3 MOTIVE pentru care Consiliul Concurenței a cerut ELIMINAREA procentului de 30% din Codul Silvic. Scrisoarea pe care a primit-o Iohannis

Publicat: 13/05/2015, 19:43

Consiliul Concurenței a prezentat în punctul de vedere transmis președinției trei motive pentru care din Codul Silvic trebuie eliminat pragul maxim de 30% pentru achiziția sau procesarea de masă lemnoasă, precum și dispoziția privind dreptul de preemptiune pentru producătorii din industria mobilei, dispoziții care sunt de natură a afecta concurența.

CITEȘTE AICI POZIȚIA CONSILIULUI CONCURENȚEI

1. Primul motiv în susținerea propunerii este că noile dispoziții prin care se intervine în piață nu sunt motivate, în expunerea de motive de un interes public major, astfel încât să poată fi justificată o derogare de la reglementările legale în domeniul concurenței.

2. „Analizată prin prisma prevederilor legale în materia concurenței, această limitare a cantității de masă lemnoasă (30% dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie achiziționat de către un operator/grup de operatori) reprezintă o barieră pe piața comercializării masei lemnoase, fiind de natură să limiteze posibilitatea operatorilor economici de a achiziționa sau procesa masă lemnoasă, ceea ce poate afecta concurența care trebuie să se exercite cu ocazia licitațiilor pentru vânzarea masei lemnoase din fondul forestier național. Totodată, limitarea cantității de masă lemnoasă care poate fi achiziționată de către un operator/grup de operatori din fondul forestier proprietate publică ar putea reprezenta un avantaj pentru unii operatori, în condițiile în care se poate demonstra că statul renunță la niște venituri pe care le-ar fi obținut în absența acestui prag”, este cel de-al doile motiv invocat de Consiliul Concurenței care atrage atenția că menținerea acestei limitări poate avea drept consecință declanșarea procedurii de infringement împotriva României.

3. Un al treilea motiv pentru care se cere eliminarea pragului de 30% și preempțiunii pentru producătorii de mobilă ar fi că favorizarea producției de mobilă în în detrimentul altor sectoare care achiziționează sau procesează masă lemnoasă sub formă de lemn fasonat poate avea efect anticoncurențial prin limitarea libertății comerțului sau stabilirea unor condiții discriminatorii.

De asemenea, Consiliul Concurenței propunerea introducerii în lege a obligației licitațiilor în cazul ocoalelor silvice de regim care oferă proprietarilor de fond forestier anumite servicii remunerate. „Considerăm că, pentru încredințarea acestor servicii trebuie organizată o procedură de selecție deschisă, transparentă și necondiționată. În caz contrar, respectiva măsură poate institui un avantaj în favoarea ocoalelor silvice, avantaj care poate reprezenta ajutor de stat”, se arată în documentul ajuns la Cotroceni.

Cât privește derogărilor aplicabile în cazul scoaterii definitive a unor suprafețe din fondul național forestier, Consiliul Concurenței consideră că acestea pot constitui un avantaj pentru anumiți beneficiari, cum ar fi proprietarii de rețele de energie din surse regenerabile, ai parcurilor recreative sau tematice, și propune ca pentru o astfel de măsură legea să prevadă că se va face cu respectarea procedurilor naționale și comunitare în domeniul ajutorului de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii