Liderul Partidului comunist din Republica Moldova atacă România: ”Acest membru al UE duce o politică de distrugere și de absorbție a țării noastre”

Liderul Partidului comunist din Republica Moldova atacă România: ''Acest membru al UE duce o politică de distrugere și de absorbție a țării noastre''
Publicat: 08/07/2015, 09:17
Actualizat: 08/07/2015, 11:01

În același timp, Voronin critică Bruxellesul pentru lipsa de reacție față de ceea ce el numește ‘politica expansionistă și de acaparare a Republicii Moldova’ de către România, potrivit publicației online Deschide.md.

În mesajul său, redactat în limba rusă, liderul comuniștilor moldoveni acuză virulent autoritățile de la București, cărora le impută faptul că ‘susțin acțiunile de divizare teritorială a Republicii Moldova’.

‘Un rol foarte distructiv în destabilizarea situației în țară (…) îl au autoritățile României și așa-numitele comitete pentru unirea Basarabiei’, susține Voronin, care își manifestă, în special, revolta față de acțiunea unionistă organizată la 5 iulie — Marea Adunare Națională — în centrul Chișinăului, unde mii de persoane au scandat ‘Unire’, cerând unirea Republicii Moldova cu România.

Printre participanții la acțiunea organizată de Blocul Unității Naționale, 2.000 erau cetățeni români care au fost aduși în mod organizat la Chișinău, iar printre aceștia s-au aflat și senatori români, persoane cu funcții de răspundere și fețe bisericești, susține Voronin în scrisoarea trimisă lui Martin Schulz.

Liderul comunist de la Chișinău mai spune că ‘astfel de ingerințe din partea României durează de 25 de ani’. Mai mult, potrivit lui, ‘acestea s-au intensificat după aderarea României la UE, iar statul român promovează o politică de distrugere și absorbție a Republicii Moldova’.

În acest context, fostul președinte comunist critică Parlamentul European pentru faptul că nu observă astfel de acțiuni și nu a luat niciodată atitudine în respectiva problemă.

‘Un membru al UE — România — duce o politică de distrugere și de absorbție a țării noastre. Este de neînțeles de ce instituțiile europene de la Bruxelles și Strasbourg, dacă nu în mod deschis, atunci prin indiferență, tolerează astfel de manifestări național-unioniste și profasciste. De ce Parlamentul European nu observă de fiecare dată și aproape niciodată nu și-a exprimat poziția cu privire la această problemă? De ce Parlamentul European timp de 10 ani ai președinției lui Traian Băsescu nu a răspuns la declarațiile unioniste deschise ale acestuia?’, se întreabă Vladimir Voronin în mesajul său.

În final, președintele Partidului Comunist declară că ‘moldovenii și românii trăiesc în două state diferite’. ‘Limba noastră este limba moldovenească și suntem obligați să construim statul nostru moldovenesc independent și suveran’, susține el.

Și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a criticat manifestația prounionistă de duminică, cerând demisia miniștrilor de externe, de interne și a directorului SIS (serviciile secrete), dar și pe cea a președintelui Academiei de Științe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, scrie Agerpres.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale