Peste 150 de pelerini la Nicula, îngrjiți de medici din cauza unor lipotimii, înțepături de insecte

Peste 150 de pelerini la Nicula, îngrjiți de medici din cauza unor lipotimii, înțepături de insecte
Publicat: 15/08/2015, 15:55

Simona Șerban, medic la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, a declarat, sâmbătă, presei, că nu au fost înregistrate probleme medicale grave.

„Începând de vineri dimineață, când s-a asigurat asistență medicală la Mănăstirea Nicula, s-au prezentat peste 150 de pacienți, din care mai mult de 30 au fost în cursul dimineții de sâmbătă. Nu au fost probleme grave, majoritatea cazurilor fiind înțepături de insecte, fără complicații, pusee hipertensive, mai ales din cauza nerespectării tratamentului pentru boli cronice, și lipotimii cauzate de căldură și epuizarea pelerinilor care au străbătut pe jos sute de kilometri”, a spus Șerban.

Potrivit acesteia, medicii de pe Ambulanță prezenți la Mănăstirea Nicula au tratat și julituri și excoriații la persoanele care au înconjurat în coate și genunchi biserica de lemn situată în incinta mănăstirii.

Peste 30.000 de pelerini au asistat, sâmbătă, la Mănăstirea Nicula (Cluj), la Liturghia oficiată cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, și au statla rând să se închine la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Unii credincioși au sosit la Nicula încă de joi și vineri, petrecându-și nopțile în corturi sau în aer liber, în curtea mănăstirii, cântând și rugându-se. În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, ei au participat la o procesiune în care s-a înconjurat biserica din interiorul mănăstirii, biserică în fața căreia a fost scoasă icoana făcătoare de minuni.

Slujba de Liturghie de sâmbătă dimineață a fost oficiată de un sobor de preoți în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț. La slujbă au participat și episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei, episcopul Lucian al Caransebeșului și Alexandru Pereislav, vicarul Mitropoliei Kievului, precum și oficialități locale și județene.

Călugării de la Mănăstirea Nicula au pregătit pentru pelerini peste 20.000 de sarmale și zeci de mii de felii de cozonac, care au fost împărțite la sfârșitul slujbei.

Manifestările dedicate sărbătorii Adormirii Maicii Domnului au început vineri la prânz, când a avut loc o procesiune care a început la Biserica „Sfântul Nicolae” din Gherla și la care au participat ierarhi, preoți și credincioși, ei îndreptându-se spre mănăstire în sunet de toacă și în cântări duhovnicești în cinstea Maicii Domnului. La procesiune a fost prezent și mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț.

De la ora 18.00, Vecernia cu Litie a fost oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, PS Lucian al Caransebeșului și PS Timotei al Spaniei și Portugaliei, iar la ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria a fost scoasă din biserică. Ulterior au avut loc Utrenia și Prohodul Maicii Domnului, iar în jurul orei 2.00 s-a făcut înconjurul bisericii cu icoana.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, județul Cluj, la cererea și pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupșa din Nicula, care a donat-o, ulterior, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălțimea de 86 de centimetri, lățimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.

Primele atestări ale minunilor săvârșite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanții Mănăstirii Nicula au consemnat cazuri de persoane care sufereau de diverse boli și care s-au vindecat după ce s-au rugat și au atins icoana.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Asociația de proprietari are interzis. Toți proprietarii de apartamente trebuie să știe
Meghan Markle vrea la Casa Albă. Ce rol ar juca Harry
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Când a apărut primul dinozaur cu sânge cald?
×