• Publicat:
Magazin

Ce trebuie să știți despre raportul Organizației Mondiale a Sănătății și legătura dintre cancer și consumul de carne

Ce trebuie să știți despre raportul Organizației Mondiale a Sănătății și legătura dintre cancer și consumul de carne
Potrivit raportului publicat de OMS luni, consumul de carne procesată, precum cârnați sau șuncă, ar putea crește riscul de cancer de colon.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat luni o analiză în care se făcea legătura între cancerul de colon și consumul de cărnuri procesate și carne roșie. Jurnaliștii de la New York Times au oferit răspunsuri unor întrebări legate de această analiză.

1.Ce legătură ar putea să existe între carne și cancerul de colon?

Cărnurile procesate, precum cârnații sau hot dog, au fost sărate, conservate sau afumate pentru a fi îmbunătățită aroma și pentru a avea o perioada de valabilitate mai mare. Oamenii de știință s-au îngrijorat mult timp că acest fel de procesare duce la formarea chimicalelor cancerigene. În cazul cărnurilor roșii- carne de vită, de porc sau de miel, problema este felul în care sunt gătite, nu modul de procesare. Prăjirea în tigaie sau pregătirea lor la grătar crează substanțe care pot fi cancerigene, inclusiv aminele aromatice heterociclice.

Analiza OMS a descoperit o legătură între consumul de carne procesată și cancerul de colon, însă a și recunoscut că legătura dintre carnea roșie și cancer nu a fost găsită.

2. Există vreun mod sănătos de a găti carnea?

Nu există suficiente informații pentru a ști dacă prepararea cărnii pe grătar sau fierberea acesteia ar putea diminua riscul de cancer.

3. Care este riscul?

În comparație cu fumatul sau consumul de alcool, riscul de a face cancer din cauza consumului de carne este mic. Cancerul de colon este al treilea cel mai comun tip de cancer din Statele Unite, iar majoritatea pacienților au peste 50 de ani.

OMS a estimat că 50 de grame de carne procesată sau 100 de grame de carne roșie consumate în fiecare zi ar putea să crească riscul de cancer de colon cu 18% și 17%.

Mare parte din datele analizare de OMS sunt luate din studii ale populației, iar mulți experți se întreabă dacă acele estimări se pot aplica și unor oameni care ar putea prezenta și alte riscuri de cancer de colon.

4. Riscul de cancer de colon poate fi redus în vreun fel?

Oamenii care mănâncă multe fructe, legume și fibre prezintă un risc mai mic. La fel și în cazul oamenilor care fac exerciții fizice. Obezitatea, fumatul și consumul excesiv de alcool cresc acest risc.

Inchide