Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj Très Courts, între 12 și 14 iunie, în București

Festivalul Internațional de Foarte Scurt Metraj Très Courts, între 12 și 14 iunie, în București
Publicat: 10/06/2015, 18:11

Anul acesta, festivalul are loc între 5 și 14 iunie, în aproximativ 100 de orașe din lume, dintre care peste 20 sunt în România, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova. În total, 28 de țări de pe cele cinci continente găzduiesc festivalul, iar spectatorii pot descoperi o selecție de peste două ore de filme scurte aproape simultan în orașe precum Paris, Cluj-Napoca, Bologna, Amsterdam, Londra, Casablanca, Bamako, Belgrad, Ramallah și Tel Aviv.

România participă anul acesta cu 16 orașe în festival, cărora li se adaugă câteva localități din Republica Moldova, Ungaria și Slovacia, coordonate de la Cluj-Napoca.

În București, 44 de filme foarte scurte vor fi proiectate la Bistro Chez Elvire și Cinema „Elvira Popescu” de la Institutul Francez. Intrarea la proiecțiile în aer liber este liberă, iar pentru proiecțiile de la Cinema „Elvira Popescu” prețul biletului este de 10 lei.

Festivalul propune o selecție de filme foarte scurte străine și o secțiune de filme românești. Durata filmelor nu depășește trei minute, aceasta fiind singura regulă care trebuie respectată. Toate genurile sunt prezente: ficțiune, documentar, animație, film experimental. Amatori și profesioniști, începători și celebri, clasici și inovatori, regizorii acestor scurtmetraje vin din toate colțurile lumii.

La terasa Chez Elvire proiecțiile vor avea loc vineri, de la 21.00 (competiție internațională), respectiv 22.15 (competiție națională) și sâmbătă, de la 21.00 (Paroles de femmes, 20 de filme despre condiția femeii în lume) și 22.00 (competiție internațională II).

La Cinema „Elvira Popescu”, proiecțiile vor avea loc sâmbătă, de la ora 11.00 (Très Courts familial), și duminică, de la ora 11.00 (Très Courts familial).

În luna noiembrie a fiecărui an, organizatorii francezi ai festivalului – înființat în 1999 – lansează apelul la participare în întreaga lume. Echipa evenimentului vizionează peste 1.000 de filme într-un interval de două luni, din care reține în jur de 50 – un program de peste două ore – care formează selecția internațională. Aceasta este proiectată simultan în toate orașele lumii care găzduiesc festivalul.

În ceea ce privește participarea românească, anul acesta include filmele: „Fiul de lângă tine” (București), „Instead” (București), „Walk inside the box/ Think outside the box!” (Cluj-Napoca), „Party girl” (Brașov), „Mains” (Constanța), „Glorie postum” (București), „Carpe Diem” (Cluj-Napoca), „Joaca” (Jimbolia), „Still, alive” (Târgu-Mureș), „LAG” (București), „Cabina” (Arad), „#jogging” (Cluj-Napoca), „The hidden city” (Salonta), „Știri vechi” (Cluj-Napoca), „Premonition” (Bender, Republica Moldova), „Camerakiri” (Iași), „The Fridge” (Ilfov), „Șefu’ banii!” (Cluj-Napoca), „Videoclip Stanciu Mihai” (Ploiești).

Spectatorii vor putea vota filmul preferat, iar regizorul cu cele mai multe voturi va câștiga premiul publicului. De asemenea, Organizația Internațională a Francofoniei (OIF) acordă un premiu special unui film românesc ce pune în valoare limba franceză și/ sau abordează teme legate de drepturile omului, pace și democrație, diversitate lingvistică și culturală, dezvoltare solidară și durabilă, educație și formare. Premiul OIF are o valoare de 250 de euro și este însoțit de o diplomă.

Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, cu sprijinul Orange, al Organizației Internaționale a Francofoniei, RFI și TV5Monde.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Avertisment de ultimă oră de la ANM. Fenomene extreme în multe județe
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rasputin, controverse despre moartea și viața sa. Vindecător ori șarlatan?