ALEGERI ISTORICE în Catalonia. Cum ar putea pierde Spania „UZINA ȚĂRII” și 7,6 milioane de locuitori

ALEGERI ISTORICE în Catalonia. Cum ar putea pierde Spania „UZINA ȚĂRII și 7,6 milioane de locuitori
Publicat: 28/09/2015, 09:16

Alianța separatistă condusă de către liderul catalan Artur Mas a obținut 72 din cele 135 de mandate ale Parlamentului catalan, după numărarea a 99% din voturi.

Lista lui Mas, „Junts pel si” (Împreună pentru da), a obținut 62 de mandate dintre aceste mandate, iar „Candidatura d’Unitat Popular” (CUP, extremă stânga) zece. „Am câștigat”, a declarat Mas după numărarea voturilor.

Alianța a obținut o eventuală majoritate absolută (47,8%) în Parlament, dar nu și majoritatea voturilor exprimate.

„Separatiștii au pierdut plebiscitul”, a declarat liderul socialist Pedro Sanchez, referindu-se la acest eșec al separatiștilor de a obține majoritatea voturilor exprimate.

Alegătorii din această regiune bogată din nord-estul țării și-au exprimat opțiunile politice duminică, în cadrul unui scrutin catalogat de către Mas drept un „referendum” pe tema despărțirii Cataloniei de Spania. Mas a format această alianță separatistă înainte de alegeri, anunțând că o victorie a coaliției va însemna independența celor 7,6 milioane de catalani în următoarele 18 luni.

Partidul lui Mas, „Convergència Democràtica de Catalunya” (CDC, la putere), s-a alăturat mai vechilor săi rivali din cadrul „Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) și altor grupări cetțenești pentru a forma „Junts pel si””.

Pentru a obține majoritatea absolută de 68 de mandate, lista lui Mas se poate alia cu „Candidatura d’Unitat Popular”.

Aproximativ 77% dintre cei 5,5 milioane de catalani cu drept de vot au participat duminică la scrutin, o prezență cu aproximativ zece puncte procentuale mai mare decât la ultimele alegeri regionale, în 2012.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat că Guvernul nu va permite, în niciun caz, secesiunea Cataloniei.

„Nimeni nu va distruge unitatea Spaniei”, a declarat el.

Politicieni din Uniunea Europeană (UE) au avertizat că o Catalonie independentă nu ar face parte nici din Uniune și nici din zona euro.

Mas a vrut să organizeze un referendum pe tema independenței regiunii în noiembrie, însă Curtea Constituțională spaniolă a declarat un asemenea vot ilegal, după ce Madridul a depus plângere în acest sens.

„Uzina țării”

Cu 7,6 milioane de locuitori, Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuția Spaniei și este considerată „uzina țării”, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Potrivit Ziarului Financiar, Produsul Intern Brut (PIB) al Cataloniei independente ar fi de 245 miliarde de euro, fiind a 34-a economie la nivel mondial, mai bogată decât Româ­nia (148 miliarde de euro), Portugalia (172 miliarde de euro) sau Hong Kong, potrivit calculelor Orga­ni­za­ției pentru Cooperare și Dezvol­tare Eco­no­mică. PIB-ul per capita ar putea ajunge până la 28.000 de euro, mai mare decât cel al Coreii de Sud, decât cel al Israelului și chiar mai mare decât cel al Italiei (25.000 de euro în 2013).

Catalonia este principala destinație turistică din Spania, unul din patru turiști străini care au vizitat țara iberică alegând regiunea semiautonomă.

Avertismentul Băncii Centrale a Spaniei: Ieșire din zona euro și din UE

Dacă regiunea Catalonia va solicita independența față de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro și probabil din Uniunea Europeană, a declarat luni guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde, transmite Reuters.

Incertitudinile și tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenței, afectează băncile catalane și spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilitățile de la Banca Centrală Europeană.
Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii.

Avertismentul a avut loc în condițiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiștii catalani sunt pe cale să obțină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit președintelui catalan Artur Mas.
„Ieșirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit”, a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid.

Alegătorii scoțieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieșire a Scoției din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independență, în referendumul care a avut loc anul trecut. Scoțienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă inițial numărul separatiștilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania.

Șeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale așteptate să aibă loc la sfârșitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală. Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esențiale pentru recâștigarea încrederii piețelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creșterii puternice a costurilor de finanțare.

Partide de opoziție precum formațiunea de stânga Podemo, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, și Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câștigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.

Economia Spaniei a înregistrat în trimestrul al doilea o creștere de 1% față de trimestrul anterior, printre cele mai mari din UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Victoraș Micula, mașini de sute de mii de euro. Dani Mocanu aproape că l-a lăsat...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale