Trupele nord-coreene intră „în stare de război”. Ce dispoziții a dat Kim Jong-un. Plus: Cât de puternică este armata din Coreea de Nord

Publicat: 21/08/2015, 11:08

Agenția de presă oficială KCNA a relatat vineri că liderul nord-coreean a ordonat, în cadrul unei reuniuni militare de urgență, ca trupele sale să „intre în stare de război” și să fie pregătite pentru orice operațiuni militare începând de vineri, de la ora 17.00 (10.30, ora României).

Potrivit sursei citate, „comandanții militari au fost mobilizați de urgență pentru operațiuni de atacare a unităților de război psihologic sud-coreene, dacă Sudul nu încetează să le folosească”.

Seulul a anunțat joi că armata nord-coreeană a lansat rachete peste zona demilitarizată, după amenințări privind atacarea megafoanelor de la frontiera sud-coreeană care, după o pauză de 11 ani, au reînceput să difuzeze mesaje de propagandă împotriva Phenianului.

Coreea de Nord, care neagă că a deschis focul spre sud, a informat ulterior că obuze sud-coreene au aterizat lângă patru posturi militare, fără a provoca răniți. De asemenea, nicio persoană nu a fost rănită în sud, dar sute de oameni au fost evacuați din orașe de frontieră.

Difuzarea propagandei împotriva Phenianului a reînceput după ce Coreea de Sud a acuzat Coreea de Nord că a amplasat mine de teren care au rănit grav doi soldați sud-coreeni la începutul lunii.

Regimul autoritar nord-coreean, care și-a reluat de asemenea difuzarea de mesaje propagandistice, este extrem de sensibil la orice critici la adresa Guvernului condus de Kim Jong-un, a cărui familie se află la putere din 1948, când a înființat Coreea de Nord.

Coreea de Nord a lansat întâi un proiectil, cel mai probabil cu o armă antiaeriană, care a aterizat într-un oraș de frontieră sud-coreean, a precizat Seulul. După aproximativ 20 de minute, alte câteva proiectile au căzut în partea sudică a zonei demilitarizate dintre cele două Corei. Armata sud-coreeană a răspuns lansând zeci de proiectile de artilerie cu calibrul de 155 de milimetri.

Schimbul de focuri s-a oprit, dar armata nord-coreeană a avertizat ulterior că va întreprinde noi acțiuni militare dacă Seulul nu își retrage megafoanele în 48 de ore.

Armata sud-coreeană a avertizat vineri că Phenianul trebuie să se abțină de la „acțiuni pripite”, în caz contrar riscă o pedeapsă puternică, potrivit agenției de presă sud-coreene Yonhap.

Coreea de Sud a ridicat nivelul de pregătire a armatei la maximum, iar purtătorul de cuvânt al Șefilor de Stat Major Jeon Ha-kyu a declarat că Seulul este pregătit să respingă orice provocare. Oficiali din domeniul apărării au precizat că Seulul va continua difuzarea mesajelor de propagandă în pofida amenințărilor.

Schimbul de focuri a avut loc în contextul unui alt eveniment care provoacă tensiuni între cele două Corei. Zeci de mii de soldați sud-coreeni și americani au demarat luni un exercițiu militar la scară largă, în cursul căruia simulează un atac din partea Coreei de Nord, care a condamnat deja manevrele comune drept o „declarație de război” și a amenințat cu o reacție militară puternică.

Exercițiul anual Ulchi Freedom, despre care Ministerul Apărării a precizat că va dura până la 28 august, este în mare parte simulat pe computer, dar tot implică participarea a 50.000 de soldați sud-coreeni și a 3.000 de militari americani.

Manevrele simulează o invazie la scară largă din partea Coreei de Nord, iar Seulul și Washingtonul insistă că sunt pur defensive.

Phenianul consideră însă Ulchi Freedom și alte exerciții anuale americano-coreene drept provocatoare și a amenințat cu „cea mai puternică reacție militară”, dacă manevrele de anul acesta nu vor fi anulate.

„Astfel de exerciții militare la scară largă sunt aproape o declarație de război”, a afirmat săptămâna trecută Comitetul pentru Reunificarea pașnică a Coreei.

La Washington, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de atacul lansat de Coreea de Nord asupra Coreei de Sud și monitorizează atent situația.

Sursa video: YouTube/TestTube News

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Lege pentru românii care au camere de supraveghere. Este obligatoriu la casă și la bloc
„Condu ca o femeie!” Ce se ascunde în spatele acestui slogan și ce-i așteaptă pe...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și...
×