O organizație cere deputaților avizarea propunerii de dublare a alocației de stat pentru copii

O organizație cere deputaților avizarea propunerii de dublare a alocației de stat pentru copii
Publicat: 18/05/2015, 15:54

Reprezentanții Organizației „Salvați Copiii” susțin că acceptarea propunerii legislative de dublare a alocației de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei reprezintă un demers firesc în respectarea drepturilor copilului în România.

„În cursul zilei de mâine, se vor relua dezbaterile în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială. Rezultatul votului privind aprobarea măririi alocației de stat pentru copii va influența votul final în plenul Camerei Deputaților pe marginea propunerii legislative. Încă de acum două luni, Salvați Copiii a trimis prima scrisoare pentru solicitarea măririi alocației, însă săptămâna trecută, în 12 mai, Comisia pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților nu a acceptat amendamentul propus, de dublare a cuantumului alocației la 84 de lei și de stabilire, pentru copiii cu dizabilități, a unei alocații unice de 200 de lei”, arată reprezentanții organizației, într-un comunicat de presă transmis luni.

Potrivit sursei citate, alocația de stat acordată copiilor care au împlinit doi ani reprezintă o sumă nesemnificativă pentru familie, neputând constitui un sprijin pentru părinți în asigurarea drepturilor fundamentale ale copilului: dreptul la supraviețuire și dezvoltare, dreptul la condiții decente de viață și la alimentație corespunzătoare, dreptul la participare școlară sau la petrecerea timpului liber.

Potrivit Eurostat, în România sunt 3.742.418 de copii, la o populație de 19.947.311, procentul copiilor în risc de sărăcie și excluziune socială fiind de 48,5 la sută, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria – 51,5 la sută, dar la mare distanță de media europeană – 27,7 la sută.

Conform Institutului Național de Statistică, în 2013, rata sărăciei relative în rândul copiilor a fost de 32,1 la sută, semnificativ mai ridicată decât cea a populației adulte (18-64 ani) – de 21,5 la sută sau în vârstă de peste 65 de ani – de 15 la sută. Astfel, rata deprivării materiale severe în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă, era de 34,1 la sută, la nivelul anului 2013.

„De asemenea, semnalăm faptul că așa-numita raportare la Indicatorul Social de Referință (ISR) este doar un exercițiu contabil și are drept consecință menținerea cuantumului la un nivel ridicol de mic și pe viitor, indiferent de ajustările indicatorului, tocmai pentru că valoarea însăși a alocației este nesemnificativă și orice ajustare nu schimbă nimic, modificările ISR nerespectând ritmul de descreștere a puterii de cumpărare în România. ISR are valoarea stabilită din 2008, la 500 de lei, prin OU 126/2008, cuantum nemodificat până în prezent. Pentru ca alocația de stat să capete o minimă însemnătate în viața copilului și să reprezinte un sprijin pentru părinți, modificarea indicelui de raportare la ISR devine absolut necesară”, a precizat organizația neguvernamentală.

Organizația „Salvați Copiii” pledează și pentru raportarea alocației la salariul minim pe economie, în condițiile în care alocația acordată în România are cea mai scăzută valoarea raportată la salariul minim pe economie, respectiv de doar patru la sută, față de opt la sută în Bulgaria sau 18 la sută în Ungaria.

„Dacă, în perioada următoare, vor avea loc creșteri succesive ale salariului minim pe economie, conform celor declarate recent de ministrul Muncii, Rovana Plumb, astfel încât acest salariu să reprezinte 50 la sută din salariul mediu din România până în 2016, considerăm că aceeași politică de majorare trebuie să fie aplicată și în cazul alocației de stat pentru copii”, se mai arată în comunicatul transmis MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii