Prima pagină » Știri » Cum îți dai seama pe loc dacă ouăle sunt proaspete sau vechi. Sfaturi pentru cei care fac cumpărăturile de Paște

Cum îți dai seama pe loc dacă ouăle sunt proaspete sau vechi. Sfaturi pentru cei care fac cumpărăturile de Paște

Cum îți dai seama pe loc dacă ouăle sunt proaspete sau vechi. Sfaturi pentru cei care fac cumpărăturile de Paște
Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să își cumpere produsele necesare pentru sărbătorirea Paștelui, inclusiv pe cele tradiționale, numai din spații autorizate și precizează și cum ar trebui să fie acestea păstrate și ambalate de comercianți.

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor intensifică acțiunile de control la unitățile care procesează, depozitează, transportă și comercializează produse alimentare de origine animală și non-animală. Sunt vizate și unități de fabricare a produselor de morărit și panificație, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, semințe și conserve, unități de fabricare a băuturilor alcoolice și răcoritoare, precum și unități de tip hipermarket, supermarket și unități Plafar, care comercializează produse alimentare specifice perioadei postului.

În ceea ce privește sacrificarea mieilor sau iezilor, cu excepția celor sacrificați pentru consum în gospodărie, legislația actuală prevede ca procesul să aibă loc numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente și facilități speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunăstării animalelor, sau în centre de tăiere temporare care vor fi autorizate să funcționeze pe o perioadă determinată, sub controlul medicului veterinar repartizat.

Carnea și organele de miel sunt admise pentru consumul public numai dacă sunt însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele și poartă marca de sănătate

Spațiile temporare pentru sacrificarea mieilor își desfășoară activitatea pe o perioadă determinată (30 martie – 12 aprilie). Acestea trebuie să fie amenjate corespunzător: locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumpărători, pentru a nu le produce disconfort, spații special amenajate pentru cazarea animalelor și cu posibilități de adăpare și furajare a acestora, sistem de alimentare cu apă potabilă și apă caldă etc.

Carnea, provenită din sacrificările efectuate în locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializată direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare și marcare.

Și ouăle valorificate de producătorii particulari trebuie să fie examinate de personalul veterinar. Sunt interzise pentru comercializare ouăle cu coaja crapată sau lovită, acestea vor fi retrase de la vânzare și vor fi dirijate pentru valorificare în scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

Ouăle proaspete prezintă coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouăle vechi la care coaja este lucioasă și netedă. La un examen simplu a densității în apă de robinet, ouăle proaspete trebuie să rămână la fundul vasului în care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta să formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30 – 45 de grade.

Produsele din lapte pot fi valorificate de crescătorii de animale în spații înregistrate sanitar veterinar în condițiile în care producătorul deține: documentul de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă sau vânzare cu amănuntul și certificatul de producător, fișa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar și carnetul de sănătate cu viza medicului uman.

Producătorul trebuie să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs și data obținerii produsului, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj. Expunerea produselor trebuie să se facă în vitrine, în recipiente confecționate din materiale necorodabile, ușor de curățat și igienizat (plastic, ceramică etc.). Comercializarea brânzeturilor trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar). Sunt permise transportul și păstrarea în vederea vânzării directe către consumatorul final a brânzeturilor în recipiente confecționate tradițional din lemn (putini), cu condiția ca acestea să fie curate și identificate corespunzător.

ANSVSA recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că, atât carnea, cât și alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar veterinar și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Consumatorii pot sesiza orice nereguli din domeniul siguranței alimentelor la adresa de e-mail [email protected] sau la numărul de telefon 0800 826 787, care funcționeză în regim de permanență și este apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Presa maghiară despre alegerile de la București: „Aproape nimănui nu i-a păsat cine va fi noul primar”
Digi24
Cea mai mare problemă cu care se va confrunta noul primar al Bucureștiului. „Nu e normal să nu ai căldură iarna. E strigător la cer”
Cancan.ro
Totul despre Cristina Simona Ciucu, soţia primarului Capitalei. Ce firmă deține împreună cu Ciprian Ciucu
Prosport.ro
FOTO. Parcă sunt surori! Cum arată mama Jaquelinei Cristian, jucătoarea română care a încasat peste 1 milion de dolari în 2025
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Situație incredibilă într-o comună din Botoșani: după tată și mamă, a venit rândul fiicei să conducă primăria
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
Cine este și ce avere are Ciprian Ciucu, noul primar al Capitalei
Cancan.ro
Prima gafă de primar a lui Ciprian Ciucu! L-a atacat direct pe Nicușor Dan: 'Mi-a scăpat acest lucru'
Ce se întâmplă doctore
Dieta-minune cu care a slăbit Ozana Barabancea. Are o siluetă trasă prin inel și arată mai bine ca-n tinerețe!
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
UE s-a răzgândit și nu mai interzice motoarele diesel. Dar impune anumite condiții
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
Test de cultură generală. Când au fost inventate închisorile?