RCS&RDS a preluat Radio 1 de la familia unui deputat PSD și îl va transforma în Pro FM

RCS&RDS a preluat Radio 1 de la familia unui deputat PSD și îl va transforma în Pro FM
Publicat: 30/07/2015, 13:35
Actualizat: 31/07/2015, 11:23

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de joi, o solicitare a societății Paf Media SRL de cedare a licenței audiovizuale a Radio 1 din Galați către societatea RCS&RDS SA. În plus, Paf Media SRL a solicitat Consiliului modificarea licenței acestui post de radio și schimbarea denumirii din Radio 1 în Pro FM (pentru a putea fi integrat în rețeaua Pro FM deținută de RCS&RDS, n.r.)

Totodată, societatea Paf Media SRL a solicitat CNA cedarea altor două licențe de radio pe care le deține pentru Radio 1, respectiv cele din Tecuci și Târgu-Bujor, către o altă societate, Biocenter SRL.

Consiliul Național al Audiovizualului a mai discutat acest subiect și în ședința din 2 iulie, când a amânat luarea unei decizii după ce membrii CNA au constatat, în urma unei discuții cu inspectorul care a monitorizat respectivele radiouri, că în cazul licențelor de la Galați și Târgu-Bujor emisia postului Radio 1 a fost întreruptă mai mult de 90 de zile, termenul legal acordat de Consiliu pentru nedifuzarea programului din motive tehnice. În cazul licenței din Tecuci, nu a fost înregistrată o astfel de problemă.

Legislația audiovizualului prevede că, în cazul în care emisia nu este reluată după această perioadă de 90 de zile, CNA va retrage licența.

„Nu este un secret că societatea Paf Media a întâmpinat probleme financiare serioase în ultima perioadă, motiv pentru care au fost și acele întreruperi de programe”, a declarat Manuela Cazan, reprezentanta Radio 1, în ședința CNA din 2 iulie. Ea a precizat că, din cauza acestor probleme financiare, nu au putut fi achiziționate echipamente pentru retehnologizarea Radio 1, motiv pentru care postul de radio a fost nevoit să își întrerupă emisia. Aceasta a mai spus că acționarii Radio 1 doresc să cesioneze cele trei licențe pe care le dețin pentru că vor ca acest post de radio să funcționeze în continuare.

Manuela Cazan a mai spus că nu cunoaște cu exactitate situația în ceea ce privește durata pentru care a fost întreruptă emisia Radio 1, în Galați și Târgu-Bujor, solicitând CNA o amânare a discutării subiectului pentru a se informa și pentru a prezenta Consiliului eventuale probe din care să reiasă că postul de radio nu și-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile.

Ulterior, Manuela Cazan a depus la CNA trei CD-uri martor, din care, potrivit acesteia, reiese că postul de radio nu și-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile. „Am făcut dovada faptului că postul a emis”, a spus Manuela Cazan, în ședința de joi.

Totuși, unii membri ai CNA, între care Radu Herjeu și Gabriel Tufeanu, au fost de părere că aceste CD-uri nu sunt o dovadă fermă că postul de radio a respectat legislația, având în vedere că inspectorul CNA a constatat că acesta și-a întrerupt emisia mai mult de 90 de zile.

„De ce nu s-a discutat retragerea licenței după primele 90 de zile în care, conform inspectorului nostru, dânșii nu au reluat emisia? Dacă dânșii nu doreau să cedeze licențele nu aflam în veci (de această situație, n.r.)”, a spus Radu Herjeu.

În cele din urmă, cei mai mulți membri ai CNA prezenți la ședința de joi (Florin Gabrea, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea) au decis să ajute postul Radio 1 să funcționeze în continuare, acceptând cedarea licențelor, către RCS&RDS, respectiv Biocenter SRL. În schimb, Valentin Jucan și Gabriel Tufeanu au votat „împotriva” solicitărilor de cedare.

„Este un post pe moarte, care încearcă să se salveze prin cedare”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA.

„Dacă nu îi aprobăm cedarea, îi semnăm certificatul de deces. Dacă îi aprobăm, mamutul RCS&RDS, care îl preia, își asumă. Are un potențial de un anumit fel (…) Altfel, nu cred că o firmă de talia RCS s-ar băga în acest business”, a spus și Radu Călin Cristea.

„Dacă acordăm cedarea, înseamnă o nouă șansă la viață pentru acest post”, a spus și Dorina Rusu, cea care conduce ședința de joi a CNA.

Valentin Jucan a spus, însă, că respectivele frecvențe pot fi scoase la concurs, nu trebuie neapărat cedate, pentru a avea „o șansă” să existe. „Poate sunt și alții pe piață interesați să le preia”, a mai spus Jucan.

Însă Monica Gubernat a spus că, dacă nu se aprobă cedarea, acest lucru nu înseamnă că frecvențele vor fi scoase la concurs, ci că vor rămâne la societatea Paf Media SRL, care le administrează în prezent.

Agenția MEDIAFAX a relatat, în data de 1 iulie, că RCS&RDS vrea să preia Radio 1 din Galați de la familia deputatului PSD Florin Pâslaru.

Asociații societății Paf Media SRL, care a deținut până în prezent Radio 1, sunt Valerica Pâslaru – 50% și Florin Alexandru Ioan Pâslaru – 50%, potrivit site-ului CNA.

Florin Alexandru Ioan Pâslaru este fiul deputatului PSD Florin Pâslaru, iar Valerica Pâslaru este soția parlamentarului, conform celei mai recente declarații de avere a acestuia, publicată pe site-ul Camerei Deputaților.

Totodată, Florin Pâslaru este membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, ocupând funcția de secretar al acestei comisii.

Biocenter SRL, care a preluat licențele de la Tecuci și Târgu-Bujor ale Radio 1, este o firmă din sfera de influență a deputatului PSD (membru UNPR) Laurențiu Chirvăsuță. Soția lui Laurențiu Chirvăsuță, Rita, este inginer la Biocenter SRL, potrivit celei mai recente declarații de avere a acestuia.

Pe de altă parte, societatea Paf Media SRL, controlată de familia deputatului PSD Florin Pâslaru, are și alte operațiuni în media locală, deținând licența televiziunii TV Galați.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piața serviciilor de televiziune prin cablu și satelit din România.

Recent, RCS&RDS a intrat pe piața de radio din România, prin preluarea tuturor licențelor de radio deținute de Central European Media Enterprises (CME) în România, respectiv Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM și Dance FM. Pro FM urmează să aibă în continuare un profil muzical, iar Info Pro se va transforma în rețeaua informativă Digi FM.

În ultimii ani, RCS&RDS și-a dezvoltat și propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deține televiziunea de știri Digi 24 HD (cu stațiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar și televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life și Digi World (cu variantele „secundare” Animal World Channel, Life Channel și World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acționar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel și UTV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?