Primul avertisment al lui Cioloș pentru Parlament: Guvernul are instrumente directe pentru a proceda la schimbări pentru care există rezistență în clasa politică

Primul avertisment al lui Cioloș pentru Parlament: Guvernul are instrumente directe pentru a proceda la schimbări pentru care există rezistență în clasa politică
Publicat: 22/11/2015, 10:44

În primul interviu de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloș transmite un mesaj de avertisment clasei politice.

„Orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleși de noi, sunt aleși de români, nu de altcineva. Din unct de vedere juridic, legal și chiar politic, cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleși, eu nu am fost ales, însă legitimitatea me izvorăște din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru ca să pot să-mi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, ba sunt conștient că ceea ce vaface acest guvern nu poate să o facă și fără o consultare cu Parlamentul. Sper să avem majoritate când solicităm un vot pentru anumite legi, însă sunt conștient de faptul că Guvernul are anumite atribuții și anumite instrumente directe de acțiune pe care va trebui să le folosim și să nu le asumăm noi direct ca și guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistență în clasa politică„, a spus Cioloș, într-un interviu la Radio România Actualități, fără a face alte precizări.

„Lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas”

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș a susținut că le-a recomandat miniștrilor să semneze o declarație de integritate,astfel încât semnalul pentru transparență și integritatate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului.

„Această declarație de integritate pe proprie răspundere a fost semnată de miniștri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt niștre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizații neguvernamentale, de mai mulți ani de zile lucrează pe acest domeniu”, a declarat el.

„Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-și asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc și, pe de altă parte, cred că e important să dăm și semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparență și integritate mi se par elementele incipiente pentru o administrație care să fie într-adevăr funcțională”, a adăugat Cioloș.

Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că „lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas”.

„Sunt lucruri pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel puțin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, și al cetățenilor și al partidelor politice care vor guverna din 2017″, a mai spus Dacian Cioloș.

Bugetul, în decembrie

Premierul a anunțat că guvernul și-a propus să adopte proiectul de buget pe anul 2016 „pe 10-11 decembrie”, precizând că miniștrii „studiază” dacă majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, adoptată în parlament se înscrie în limita de deficit”

„Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie (…) Studiem proiectul făcut de fostul guvern și vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare așa încât să se înscrie în limita de deficit asumată”, a spus premierul.

„Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Ulterior, proiectul de buget ar urma să fie trimis parlamentului.

În ce privește majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, adoptată printr-o măsură legislativă separată de către parlament, premierul a spus că guvernul „studiază cifrele lăsate de fostul executiv și va lua o decizie”.

„Studiem proiectul făcut de fostul guvern și vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare așa încât să se înscrie în limita de deficit asumată”, a spus premierul Cioloș.

– See more at: http://www.romania-actualitati.ro/proiectul_de_buget_pe_2016_adoptat_de_guvern_pana_pe_11_decembrie-83525#sthash.4GN58uo1.dpuf

Știre în curs de actualizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
I-a recidivat CANCERUL Soția președintelui, în stare de șoc: se retrage din viața publică
Patrizia şi Bianca, tinerele românce luate de ape în Italia, au fost găsite moarte. Cristian...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Breaking News: Au fost găsite trupurile celor două fete înghițite de apele învolburate din Italia:...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
După ani de limbaj diplomatic, Zelenski a erupt şi a lansat acuzaţii la adresa Chinei:...
NU LUAȚI SCOICILE de pe plajă! Ce PERICOL se ascunde în ele?
Interdicție pentru toată România. Legea a intra deja în vigoare: Sunt obligați
Oamenii au început să lingă ouă în supermarketuri. Cum speră să se îmbogățească
Diana Bulimar a fost cerută în căsătorie. Care a fost reacția sportivei când a văzut...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Ana Baniciu, în lacrimi după ce s-a mutat în casă nouă: ”Plânsă toată”
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Îmbunătățirea calității aerului duce la mai multe incendii forestiere
×