Ce trebuie să știți despre raportul Organizației Mondiale a Sănătății și legătura dintre cancer și consumul de carne

Ce trebuie să știți despre raportul Organizației Mondiale a Sănătății și legătura dintre cancer și consumul de carne
Publicat: 27/10/2015, 16:07

Organizația Mondială a Sănătății a publicat luni o analiză în care se făcea legătura între cancerul de colon și consumul de cărnuri procesate și carne roșie. Jurnaliștii de la New York Times au oferit răspunsuri unor întrebări legate de această analiză.

1.Ce legătură ar putea să existe între carne și cancerul de colon?

Cărnurile procesate, precum cârnații sau hot dog, au fost sărate, conservate sau afumate pentru a fi îmbunătățită aroma și pentru a avea o perioada de valabilitate mai mare. Oamenii de știință s-au îngrijorat mult timp că acest fel de procesare duce la formarea chimicalelor cancerigene. În cazul cărnurilor roșii- carne de vită, de porc sau de miel, problema este felul în care sunt gătite, nu modul de procesare. Prăjirea în tigaie sau pregătirea lor la grătar crează substanțe care pot fi cancerigene, inclusiv aminele aromatice heterociclice.

Analiza OMS a descoperit o legătură între consumul de carne procesată și cancerul de colon, însă a și recunoscut că legătura dintre carnea roșie și cancer nu a fost găsită.

2. Există vreun mod sănătos de a găti carnea?

Nu există suficiente informații pentru a ști dacă prepararea cărnii pe grătar sau fierberea acesteia ar putea diminua riscul de cancer.

3. Care este riscul?

În comparație cu fumatul sau consumul de alcool, riscul de a face cancer din cauza consumului de carne este mic. Cancerul de colon este al treilea cel mai comun tip de cancer din Statele Unite, iar majoritatea pacienților au peste 50 de ani.

OMS a estimat că 50 de grame de carne procesată sau 100 de grame de carne roșie consumate în fiecare zi ar putea să crească riscul de cancer de colon cu 18% și 17%.

Mare parte din datele analizare de OMS sunt luate din studii ale populației, iar mulți experți se întreabă dacă acele estimări se pot aplica și unor oameni care ar putea prezenta și alte riscuri de cancer de colon.

4. Riscul de cancer de colon poate fi redus în vreun fel?

Oamenii care mănâncă multe fructe, legume și fibre prezintă un risc mai mic. La fel și în cazul oamenilor care fac exerciții fizice. Obezitatea, fumatul și consumul excesiv de alcool cresc acest risc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste