O sondă spațială va fi trimisă într-o misiune „sinucigașă” pe un asteroid. Experimentul ar putea salva într-o zi planeta

O sondă spațială va fi trimisă într-o misiune „sinucigașă pe un asteroid. Experimentul ar putea salva într-o zi planeta
Publicat: 03/04/2015, 18:28

„Este un coșmar astronomic – dacă un asteroid va fi detectat în timp ce se îndreaptă spre Pământ, ce ar putea face omenirea în legătură cu această amenințare?”, se afirmă în debutul acestui articol publicat pe dailymail.co.uk.

Cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană (ESA) vor să lanseze o misiune „kamikaze”, pentru a vedea dacă prăbușirea unei sonde spațiale pe un asteroid ar putea contribui la modificarea traiectoriei acestuia.

În colaborare cu NASA, cercetătorii de la ESA doresc să lanseze o sondă care se va prăbuși, cu viteza de 22.500 de kilometri pe oră, pe un satelit de mici dimensiuni.

Misiunea, denumită Asteroid Impact Mission (AIM), se va desfășura în două etape, iar această lună marchează debutul etapei preliminare de design și dezvoltare de către cercetătorii de la ESA.

Creată pentru a testa validitatea tehnologiilor ce vor fi utilizate în viitoarele misiuni în spațiul îndepărtat, AIM va reprezenta de asemenea prima misiune concepută de ESA în domeniul tehnicilor de apărare planetară.

Sonda va fi lansată în octombrie 2020 și va călători spre un sistem binar de asteroizi – denumiți asteroizii Didymos, care vor ajunge în anul 2022 la o distanță de 11 milioane de kilometri de Terra.

Asteroidul principal din acel sistem binar are un diametru de 800 de metri și este însoțit de un mic satelit natural – un alt asteroid, ce are diametrul de 170 de metri.

Acel satelit reprezintă ținta principală a misiunii AIM: sonda europeană va efectua o scanare de înaltă rezoluție a corpului ceresc, alcătuind și o analiză termală și prin radar, pentru a trasa o hartă detaliată a suprafeței și structurii interne a acestuia.

Sonda din acest proiect va lansa apoi un modul – primul conceput de ESA care va coborî pe un corp ceresc de mici dimensiuni după reușita modulului Philae, în cadrul misiunii Rosetta, care a fost plasat cu succes pe o cometă, în noiembrie 2014.

Alte două module, denumite CubeSats, vor fi lansate din acea sondă-mamă, cu scopul de fi plasate în jurul asteroidului și de a aduna o serie de informații științifice.

Datele științifice din misiunea AIM vor fi expediate spre Terra cu ajutorul unui laser de mare capacitate, iar ele vor ajunge la Optical Ground Station din Tenerife, un laborator administrat de ESA în Insulele Canare.

AIM reprezintă în același timp contribuția adusă de ESA la o misiune internațională mai amplă, AIDA (Asteroid Impact & Deflection Assessment).

La sfârșitul anului 2022, va debuta etapa coordonată de NASA în cadrul misiunii AIDA: sonda DART (Double Asteroid Redirection Test) se va apropia de acel sistem binar și se va prăbuși pe cel mai mic dintre aceștia, cu o viteză de aproximativ 6 kilometri pe secundă.

Misiunile AIM și AIDA vor fi prezentate pe larg, în această lună, la Conferința Academiei Internaționale de Apărare Planetară Astronautică, organizată de ESA la Centrul de observații planetare ESRIN, din orașul italian Frascati, cu scopul de analizare a riscului de impact cu asteroizi și comete și de găsire a unor eventuale soluții de evitare a unor astfel de catastrofe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cod galben de ploi torențiale, grindină și vijelii: Care sunt zonele afectate de furtuni
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Lucia Moraru, văduva regretatului actor Marin Moraru a încetat din viață: ”Nu am cuvinte!”
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?