Cercetătorii din China au făcut experimente cu celule epiteliale. În ce au reușit să le transforme

Cercetătorii din China au făcut experimente cu celule epiteliale. În ce au reușit să le transforme
Publicat: 07/08/2015, 16:59

Una dintre cele două echipe a lucrat cu pacienți diagnosticați cu maladia Alzheimer, iar cealaltă a folosit celule epiteliale prelevate de la șoareci.

„Ingredientul” lor secret a fost o formulă complexă de molecule de mici dimensiuni, care au modificat genele din celulele epiteliale. Savanții chinezi speră ca noua tehnică să poată fi utilizată în curând pentru a obține în laborator neuroni funcționali pentru a-i înlocui pe aceia deteriorați din creierele bolnavilor de Alzheimer. De exemplu, oamenii de știință ar putea să preleveze celule epiteliale, să le transforme în neuroni și să îi transplanteze apoi în creierul pacientului, cu un risc mic de respingere.

Procesul de transformare a unui tip de celulă într-un alt tip de celulă este unul destul de complicat. Una dintre principalele provocări a constat în faptul că pacienții riscă să primească o serie de celule care arată de parcă au fost „transformate” cu succes, dar care nu se comportă exact la fel ca „surorile” lor naturale.

Acesta este impedimentul cu care cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite s-au confruntat în 2010, atunci când au devenit primii savanți din lume care au reușit să transforme celule epiteliale în neuroni funcționali. În loc să folosească o metodă chimică, ei au inserat câteva gene în celulele epiteliale care codează trei tipuri de factori de transcriere – proteine care ajută la regularizarea activității genelor, prin pornirea sau oprirea anumitor gene.

Însă acest proces este unul extrem de complex și dificil de realizat și, în plus, nu există nicio garanție că factorii de transcriere se vor comporta așa cum se așteaptă oamenii de știință. Tehnica este însoțită de un întreg lot de îngrijorări ce vizează siguranța procedeului, care au împiedicat folosirea acestei tehnici în aplicații medicale existente pe piață. Cele două echipe din China spun însă că metoda lor chimică este mai simplă, mai sigură și reprezintă o opțiune viabilă pentru tratamentele viitoare.

Atât echipa care a lucrat cu celule umane, cât și echipa care a lucrat cu celule prelevate de la șoareci au confirmat în două studii, publicate separat în revista Cell Stem Cell că acele celule epiteliale transformate au prezentat comportamente, formări de sinapse și expresii genetice similare cu cele transformate prin metoda factorilor de transcriere. Ambele echipe au folosit un amestec de șapte molecule pentru a obține această transformare celulară, dar au utilizat rețete diferite, deși au obținut rezultate similare.

Savanții chinezi speră să obțină în curând un tratament eficient împotriva degenerării cerebrale. Una dintre posibilități vizează dezvoltarea unui „cocktail chimic” care să fie administrat pacienților diagnosticați cu Alzheimer pentru ca acestora să le crească noi neuroni, direct în creier, fără ca acele celule neuronale să le fie transplantate.

Cele două studii au fost coordonate de Centrul de cercetări asupra celulelor sușă din cadrul Universității din Beijing, pe de o parte, și de Institutul pentru științe biologice din Shanghai în colaborare cu Universitatea Tongji, de cealaltă parte.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Anunţul dimineţii! Este vorba despre Florin Piersic
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Ce au descoperit anchetatorii în mașina în care zăcea fără suflare un tânăr în vârstă...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Anunţ şoc despre maestrul Florin Piersic:: Stare generală gravă
Managerul de la Spitalul Foișor: Florin Piersic s-a prezentat cu o stare generală gravă la...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Scene şocante la vila lui Drake! Agent de securitate rănit grav într-un atac armat. Un...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Secretul pentru obținerea de electricitate din umezeală