Venit de la Consiliul JAI pe tema refugiaților, vicepremierul Oprea are o altă preocupare: „Aș fi vrut să mă întrebați de plagiatul meu”

Publicat: 15/09/2015, 15:35
Actualizat: 18/07/2016, 18:07

Vicepremierul Oprea a ținut să vorbească despre acuzațiile care i se aduc în legătura cu plagiatul din lucrarea sa de doctorat, el cerându-le reporterilor să-l întrebe despre acest subiect.

„Aș fi vrut să mă întrebați de plagiatul meu. Am înțeles că cât am fost la Bruxelles a fost o discuție. Am să vă spun că mi-am dat doctoratul. În primul rând vreau să vă spun că sunt de acord ca toți oamenii politici și toți politicienii ar trebui să li se verifice teza de doctorat. A mea tocmai a fost verificată. Când mi-am dat doctoratul nu am fost nici om politic și nici demnitar. De aceea este bine să fie verificate toate tezele. Eu am înțeles că România este un stat membru NATO, a fost verificată teza mea și, unde-i lege, nu-i tocmeală. Mai mult decât atât, în Comisia care m-a verificat au fost chemați și experți în drept penal, iar a fost o singură concluzie în unanimitate: că nu am plagiat. Este o comisie pe care o prevede legea. Eu vorbesc pe lege nu-mi dau cu părerea. Mai mult decât atât, în cadrul acelei Comisii, care mi-a dat un verdict în unanimitate că nu am plagiat au fost experți recunoscuți pe plan național în drept penal”, a fost poziția vicepremierului Oprea.

Acesta a adăugat că se încearcă discreditarea sa și a partidului pe care îl conduce UNPR, deoarece au început să câștige încrederea populației.

„Și cu asta punct. La mine cel puțin este o temă falsă, sunt un om serios, UNPR este un partid serios”, a declarat Gabriel Oprea.

Șeful Comisiei de Etică de la Universitatea din București, Marian Popescu, a transmis, printr-o scrisoare deschisă, Consiliului Național de Etică(CNE), organism al Ministerului Educației, care a stabilit că Gabriel Oprea nu a plagiat, dovada plagiatului din teza de doctorat a vicepremierului. Decizia vine în condițiile în care Consiliul, singurul care se poate pronunța pe lucrările academice ale demnitarilor, a decis suspiciunile în cazul Oprea nu se confirmă, fără a aștepta măcar analiza Comisiei de Etică a Universității care se autosesizase în acest caz.

„Dacă ați constatat că „În cadrul tezei au fost referite prin 251 note de subsol lucrări semnificative din domeniul dreptului, al dreptului penal și procesual penal menționate la bibligrafie (sic! ).” și că „în procesul de documentare au fost selectate și citate din lucrările folosite, idei și informații semnificative asupra problematicii analizate”, cum explicați prezența în teza de doctorat a 5 pagini identice (79-85) cu paginile 45-49 din lucrarea lui Constantin Țurai, Plângerea prealabilă, Curentul, București, 1938, autor care NU APARE LA BIBLIOGRAFIE? E vorba de 119 rânduri din care 100 reprezintă un bloc de text mare, reprodus identic în teză și în succesiunea paginilor ca la Țurai. Poate experții dumneavoastră nu l-au văzut. Dumneavoastră ați văzut: „citarea corespunzătoare a surselor bibliografice. Cum explicați copierea unui enorm bloc de text în teză, de 322 rânduri, între pag. 225 și 239, din opera lui Țurai, între pag. 45 și 58. 14 pagini! Dar poate experții dumneavoastră nu l-au văzut. Dumneavoastră ați văzut că „autorul (Gabriel Oprea-.n.n.) a respectat reglementările legale și normele deontologice care guvernează domeniul studiilor doctorale în materia științelor juridice”, arată Marian Popescu.

Ce a spus Comisia de la Ministerul Educației

„În urma sesizării având ca obiect teza de doctorat elaborată de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, singurul organism abilitat pentru soluționarea acestui tip de sesizări la nivel național în cazul persoanelor care ocupă funcții de demnitate publică, a finalizat procedurile de analiză în acest caz, adoptând Hotărârea nr. 2.165/8.07.2015 prin care constată că nu se confirmă suspiciunea de plagiat”, se arată în comunicatul emis marți de Consiliul Național de Etică.

CNE a precizat că pentru a cerceta acuzația de plagiat a apelat la specialiști recunoscuți.
„În procesul de soluționare a acestei spețe, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării a apelat la specialiști recunoscuți și de prestigiu în domeniul juridic. Menționăm că prezentul comunicat a fost elaborat având în vedere Hotărârea CNE nr. 2.165/8.07.2015″, se mai arată în comunicat.

Cum a reacționat președintele Iohannis

Întrebat dacă în condițiile în care mediul academic a protestat față de acuzațiile de plagiat la adresa lui Gabriel Oprea acesta ar trebui să mai ocupe funcția de vicepremier, președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, într-o conferință de presă, că nu se pronunță asupra cazurilor particulare, pentru că „nu este treaba președintelui”, dar „dacă dorim să revenim la principiile de integritate și meritocrație, atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat”.

„Dacă doriți pot să răspund la modul general, la modul particular, nu este treaba președintelui. Dacă dorim să revenim la principiile de integritate și meritocrație atunci trebuie să respingem ferm orice formă de plagiat. Această chestiune trebuie însă sancționată de societate și de mediul academic. (..) Asta la modul general. La modul concret există diferite comisii care au oameni pregătiți și oamenii pentru a verifica aceste chestiuni”, a spus președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...