BCR a suspendat operațiunile online de schimb valutar. Ce răspuns a oferit atunci când un director BNR a dat un telefon pentru a cere explicații

BCR a suspendat operațiunile online de schimb valutar. Ce răspuns a oferit atunci când un director BNR a dat un telefon pentru a cere explicații
Publicat: 06/07/2015, 15:12

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat pentru gândul că Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din BNR, l-a sunat duminică pe unul din vicepreședinții BCR, după ce cea mai mare bancă locală după active a suspendat în weekend operațiunile de schimb valutar prin internet banking.

„BNR nu face nici o investigație la BCR. A fost un simplu telefon dat unui vicepreședinte al BCR de către domnul Nicolae Cinteză, directorul Direcției Supraveghere din BNR, care a auzit pe canale de știri că este un incident. Nu a fost raportat nici un incident de plată raportat la cetățenii români din străinătate. A fost închis modulul de schimb valutar pentru operațiunile făcute în România. Întrebați care este motivul, BCR a arătat că a dorit să evite pierderi care ar fi revenit în sarcina clienților cauzate de schimbul valutar”, a declarat pentru gândul consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

BCR a suspendat, la acest sfârșit de săptămână, operațiunile de schimb valutar derulate prin serviciul de internet banking. Motivul invocat a fost protejarea clienților, în așteptarea impactului referendumului din Grecia asupra piețelor valutare.

„Am luat această decizie pentru că nu știam cum vor reactiona piețele după referendumul din Grecia. Schimbul efectiv ar fi avut loc la cursul de luni și puteau apărea diferențe între cursul afisat în momentul inițierii tranzacției și cel la care s-ar fi efectuat transferul. Nu am vrut să apară discuții în cazul în care diferența dintre cele două cursuri ar fi fost semnificativă”, a explicat pentru Ziarul Financiar Ionut Stanimir, directorul de comunicare al BCR.

Clienții BCR nu au fost anunțați de suspendarea serviciului, ei putând afla aceste informații doar dacă sunau la call center.

Reprezentanții BCR au revenit luni cu câteva precizări.

„Tranzacțiile de schimb valutar prin intermediul aplicației de internet banking funcționează la parametri normali începând cu ora 09:00 în această dimineață. Acestea au fost suspendate în week-end-ul 4-5 iulie pentru a proteja clienții de eventuale fluctuații de curs valutar. Ponderea acestora este una redusă în mod obișnuit. Nu întrevedem alte măsuri”, se arată în precizarea de la BCR.

Analiștii Erste Group estimează că din punct de vedere economic, situația din Grecia nu prezintă un risc important pentru țările din Europa Centrală și de Est. Exporturile țărilor din zona ECE către Grecia reprezintă undeva între 0,1 și 0,5% din PIB. Exporturi/PIB către Grecia reprezinta doar 0,5% în cazul României. În plus, sistemul bancar românesc este foarte lichid și foarte bine capitalizat, precizează reprezentanții BCR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău au trecut la următoarea etapă a relației. Vedeta, în culmea...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii