CONGRESUL PSD. Lista celor 15 locotenenți ai lui Dragnea. Mesajul șefului PSD pentru Victor Ponta: cât va rămâne la Guvern

Publicat: 18/10/2015, 22:24

Liviu Dragnea va fi secondat în PSD de favoritul său, Valeriu Zgonea. Potrivit rezultatelor finale, Zgonea a câștigat funcția de președinte executiv, cu 2582 de voturi, în fața contracandidatului său, Constantin Niță, care a obținut doar 1123 de voturi.

Pentru cele 10 poziții de vicepreședinți bărbați, câștigători sunt Andrei Dolineaschi (3439 voturi), Victor Negrescu (3162 voturi), Georgian Pop (3070 voturi), Ionuț Vulpescu (2994 voturi), Nicolae Bănicioiu (2983 voturi), Mihai Tudose (2827 voturi), Viorel Ștefan (2737 voturi), Gheorghe Șimon (2503 voturi), Gabriel Vlase (2436 voturi) și Mihai Chirică (2339 voturi).

Al unsprezecelea clasat, Mihai Fifor, a pierdut o funcție de vicepreședinte, obținând doar 2222 de voturi. Au urmat, în ordine descrescătoare, Adrian Dobre, Constantin Niță, Mihai Sturzu și Cătălin Rădulescu.

În ceea ce privește cele patru poziții de vicepreședinte din partea Organizației de Femei, prima clasată a fost Gabriela Firea, cu 3122 de voturi, urmată de Lia Olguța Vasilescu (3044 voturi), Ecaterina Andronescu (2914 voturi) și Doina Pană (1834 voturi). Au ratat intrarea în BPN Gabriela Crețu și Aurelia Fedorca.

La finalul Congresului, Liviu Dragnea le-a cerut noilor vicepreședinți să lase cariera personală „mult, mult în spate”.

De ce nu pleacă Ponta

Cât privește susținerea lui Victor Ponta, Liviu Dragnea l-a asigurat pe acesta că o va avea atâta vreme cât o va dori. „Vreau să vă spun foarte clar: noua conducere a PSD va susține cu aceeași forță cu care a făcut-o și până acum rămânerea noastră la guvernare, dar trebuie să privim și dincolo de mandatul acestui Guvern. Cu Victor Ponta normal, dar să vrea să rămână. Nu ne mai faci vreo nefăcută? O să vedem pe Facebook”, a spus el referindu-se la demisia de la sefia PSD anunțată de Ponta pe rețeaua de socializare.

De altfel, Victor Ponta a explicat că nu a demisionat de la Palatul Victoria pentru că ar fi „o trădare să vină un guvern al altcuiva”. „Liviu știe din prima zi că are mandatul meu pe masă”, a spus el. El a criticat, totodată, opoziția, comentând că, din păcate, adversarul cel mai puternic este tot Traian Băsescu.

„PNL așteaptă să-l aducă la guvernare altcineva, nu oamenii, DNA, PPE, nu știu…”, a spus el.

La finalul Congresului, întrebat dacă social-democrații vor negocia cu președintele Klaus Iohannis schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a spus că „PSD va onora orice fel de discuții, pe orice temă, și nu vor refuza dialogul, însă așteaptă o invitație de la Palatul Cotroceni.

„Orice invitație care va veni din partea președintelui României la PSD, va fi onorată de noi. Orice invitație, pe orice temă”, a spus Liviu Dragnea, cu privire la atitudinea sa ca președinte al PSD.

Întrebat dacă va onora inclusiv invitații pe tema schimbării premierului Victor Ponta din fruntea Guvernului, Dragnea a precizat că PSD „nu își permite să refuze” nicio invitație. „Președintele României, ales de peste șase milioane de români, dacă va face o invitație la PSD, această invitație va fi onorată pentru orice fel de discuție. Noi nu ne permitem să refuzăm o invitație la dialog. Eu fac invitație la dialog de aproape o lună de zile. Bineînțeles că participăm la orice fel de discuție”, a spus Dragnea.

Dragnea a precizat totuși că așteaptă ca inițiativa să vină de la Palatul Cotroceni, pentru că „PSD nu poate să facă președintelui o invitație”. „În mod normal, civilizat este ca de acolo (Palatul Cotroceni – n.r.) să vină invitațiile. Mai mult decât invitațiile publice, chiar nu am ce să fac”, a mai spus Dragnea.

„Să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste și să cerem iertare României și românilor”

Liviu Dragnea le-a vorbit duminică, delegaților la congresul PSD, și despre greșelile pe care partidul le-a făcut de-a lungul timpului, afirmând că una dintre ele este lipsa curajului în ceea ce privește asumarea istoriei, inclusiv din primii anii de după 1989 și condamnarea comunismului.

„Vreau să vă ridicați în picioare și să păstrăm un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste și să cerem iertare României și românilor pentru că nu am făcut acest gest până acum”, le-a spus Dragnea celor peste 4000 de delegați prezenți la Congresul PSD.

Președintele PSD a spus că este nevoie de o „ruptură de trecut”, iar acesta este un gest „simbolic, dar sincer și profund”. „Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României, așa cum a fost ea, sau să rezonăm la unele vibrații ale poporului român”, a spus Dragnea, adăugând că dreapta a încercat să obțină capital politic pentru unele „drame” din istoria României pentru care, însă, social-democrații de astăzi nu sunt vinovați.

„Nu am avut curajul să condamnăm crimele dictaturii comuniste. Nu ne-am asumat unele greșeli făcute în primii ani de după Revoluție, cum ar fi violențele din Piața Universității”, a continuat Dragnea, vorbind și despre lipsa unui comportament adecvat aplicat supraviețuitorilor evenimentelor de la Revoluție.

„O împăcare națională este un obiectiv pentru care merită să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi, cei care suntem astăzi aici, suntem vinovați. (…) Este un gest moral fundamental al despărțirii de un trecut care ne mai urmărește și astăzi”, a spus Dragnea.

„Membrii PSD nu sunt baroni, corupți, comuniști, dar e nevoie de un cod de conduită”

Liviu Dragnea a susținut, totodată, în discursul său, că membrii partidului sunt acuzați pe nedrept că sunt „baroni, corupți, comuniști”, iar în PSD este nevoie de un „cod de conduită”, cu criterii de integritate, dar care să „prevină”, nu să pedepsească.

Dragnea a spus că membrii PSD sunt „oameni serioși, cinstiți și responsabili”, dar care s-au săturat să fie acuzați că sunt „baroni, corupți, comuniști”. „Ei nu sunt nici baroni, nici corupți, nici comuniști”, a spus liderul PSD.

Acesta a precizat că votul celor 450.000 de membri ai PSD care au votat la alegerile interne au dat un semnal de schimbare în PSD, pentru un „drum nou”. „Pentru mine, votul de duminică este un moment zero”, a sus Dragnea.

În acest context, liderul PSD a amintit de criteriile de integritate adoptate în primăvara trecută, dar care nu au mai fost trecute în partid, deși ele sunt „foarte bune” și ar fi eficiente „dacă ar fi aplicate”. Declarațiile lui Dragnea vin în contextul în care liderul PSD a precizat, în trecut, că nu trebuie introduse în Statut criterii de excludere automată a unor lideri din viața de partid, ci trebuie lăsate și organizațiile și comunitățile din care fac parte să aibă un cuvânt de spus. Astfel, Dragnea a reluat ideea unui „cod de conduită” necesar în PSD.

„Vă spun asta cu inima strânsă, conștient de faptul că aplicarea (criteriilor de integritate – n.r.) îi poate dezamăgi sau îi poate nedreptăți pe unii dintre noi. Pe de altă parte, vă spun cu inima deschisă că aplicarea lor este singura soluție pentru a începe să recâștigăm încrederea oamenilor”, a precizat Dragnea, adăuând că acestea „au rolul să prevină, nu să pedepsească”.

„Vreau să fiți de acord să realizăm un cod de conduită, care să cuprindă mai mult decât aceste criterii. Convingerea mea este că un asemenea cod ori trebuie aplicat, ori abandonat”, a spus liderul PSD, propunând o dezbatere în partid pe această temă timp de o lună.

„(Codul de conduită – n.r.) să-l adoptăm definitiv și, dacă-l adoptăm, să-l aplicăm fără excepție”, a spus Liviu Dragnea, completând că PSD nu este singurul partid care se confruntă cu probleme de integritate, dar trebuie să fie primul care să le și rezolve.


