Fitch a îmbunătățit ratingul Băncii Transilvania și a menținut calificativele altor trei bănci

Fitch a îmbunătățit ratingul Băncii Transilvania și a menținut calificativele altor trei bănci
Publicat: 07/06/2015, 20:05

Perspectivele ratingurilor Băncii Transilvania, UniCredit Țiriac Bank și ProCredit Bank România sunt stabile, în timp ce calificativul Garanti Bank este sub supraveghere pentru o posibilă îmbunătățire, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Fitch a îmbunătățit totodată ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania de la bb- la bb, iar pe cele ale Garanti Bank și ProCredit Bank România de la nivelul b la b+.

Ratingul Băncii Transilvania pentru datoriile pe termen lung este susținut de ratingul de viabilitate, fiind influențat din acest motiv de aceiași factori. Ratingul de sprijin, de nivel 5, și plafonul de sprijin de nivel „no floor” reflectă opinia Fitch că Banca Transilvania nu se poate baza pe sprijin din partea statului, chiar dacă acest lucru este posibil, situația fiind similară pentru majoritatea celorlalte bănci comerciale din Uniunea Europeană.

Revizuirea în sens pozitiv a ratingurilor Băncii Transilvania reflectă îmbunătățirea capitalizării, stabilizarea calității activelor și așteptările Fitch că preluarea Volksbank Romania va îmbunătăți franciza Băncii Transilvania.

Ratingul de viabilitate arată baza solidă a depozitelor și a lichidităților, stabilitatea profitului și generarea de capital. Calificativul mai reflectă concentrarea scăzută a creditelor, ponderea redusă a creditelor în valută, comparativ cu alte bănci, și acoperirea rezonabilă a creditelor neperformante. Ratingul arată însă o calitate încă scăzută a activelor.

În cazul UniCredit Țiriac Bank, ratingul pentru datoriile pe termen lung și cel de sprijin reflectă opinia Fitch că banca este o subsidiară de importanță strategică a grupului UniCredit (BBB+/perspectivă stabilă/bbb+). Perspectiva stabilă reflectă perspectiva stabilă a grupului UniCredit.

Fitch a îmbunătățit ratingul UniCredit Țiriac Bank pentru datoriile pe termen scurt de la nivelul F3 la F2, reflectând disponibilitatea de sprijin cu lichidități din partea grupului.

Ratingul de viabilitate al UniCredit Țiriac Bank arată opinia Fitch privind o calitate slabă a activelor, nivelul adecvat al capitalului, dar la limită, și profitabilitatea modestă. Calificativul ia totuși în considerare performanțele operaționale solide, înainte de provizioane, și profilul solid al lichidităților.

Anunțul referitor la preluarea de către UniCredit a unei participații de 45% la UniCredit Țiriac Bank, prin care deținerea grupului ajunge la 95,6%, nu va avea impact asupra ratingurilor subsidiarei, potrivit Fitch.

Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung și ratingul de sprijin sunt susținute de sprijinul probabil din partea grupului turc Turkiye Garanti Bankasi (BBB-). Ratingul Garanti Bank pentru datoriile pe termen lung, influențat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanței strategice a subsidiarei.

Ratingul pentru datoriile pe termen lung și cel de sprijin ale ProCredit Bank România sunt influențate de posibilul sprijin din partea grupului părinte, ProCredit Holding (BBB/perspectivă stabilă). Ratingul ProCredit Bank România pentru datoriile pe termen lung, influențat de ratingul de sprijin, este cu o treaptă sub cel al grupului părinte, datorită importanței strategice a subsidiarei, se arată în comunicatul Fitch.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic