Dragnea apără „cinstea” partidului cu un cod. Cine este omul care conduce „lupta anticorupție” din PSD

Dragnea apără „cinstea partidului cu un cod. Cine este omul care conduce „lupta anticorupție din PSD
Publicat: 30/10/2015, 21:10

Social-democrații vor să-și facă curățenie în partid, însă doar în vorbe. Codul de conduită pe care Liviu Dragnea îl anunță ca pe o reformă substanțială în partid prevede sancțiuni pentru pesediștii cu probleme penale, însă acestea nu se vor aplica automat, ci vor fi decise individual de conducerea partidului. Chiar dacă există comisii de etică în județe sau la nivel național, oricare dintre decizii de sancționare poate fi modificată sau infirmată de Biroul Permanent Național.

Potrivit proiectului de Cod, prezentat vineri de Liviu Dragnea în ședința CExN, precum și public, noile sancțiuni se pot aplica membrilor împotriva cărora este pusă în mișcare acțiunea penală, este începută urmărirea penală, este dispusă arestarea preventivă sau care sunt trimiși în judecată, condamnați în primă instanță sau condamnați definitiv cu executare pentru fapte de corupție. Codul de conduită nu prevede sancțiuni diferențiate pentru aceste noi elemente de integritate prevăzute în obligațiile membrilor PSD, deciziile urmând a fi luate la nivel județean sau central de către instituțiile abilitate ale PSD.

Astfel, sancțiunile ce pot fi aplicate sunt retragerea sprijinului politic, suspendarea din funcția politică, suspendarea din calitatea de membru de partid și excluderea din partid. Deciziile se vor lua individual, în urma unei analize a Comisei Județene de Etică, Integritate și Arbitraj sau a Comisiei Naționale de Etică, Integritate și Arbitraj. Aceste comisii vor face propuneri către Biroul Permanent Județean al PSD sau către Biroul Permanent Național, care vor avea cuvântul final în aplicarea unei eventuale sancțiuni. Comisia județeană și, respectiv, BPJ vor avea competențe în cazul membrilor PSD fără funcții în partid la nivel local. Comisia Națională de Etică și, respectiv, BPN al PSD vor avea competențe în cazul membrilor cu funcții de conducere la nivel județean.

Liderii PSD din conducerea națională a partidului, respectiv membrii Biroului Permanent Național, vor putea fi sancționați doar după o evaluare a Comisiei Naționale de Etică, decizia finală aparținând Comitetului Executiv Național.

Comisia Națională de Etică, Integritate și Arbitraj se poate autosesiza în cazul în care consideră că sancțiunile propuse de comisiile județene sunt necorespunzătoare sau nu au fost stabilite, deși acest lucru se impunea.

În oricare caz, Biroul Permanent Național poate dispune asupra hotărârilor luate la nivel județean, de către comisiile de etică, sau chiar la nivelul Comisiei Naționale, putând să le mențină, modifice sau chiar infirme. În cazurile liderilor din conducerea centrală a partidului, aceste prerogative sunt preluate de către Comitetul Executiv Național.

Întrebat dacă PSD va fi mai curat odată cu aplicarea codului de integritate, Liviu Dragnea a răspuns: „PSD nu e murdar acum, PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidență ceea ce ne caracterizează în general și anume onoarea, cinstea, demnitatea și un comportament corect. Pentru aceasta trebuie să adoptăm acest cod și să-l aplicăm la rigoare atunci când e cazul”.

Șeful Comisiei de etică, coordonator al operațiunii Marțea Neagră

Comisia Națională de etică va fi condusă de deputatul PSD Florin Iordache care a coordonat, în 20013, în Parlament, operațiunile de modificare a Codului Penal și pe cea privind amnistia și grațierea, despre care gândul a scris aici și care sunt cunoscute ca Marțea Neagră.

Un personaj mai degrabă retras, Iordache supraveghează toate mișcările din Parlament ale social-democraților în privința proiectelor legislative. Toate proiectele importante sau delicate pe care pesediștii vor să le adopte în Parlament sunt lăsate de premierul Ponta în „sarcina” deputatului Iordache.

Iordache se află la al patrulea mandat de parlamentar, fiind un apropiat al lui Adrian Năstase și al premierului Victor Ponta.

Deputatul PSD Florin Iordache a propus în primăvara lui 2013 și modificarea legii 51/1991, prin care procurorii nu mai pot utiliza în dosarele de corupție interceptările realizate pe mandate de siguranță națională. Beneficiarii unei asemenea modificări sunt inculpații din dosarele de corupție care conțin interceptări pe mandat de siguranță națională.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Locul din România care se află pe un munte de aur! Legenda, izvorâtă din vremea...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Se SCHIMBĂ localitățile din România. Ordinul la Guvern: Timpul nu așteaptă!
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii de știință au descoperit, în premieră, o moleculă care absoarbe gazele cu efect de...
×