UPDATE 18:02 Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a fost ales, duminică, la Congresul PSD, președinte executiv al partidului, cu aproximativ 2600 de voturi, învingându-l astfel pe contracandidatul său, Constantin Niță, care a obținut doar circa 1100 de voturi, potrivit unor surse social-democrate.

UPDATE 14:48 Ion Iliescu: „Faptul că avem creștere economică nu înseamnă că am depășit starea de subdezvoltare”.

„Avem o problemă în recrutarea, pregătirea și promovarea elitelor politice și administrative, în asigurarea profesionalismului acestora și aceasta nu se rezolvă îngustând baza de recrutare, folosind criterii care nu au legătură cu meritele personale. După capitalismul de cumetrie de care aminteam cândva, se cam amplifică fenomenul politic de cumetrie”, a mai spus Ion Iliescu.

UPDATE 14:42 Ion Iliescu susține un discurs. „Nu putem fi o democrație funcțională cu partide care nu sunt democratice. Era și mai bine dacă aveam o reală competiție. Sper că vom învăța despre acest experiment”

UPDATE 12:50Liviu Dragnea: ” Fară presă o societate este oarbă. O țară fără presă e o țară neinformată. Mass media a ajuns în impas economic și moral. Este nevoie ca noi să susținem presa pentru ca aceasta să își redobândească integritatea. Mă gândesc la reduceri de TVA, la susținere pentru angajarea de tineri jurnaliști, la scutirea semnificativă de taxe”.

UPDATE 12:50LiviuDragnea:Regionalizarea trebuie să redevină un obiectiv. Un alt obiectiv este sincronizarea alegerilor care să se desfășoare o dată la cinci ani.

UPDATE 12:45Liviu Dragnea: „Avem nevoie de un plan de dezvoltare pe 25 de ani a României. PSD are forța de a construi acest plan. Academia Română lucrează la un astfel de proiect pe care noi îl vom sprijini”.

UPDATE 12:43Un moment inedit a avut loc în timp ce Dragnea vorbea despre rămânerea la guvernare și a făcut un moment de pauză, când din sală s-a auzit un comentariu. Apoi a continuat repede: „Cu Victor Ponta, normal. Dar să vrea să rămână, să nu ne mai facă vreo nefăcută (arătând către Victor Ponta – n.n.). Te tăiem de la Facebook”.

UPDATE 12:40Liviu Dragnea: „Vă propun un gest simbolic, dar sincer și profund. Vreau să vă ridicați în picioare și împreună să păstrăm un moment de reculegere pentru victimele dictaturii comunisteși să cerem iertare că nu am făcut acest gest până acum”.

UPDATE 12:35Liviu Dragnea : „Nu am selectat totdeauna cei mai buni oameni care să reprezinte partidul. Trebuiesă începem să facem politică profesionistă. PSD va propune reînființarea institutului național de administrație și o instituție care să susțină pregătirea politică de stânga. Nu putem trimite în administrație oameni insuficient pregătiți”.

UPDATE 12:30Liviu Dragnea: ” Criteriile de integritate în partid au rolul de a preveni, nu să pedepsească. Vreau să fiți de acord să realizăm un cod de conduită pe care să îl aplicăm fără excepție. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să adoptăm mecanismele pentru acest cod de conduită.Al doilea lucru este să le dăm mai multă putere celor 450.000 de membri care au votat duminică. Vă propun ca și presedinții de CJ să fie aleși de toți membrii de partid din județ.”

UPDATE 12:20Liviu Dragnea: PSD va trece în curând prin Parlament votul prin corespondență, cu sau fără sprijinul opoziției.

UPDATE 12:16 Liviu Dragnea, președinte PSD: „Membrii noștri de partid sunt oameni serioși, cinstiți și responsabili. Ei s-au săturat să li se spună în față mereu același lucru: baroni, corupți, comuniști. Ei nu sunt nici baroni, nici corupți, nici comuniști”.

UPDATE 12:08Liviu Dragnea este validat în funcția de președinte al PSD.„Cu unanimitate de voturi, se validează în funcția de președinte domnul Liviu Dragnea”

UPDATE 11:47 Victor Ponta: Nu mai avem opoziție în România. Ei așteaptă să-i aducă la guvernare altcineva, nu oamenii, DNA, PPE, nu stiu… Nu credeam să spun asta în 2015. Politic avem un singur adversar: tot pe Traian Băsescu. Are capacitatea să se lupte cu noi

UPDATE 11:43 Victor Ponta: Ca să vină un guvern al altcuiva, este o trădare. Funcția de prim-ministru este a dvs. Liviu știe din prima zi că are mandatul meu pe masă.

UPDATE 11:41 Victor Ponta: „De fiecare dată între turul 1 și turul 2 Se declanșează un buton de ură și oamenii votează contra”

UPDATE 11:40 Victor Ponta: „Cea mai dură înfrângere a fost după referendumul din 2012, pentru că am văzut că un popor a fost înfrânt. S-a ales între popor și instituții”

UPDATE 11:36 Victor Ponta: „Toate deciziile bune și toate deciziile greșite le-am luat împreună cu Liviu. Vorbeam pe hol cu prietenul Oprișan, 5 ani de dictatură Ponta. El spune: Aoleo, să vedem ce vine”

UPDATE 11:35 Victor Ponta: „În 2010 eram un partid înfrânt. Acum lucrurile sunt diferite”

UPDATE 11:32 Victor Ponta susține un discurs. „Nu vreau să las pe nimeni supărat. Așa cum m-ați sprijinit, vă voi sprijini și eu. Nu mi-a trecut prin cap că voi concura vreodată cu Adrian Năstase pentru cel mai bun guvern pe care l-a avut România.”

UPDATE 2.Candidatul pentru funcția de președinte executiv al PSD, Valeriu Zgonea a declarat, duminică, înaintea începerii Congresului PSD, că proiectul partidului este important și nu funcțiile, adăugând că el crede în proiectul lui Liviu Dragnea.

„Le urez tuturor candidaților succes, România este importantă pentru noi, proiectul pe care noi azi îl prezentăm prin vocea președintelui partidului este important, funcțiile nu sunt întotdeauna importante, deși știu că presa este încântată de bătălia pentru funcție”, a declarat Valeriu Zgonea.

El a mai declarat că crede „foarte mult în proiectul președintelui partidului” pe care îl va prezenta la Congres.

„Eu sunt același om loial, pe care se poate baza președintele partidului și îmi place întotdeauna să fac echipă cu cei din Partidul Social Democrat care cred că România merită o guvernare așa cum am demonstrat-o în ultimii trei ani. Am discutat toți să facem echipă, echipa este întotdeauna importantă, proiectul este important. (…) Este un proiect în care noi credem, eu cred din toată inima, l-am văzut, cred în proiectul lui Liviu Dragnea”, a insistat Zgonea.

UPDATE 1.În deschiderea congresului este validată alegerea lui Liviu Dragnea în funcția de președinte al partidului, ca urmare a scrutinului din 11 octombrie.

De asemenea, premierul Victor Ponta va prezenta un raport al activității sale de președinte PSD în perioada 2013-2015.

În total, 21 de candidați pentru 14 funcții de vicepreședinte, dintre care 15 bărbați și 6 femei, în timp ce pentru a doua funcție în partid s-au înscris doi candidați, Valeriu Zgonea și Constantin Niță.

Patru din cele 14 funcții de vicepreședinte vor reveni Organizației de Femei, iar candidații vor trebui să aleagă între poziția de vicepreședinte și cea de lider de organizație.

Candidații pentru cele 10 poziție de vicepreședinți bărbați sunt secretarul general Andrei Dolineaschi, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, ministrul Economiei, Mihai Tudose, europarlamentarul Victor Negrescu, președintele Comisiei de cod electoral, Gabriel Vlase, ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, primarul interimar al Iașiului, Mihai Chirica, deputatul Viorel Ștefan, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, liderul TSD Mihai Sturzu, secretarul de stat în Ministerul Muncii Adrian Dobre, precum și deputații Constantin Niță, Cătălin Rădulescu, Georgian Pop și Gheorghe Șimon.

În lupta pentru cele 4 poziții de vicepreședinte alocate Organizației de Femei a PSD, s-au înscris senatorul Ecaterina Andronescu, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, purtătorul de cuvânt al PSD Gabriela Firea, fostul ministru Doina Pană, europarlamentarul Gabriela Crețu și președintele PSD Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca.

Dintre acești 21 de candidați, 5 sunt vicepreședinți în funcție. Este vorba despre Nicolae Bănicioiu, Ecaterina Andronescu, Constantin Niță, Lia Olguța Vasilescu și Gabriela Firea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale