.ca.

În mod obișnuit, anhidraza carbonică IX nu se regăsește în celulele sănătoase din organismul uman, dar este înșelătoare, deoarece seamănă cu restul proteinelor din corp. Identificarea unui tratament prin care să se blocheze proteina IX, fără a le afecta și pe celelalte, este dificilă.

Speranța lui McKenna stă în dezvoltarea unor medicamente pe bază de zaharină, care ar putea duce la încetinirea dezvoltării cancerului, care vor deveni mai vulnerabile în fața chimioterapiei și radiațiilor.

Savantul se bazează pe studiile italiene și australiene, care au demonstrat că zaharina poate fi eficientă în cazul proteinei IX. Alți cercetători au sugerat că îndulcitoarele artificiale afectează senzorii creierului și sentimentul de satisfacție. Zaharina este folosită de mulți ani, la gătit, la fabricarea gumei de mestecat și a băuturilor și chiar la pasta de dinți și apa de gură.

În anii 1970, studiile au arătat că zaharina este responsabilă cu apariția cancerului la vezica urinară în cazul șoarecilor. În 1977, Canada a interzis zaharina și SUA au emis un avertisment alimentar cu privire la folosirea acestui îndulcitor.

În cele din urmă, studiile au fost contrazise de alți cercetători și în 1999, IARC (International Agency for Research on Cancer) a concluzionat că zaharina nu este cancerigenă. În 2014, ministerul sănătății din Canada a permis din nou folosirea zaharinei.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete