Parlamentul reexaminează Codul Fiscal, dar nu-l schimbă. Ministrul Teodorovici: „Cred va rămâne în forma deja adoptată”

Parlamentul reexaminează Codul Fiscal, dar nu-l schimbă. Ministrul Teodorovici: „Cred va rămâne în forma deja adoptată
Publicat: 31/07/2015, 18:27

Guvernul nu va reveni asupra pachetului de măsuri incluse în Codul Fiscal, acesta urmând să rămână în forma deja adoptată de Parlament, a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a adăugat că va avea o discuție cu guvernatorul BNR pentru a-i prezenta încă o dată argumentele.

Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlament. Nu văd ce altfel de discuții ar mai putea să fie pe măsuri, nu văd neapărat care ar fi efectul puternic al aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte de care economia are nevoie, dar efecte considerabile. Pentru că, altfel, o amăgire a aplicării treptate a unor astfel de măsuri nu produce efectele scontate. […] Nu este cazul ca acest Guvern să revină asupra acestor măsuri prevăzute în Codul Fiscal. Sunt convins că se vor găsi măsuri care să compenseze la un moment sau altul dacă situația o va impune„, a afirmat Teodorovici vineri, într-o conferință de presă, întrebat de jurnaliști dacă va lua în considerare sfaturile guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de aplicare treptată a măsurilor de relaxare fiscală.

Și după ce guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a spus că noul Cod Fiscal este „inaplicabil din punct de vedere economic”, Teodorovici a anunțat că va merge din nou la BNR pentru a-l convinge pe Isărescu de sustenabilitatea noilor prevederi.

Guvernatorul BNR a criticat, vinerea trecută, noul Cod Fiscal, spunând că este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe și impozite.

„Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe și impozite este, din punct de vedere economic și financiar, inaplicabil, pentru că nu poți să pui în aplicare șase măsuri de acest fel. Nu e doar discuția că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipsește măsura. Așa se conduce o economie de piață, trebuie măsură”, a afirmat Isărescu.

El a menționat că România nu are capacitatea necesară de a face față unei creșteri economice de 6-8%.

Ce se întâmplă cu noul Cod Fiscal

Retrimis de președintele Klaus Iohannis în Parlament pe 17 iulie, liderii PSD au stabilit convocarea unei sesiuni extraordinare pentru dezbaterea și adoptarea noilor prevederi. Astfel, în primă etapă, noul Cod Fiscal trebuie să treacă prin comisia de buget a Senatului, urmând să fie votat și în plen, pe 24 august.

Odată ce a trecut de Senat, proiectul ajunge la comisia de buget a Camerei Deputaților, unde trebuie avizat pentru a fi trimis în plenul decizional. Pe 26 august, noul Cod Fiscal ar trebuie să fie adoptat, din nou, și trimis spre promulgare.

De data aceasta, președintele Klaus Iohannis nu mai are nicio variantă decât să-l promulge, nefiindu-i permis să îl mai respingă o dată.

Atunci când a trimis pentru reexaminare noul Cod Fiscal, președintele României Klaus Iohannis a vorbit despre efectele negative pe care le-ar putea avea niște politici fiscale nefundamentate corect. La momentul respectiv, premierul Victor Ponta a replicat că decizia președintelui blochează activitatea economică a țării și este „o decizie luată în afara României și împotriva intereselor României”.

La scurt timp, a reacționat și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, care a criticat cererea de reexaminare, susținând că „nu există niciun argument logic” pentru asemenea solicitare, iar „motivele nu au niciun fel de justificare”.

El a precizat că demersul șefului statului este nu doar ilogic, ci de natură să întârzie bugetul pe 2016.

„Sunt motive care nu au niciun fel de justificare. Nu văd niciun argument logic, economic sau de altă natură, decât cel economic, de a deturna Parlamentului Codul fiscal. Faptul că acest Cod Fiscal a fost dat spre analiza Parlamentului întârzie bugetul pe 2016, astfel încât România să aibă la timp un proiect de buget la timp. Economia așteaptă acest Cod fiscal de foarte mult timp. Este o situație neclară, sunt foarte multe companii care își pun întrebarea dacă își pot gândi afacerea pe 2016. România se putea afla azi în cea mai bună situație a sa, arătând un consens politic”, a declarat Teodorovici, la scurt timp după ce Codul Fiscal a fost trimis în Parlament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii