Ce le transmite ministrul Educației profesorilor care vor salarii mărite precum cele ale medicilor: „Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate”

Ce le transmite ministrul Educației profesorilor care vor salarii mărite precum cele ale medicilor:  „Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate
Publicat: 18/08/2015, 21:10

„Am văzut reacția profesorilor. Anul trecut am semnat împreună cu sindicatele un acord pentru unele măsuri în domeniul educației care prevedeau creșteri de 5% pentru personalul didactic, 12% de la 1 august pentru personalul nedidactic. Și, de asemenea, subliniez, plata în avans obținută în ședința de Guvern, deși în acord era prevăzută ținta de an pe an, adică 2015 pe 2015, la rectificare avem toate sumele cu plata hotărârilor judecătorești pentru anul 2016. Este vorba de o sumă de peste 2 miliarde de lei doar pentru învățământul preuniversitar. Toate aceste lucruri au fost făcute”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

Ministrul a mai spus că luni a încheiat discuțiile cu sindicatele din educație și că a convenit cu sindicaliștii să le susțină modificările pe care aceștia le vor la legea salarizării.

„Dacă după ce am încheiat discuțiile ieri, apar alte revedicări la nivel de salarizare în contextul situației de la Ministerul Sănătății, am următoarele precizări: în primul rând, atunci când în educație s-au dat aceste creșteri salariale a fost rândul celor din sănătate să fie nemulțumiți de faptul că s-au aplicat în educație creșteri salariale și nu în sănătate. În al doilea rând, întotdeauna am afirmat că sunt necesare resurse mai mari pentru educație. Calitate fără resurse financiare nu este posibilă, iar o educație de calitate poate fi făcută cu infrastructură școlară – și sperăm să avem așa cum ne-am dorit, cu manuale de calitate-și vom avea, cu un curriculum revizuit și vom avea, dar și cu profesori bine pregătiți, dar profesorii bine pregătiți trebuie să aibă un nivel de salarizare corespunzător”, a precizat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că majorările de salarii de 10% în 2015 pentru personalul didactic sunt de fapt negociate de către profesori. „Dacă apar pretenții, cum au apărut în această după amiază, suntem deschiși la dialog numai pe bază de calcule, vrem să dăm dovadă de seriozitate. Am luptat pentru a avea acoperit creșterile de 12 și 5% la rectificarea bugetară. Am obținut acest lucru. Toate sindicatele au fost mulțumite, acum se dorește mai mult. Mai mult vine peste bugetul educației aprobat în acest moment. Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate”, a spus Sorin Cîmpeanu. Cu toate acestea, ministrul Educației precizat că va susține în continuare că educația are nevoie de mai multe resurse și că „profesorii merită să fie salarizați într-o manieră care să redea demnitatea profesiei de dascăl”.

Profesorii au declarat marți că vor face proteste la începutul anului școlar dacă Executivul nu-și va menține promisiunea să le crească și lor salariile substanțial, așa cum a făcut în cazul medicilor. Într-un comunicat de presă, dascălii spun că salută decizia Guvernului de a majora salariile în sistemul sanitar din această toamnă și solicită ca de același tratament să beneficieze și angajații din învățământ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata