Vladimir Putin: „Campania în Siria vizează stabilizarea lui al-Assad”

Vladimir Putin: „Campania în Siria vizează stabilizarea lui al-Assad
Publicat: 12/10/2015, 13:24
Actualizat: 12/10/2015, 13:24

Rusia a efectuat zeci de misiuni de luptă și a lansat peste 100 de atacuri aeriene, de când și-a declanșat campania în Siria pe 30 septembrie, potrivit unor date de la Ministerul rus al Apărării. Gruparea extremistă Statul Islamic (SI) este principala țintă, afirmă Rusia.

Forțele aeriene rusești au vizat duminică 63 de poziții SI, inclusiv 53 de fiefuri, un centru de comandament, patru tabere de antrenament și șapte depozite de muniție, a anunțat ministerul.

Cu o zi înainte ele au lovit 53 de ținte SI, inclusiv „principalele și cele mai mai mari centre logistice SI”, depozite de muniție și tabere de antrenament, a precizat Ministerul rus al Apărării.

„Sarcina noastră este să stabilizăm Guvernul legitim și să creăm condiții pentru un compromis politic”, a declarat Putin într-un interviu pentru postul guvernamental de știri Russia 24.

„Prin mijloace militare, bineînțeles. Unitățile teroriștilor internaționali și ale celor de-un soi cu ei nu doresc să negocieze cu Guvernul sirian, care aproape că este asediat în propria capitală”, a spus liderul de la Kremlin.

Întrebat dacă este posibilă o operațiune terestră, Putin a răspuns că „n-o s-o facem, iar prietenii noștri sirieni știu acest lucru”.

Putin a insistat că atacurile aeriene prezintă un grad mare de precizie, mulțumită operațiunilor rusești de culegere de informații desfășurate într-o lungă perioadă de timp.

„Am pus cap la cap diverse feluri de informații pe care le-am primit”, a declarat el. „Specialiștii de la Statul Major General, în coordonare cu parteneri sirieni și din alte țări din regiune, au creat un Centru de informații la Bagdad. În urma schimbului de date, am obținut informații suplimentare”, a precizat Putin.

„Astfel, tot ceea ce se întâmplă pe cer și la sol nu este o acțiune spontană, ci o aducere la îndeplinire a unor planuri anterioare”, a subliniat liderul rus.

Statele Unite și alți actori din acest teatru de război au pus la îndoială obiectivele Rusiei, sugerând că atacurile aeriene nu vizează în primul rând SI, ci opoziția siriană, într-o încercare de a consolida poziția Guvernului sirian.

Putin a anunțat că Moscova nu are niciun motiv să se alăture luptei altcuiva.

„Nu este vorba de politică externă. Politica externă rusă iubește pacea, fără nicio exagerare. Dacă vă veți uita la harta lumii și veți vedea ce este Rusia, va deveni evident că noi nu avem nevoie de niciun teritoriu ori resurse străine. Rusia este o țară autosuficientă. Nu avem nevoie de cineva cu care să luptăm și cu care să ne aflăm în conflict”, a spus el.

Putin a criticat programul american de formare a rebelilor sirieni, în cadrul căruia, a recunoscut secretarul american al Apărării Ashton Carter vara aceasta, s-a format doar o mână din miile de oameni pe care Statele Unite sperau să-i instruiască. Oficiali americani au anunțat vineri că acest program, în valoare de 500 de milioane de dolari, urmează să fie suspendat.

„Mi-aș fi dorit să ne fi dat nouă 500 de milioane de dolari. Noi i-am fi cheltuit mai bine în lupta împotriva terorismului internațional. Este adevărat. Dar, în orice caz, avem nevoie să lucrăm împreună pentru a aduce, așa cum spuneam, un schimb complet de informații screte”, a declarat Putin.

El și-a reiterat oferta unei cooperări cu Statele Unite în efectuarea unor atacuri în Siria, în pofida refuzului lui Carter de săptămâna trecută.

„Ca răspuns la acuzațiile că noi efectuăm atacuri aeriene asupra opoziției moderate și nu asupra SI și altor organizații teroriste, spunem așa: haideți să spunem că voi știți mai bine situația pe teren. Sunteți acolo de peste un an, în mod ilegal. Doar dați-ne ținte și le vom rezolva”, a mai declarat liderul de la Kremlin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce au descoperit medicii legiști pe trupul copilei ucise la Botoșani. La ce a fost...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Aceste mașini vor fi interzise de pe șosele. UE vrea să le elimine
Inna, fanul luxului pe patru roti. Cum a ajuns artista pe lista neagră de la...
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Shuntaro Hida, ochii care au văzut bomba atomică lovind Hiroshima. Ziua în care Soarele a...
×