Fostul șef al Oficiului de Cadastru Iași, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu

Fostul șef al Oficiului de Cadastru Iași, trimisă în judecată pentru abuz în serviciu
Publicat: 12/06/2015, 19:34

Procurorii DNA Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a Narcizei Nedelcu, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imboliară (OCPI) Iași, pentru abuz în serviciu și fals intelectual, ambele în formă continuată.

De asemenea, au fost trimiși în judecată patru consilieri ai Oficiului de Cadastru Iași – Otonel Grunzu, Liviu Gabriel Bălțatu, Nicoleta Dolachi-Pelin și Dumitru Daniel Dascălu -, pentru instigare la fals intelectual în formă continuată și fals intelectual în formă continuată, precum și Irina Soficu, contabil șef la OCPI Iași, la data faptelor, sub acuzațiile de abuz în serviciu și fals intelectual, în formă continuată.

Totodată, procurorii au trimis în judecată cinci administratori de firme din Iași, dar și trei societăți comerciale – Topo Euro CAD SRL Iași, SC Gauss SRL Iași și SC Agenția de Cadastru și Topografie SRL Iași -, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la abuz în serviciu, ambele în formă continuată.

În rechizitoriul procurorilor se arată că, între 23 și 30 decembrie 2009, Narciza Nedelcu, în calitate de director și ordonator de credite al OCPI Iași, aflată în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a avizat la plată în mod nelegal mai multe facturi privind contractele de prestări servicii încheiate anterior cu administratorii a cinci firme ieșene, în condițiile în care serviciile respective nu au fost executate.

Astfel, pentru a ascunde plata nelegală efectuată, Narciza Nedelcu a întocmit în fals mai mult documente în care a menționat că lucrările aferente contractelor au fost finalizate, a aprobate mai multe procese verbale de acceptanță, care atestau, în mod nereal, că serviciile contractate au fost realizate în totalitate, și a semnat în fals la începutul lui 2010 ordonanțările de plată, angajamentele bugetare individuale și propunerile de angajare ale unor cheltuile privind contractele cu firmele respective.

În același context, Irina Soficu, în calitate de contabil șef la OCPI Iași, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a dat dispoziție unei subordonate să semneze ordinele de plată respective, iar ulterior, a aplicat pe propunerile de angajare viza de control financiar preventiv (prin aplicarea ștampilei și semnăturii) și a menționat, în fals, data de 30.12.2009, mai arată procurorii.

„Prin achitarea acestor facturi către cei cinci prestatori de servicii (persoane juridice și persoană fizică autorizată, devenită, ulterior, întreprindere individuală) a sumei totale de 379.657,24 lei, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași a fost prejudiciat cu această sumă, iar cei cinci prestatori de servicii au dobândit un folos patrimonial total de aceeași valoare”, precizează procurorii DNA în comunicat.

Pentru a putea primi sumele respective, administratorii societăților au întocmit în fals facturi fiscale în care au menționat că serviciile contractate prin contractele de prestări servicii au fost efectuate și au solicitat astfel, plata acestora, prin depunerea lor la sediul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile deținute de inculpați, precum și asupra unor sume din conturile bancare ale fostului director OCPI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...