Ce le transmite ministrul Educației profesorilor care vor salarii mărite precum cele ale medicilor: „Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate”

Ce le transmite ministrul Educației profesorilor care vor salarii mărite precum cele ale medicilor:  „Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate
Publicat: 18/08/2015, 21:10

„Am văzut reacția profesorilor. Anul trecut am semnat împreună cu sindicatele un acord pentru unele măsuri în domeniul educației care prevedeau creșteri de 5% pentru personalul didactic, 12% de la 1 august pentru personalul nedidactic. Și, de asemenea, subliniez, plata în avans obținută în ședința de Guvern, deși în acord era prevăzută ținta de an pe an, adică 2015 pe 2015, la rectificare avem toate sumele cu plata hotărârilor judecătorești pentru anul 2016. Este vorba de o sumă de peste 2 miliarde de lei doar pentru învățământul preuniversitar. Toate aceste lucruri au fost făcute”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru gândul.

Ministrul a mai spus că luni a încheiat discuțiile cu sindicatele din educație și că a convenit cu sindicaliștii să le susțină modificările pe care aceștia le vor la legea salarizării.

„Dacă după ce am încheiat discuțiile ieri, apar alte revedicări la nivel de salarizare în contextul situației de la Ministerul Sănătății, am următoarele precizări: în primul rând, atunci când în educație s-au dat aceste creșteri salariale a fost rândul celor din sănătate să fie nemulțumiți de faptul că s-au aplicat în educație creșteri salariale și nu în sănătate. În al doilea rând, întotdeauna am afirmat că sunt necesare resurse mai mari pentru educație. Calitate fără resurse financiare nu este posibilă, iar o educație de calitate poate fi făcută cu infrastructură școlară – și sperăm să avem așa cum ne-am dorit, cu manuale de calitate-și vom avea, cu un curriculum revizuit și vom avea, dar și cu profesori bine pregătiți, dar profesorii bine pregătiți trebuie să aibă un nivel de salarizare corespunzător”, a precizat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai spus că majorările de salarii de 10% în 2015 pentru personalul didactic sunt de fapt negociate de către profesori. „Dacă apar pretenții, cum au apărut în această după amiază, suntem deschiși la dialog numai pe bază de calcule, vrem să dăm dovadă de seriozitate. Am luptat pentru a avea acoperit creșterile de 12 și 5% la rectificarea bugetară. Am obținut acest lucru. Toate sindicatele au fost mulțumite, acum se dorește mai mult. Mai mult vine peste bugetul educației aprobat în acest moment. Nu putem să ne hazardăm a promite un procent peste cele deja asumate”, a spus Sorin Cîmpeanu. Cu toate acestea, ministrul Educației precizat că va susține în continuare că educația are nevoie de mai multe resurse și că „profesorii merită să fie salarizați într-o manieră care să redea demnitatea profesiei de dascăl”.

Profesorii au declarat marți că vor face proteste la începutul anului școlar dacă Executivul nu-și va menține promisiunea să le crească și lor salariile substanțial, așa cum a făcut în cazul medicilor. Într-un comunicat de presă, dascălii spun că salută decizia Guvernului de a majora salariile în sistemul sanitar din această toamnă și solicită ca de același tratament să beneficieze și angajații din învățământ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...