NASA și-a prelungit contractul cu Rusia ce prevede transportul de astronauți la bordul ISS

NASA și-a prelungit contractul cu Rusia ce prevede transportul de astronauți la bordul ISS
Publicat: 06/08/2015, 13:12

Prelungirea contractului până la sfârșitul anului 2017 va costa Statele Unite ale Americii aproximativ 490 de milioane de dolari, a dezvăluit administratorul general al NASA, Charles Bolden, într-o scrisoare expediată Congresului american.

Acest contract, prin care contribuabilii americani vor trebui să plătească Moscovei peste 80 de milioane de dolari pentru un loc la bordul capsulelor spațiale Soyuz, a fost prelungit într-o perioadă în care Washingtonul se pregătește să înăsprească sancțiunile împotriva Rusia din cauza acțiunilor acesteia în Ucraina.

„Din păcate, în ultimii cinci ani, Congresul nu a finanțat adecvat Commercial Crew Program, care prevedea revenirea pe solul american a lansărilor de vehicule spațiale cu astronauți la bord, așa cum era prevăzut”, a explicat Charles Bolden.

„Acest fapt a avut ca rezultat dependența noastră exclusivă de capsulele spațiale rusești Soyuz, care sunt vehiculele ce transportă pe ISS echipajele americane și ale partenerilor noștri internaționali”, a adăugat el.

De la retragerea din uz, în iulie 2011, a navetelor spațiale americane, NASA a încheiat parteneriate cu companiile private SpaceX și Boeing pentru a construi „taxiuri spațiale” care să fie capabile să transporte astronauți în condiții de siguranță spre ISS și care să asigure revenirea lor cu bine pe Terra.

NASA spera să opereze primele zboruri ale noilor capsule spațiale americane în anul 2017, dar propunerile de buget avansate de Casa Albă și Senat pentru anul fiscal care va începe la 1 octombrie vor afecta Programul de zboruri spațiale comerciale creat de agenția spațială americană, generând cel mai probabil amânări suplimentare și costuri mai mari, a precizat Charles Bolden.

Scrisoarea redactată de Charles Bolden a fost adresată președintelui comitetului din Congresul american care supraveghează activitatea NASA.

Dependența de Rusia în privința transportului de astronauți pe ISS contrastează cu interdicția adoptată de Congres în privința importului de motoare rusești de rachete, folosite pentru lansările de sateliți militari americani.

Având la bază implicarea Rusiei în criza din Ucraina, interdicția include motoare rusești RD-180, folosite de rachetele americane Atlas 5, construite de United Launch Alliance. Această companie reprezintă un parteneriat între Lockheed Martin și Boeing.

Tot miercuri, Orbital ATK, una dintre cele două companii care efectuează zboruri spațiale de tip cargo spre ISS, în cadrul unui parteneriat separat încheiat cu NASA, a anunțat că două motoare rusești pentru rachetele sale modernizate Antares au ajuns în Statele Unite. Rachetele Orbital sunt menținute la sol după o lansare ratată, petrecută în octombrie 2014.

Aceste rachete sunt programate să efectueze o nouă lansare spațială în martie 2016.

Interdicția emisă de Congresul american în ceea ce privește motoarele rusești de rachetă nu vizează misiunile cu specific non-militar.

ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de Statele Unite ale Americii și la realizarea căruia participă 16 țări. Stația este ocupată în permanență, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotație completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spațiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale