Atentatele de la Paris relansează disensiunile în UE cu privire la primirea migranților

Atentatele de la Paris relansează disensiunile în UE cu privire la primirea migranților
Publicat: 16/11/2015, 18:14

În fața lor, președintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a intervenit duminică pentru a apăra linia adoptată, dând asigurări că „nu există motive să fie revăzute, în ansamblul lor, politicile europene privind refugiații”.

Atena și Belgradul au confirmat că pașaportul sirian găsit în apropierea unui kamikaze la Stade de France – despre care încă nu se știe cu certitudine dacă-i aparținea – era al unui migrant care a sosit pe 3 octombrie pe Insula elenă Leros și care a tranzitat ulterior Serbia.

„Toți refugiații nu sunt teroriști SI. Dar să se creadă că nu există niciun combatant între refugiați este naiv”, a subliniat duminică, în presa germană, Markus Söder, un reprezentant vocal al partidului conservator catolic bavarez CSU.

„Parisul a schimbat totul” și „nu mai e vremea unei imigrații necontrolate”, a subliniat acest lider, al cărui partid critică de mai mute săptămâni politica aliatei sale, cancelarul Merkel, de primire a refugiaților.

Fără să aștepte să intre în funcție, ministrul polonez pentru Afaceri Europene, conservatorul Konrad Szymanski, anunța încă de sâmbătă că țara sa, deja foarte ostilă primirii refugiaților, nu va mai avea de-acum „posibilitatea politică” să respecte acordurile europene cu privire la distribuirea migranților.

„Domnule premier, vă cer: închideți-ne frontierele, acum!”, a declarat la rândul său populistul olandez Geert Wilders, al cărui partid este creditat pe primul loc în sondaje.

Mișcarea germană islamofobă Pegida a apreciat, de asemenea, că atentate în Germania sunt de neevitat „dacă nu oprim avalanșa de solicitanți de azil, dacă nu securizăm corect frontierele”.

„Iluzie a securității”

Peste 800.000 de migranți au sosit de la începutul anului în Europa, pe mare, majoritatea provenind din Orientul Mijlociu, iar Germania estimează că va găzdui numai ea, până la sfârșitul anului, un milion de refugiați.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a atras însă atenția împotriva oricărei „legături pripite” între atacurile teroriste de la Paris și criza migrației în Europa.

Cei care au comis atentatele sunt exact cei de care fug refugiații, ci nu „invers”, a dat asigurări, la rândul său, Juncker, înainte de Summitul G20 de la Antalya, în sudul Turciei.

„Cel care este responsabil de aceste atacuri de la Paris nu poate fi pus pe picior de egalitate cu adevărații refugiați care caută azil”, a subliniat el, îndemnând să nu se cedeze în fața unor reacții „bazice”.

O sursă din anturajul lui Juncker a precizat că declarațiile sale nu semnalează faptul că ar exista o marjă de manevră în vederea unei revizuiri, nici măcar parțiale, a acestei politici.

În opinia șefului diplomației olandeze Bert Koenders, „închiderea frontierelor înseamnă crearea unei iluzii că suntem în securitate, este o poveste care nu ajută pe nimeni”.

„Nu trebuie să fim naivi, trebuie să-i verificăm pe migranți, ca să știm cu cine avem a face, dar trebuie să fim foarte atenți atunci când facem legătura între cauze și efecte”, a spus el.

„Eu înțeleg această frică și nu putem exclude total” prezența unor jihadiști în rândul migranților, dar „avem a face cu un terorism care a avut loc atât înainte, cât și după marele val al migrării”, a adăugat Koenders.

În Croația, care a devenit principala țară de tranzit a migranților în Balcani, premierul Zoran Milanovici a apreciat, de asemenea, că „închiderea (frontierelor) și sârma ghimpată nu vor împiedica asemenea drame”. „Nu vreau să leg criza migranților de tragedia de la Paris”, a subliniat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Rămâi pe loc fără PERMIS. Legea nouă care intră în vigoare în România
Simona Halep a vorbit despre relația cu Patrick Mouratoglou: Am avut încredere
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Bărbații cu nivel scăzut de testosteron, mai predispuși la moarte prematură
×