Primul avertisment al lui Cioloș pentru Parlament: Guvernul are instrumente directe pentru a proceda la schimbări pentru care există rezistență în clasa politică

Primul avertisment al lui Cioloș pentru Parlament: Guvernul are instrumente directe pentru a proceda la schimbări pentru care există rezistență în clasa politică
Publicat: 22/11/2015, 10:44

În primul interviu de la instalarea la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloș transmite un mesaj de avertisment clasei politice.

„Orice am spune despre ei, cei care sunt în Parlament sunt aleși de noi, sunt aleși de români, nu de altcineva. Din unct de vedere juridic, legal și chiar politic, cei din Parlament au mai multă legitimitate formală decât am eu, pentru că oamenii aceia au fost aleși, eu nu am fost ales, însă legitimitatea me izvorăște din faptul că eu am primit un vot în Parlament pentru ca să pot să-mi fac treaba. Nu spun asta doar ca să fac plăcere cuiva, ba sunt conștient că ceea ce vaface acest guvern nu poate să o facă și fără o consultare cu Parlamentul. Sper să avem majoritate când solicităm un vot pentru anumite legi, însă sunt conștient de faptul că Guvernul are anumite atribuții și anumite instrumente directe de acțiune pe care va trebui să le folosim și să nu le asumăm noi direct ca și guvern pentru a proceda la anumite schimbări pentru care probabil în unele cazuri există o anumită rezistență în clasa politică„, a spus Cioloș, într-un interviu la Radio România Actualități, fără a face alte precizări.

„Lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas”

Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloș a susținut că le-a recomandat miniștrilor să semneze o declarație de integritate,astfel încât semnalul pentru transparență și integritatate să fie dat chiar de la nivelul Guvernului.

„Această declarație de integritate pe proprie răspundere a fost semnată de miniștri, nu le-am impus eu, ci le-am recomandat. Sunt niștre criterii de integritate care au fost sintetizate de mai multe organizații neguvernamentale, de mai mulți ani de zile lucrează pe acest domeniu”, a declarat el.

„Mi se pare că e important, în primul rând, ca oamenii să-și asume aceste criterii în măsura în care ei chiar le îndeplinesc și, pe de altă parte, cred că e important să dăm și semnalul, încă de la vârf, de la nivelul Guvernului, că vom cere ca anumite criterii de integritate să fie respectate de toată lumea, pentru că transparență și integritate mi se par elementele incipiente pentru o administrație care să fie într-adevăr funcțională”, a adăugat Cioloș.

Totodată, premierul a adăugat că este important să se dea semnalul că „lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas”.

„Sunt lucruri pe care, probabil, n-o să le putem face în cursul acestui an de mandat al Guvernului, dar, cel puțin, cred că e important să dăm semnalul că lucrurile trebuie să se schimbe măcar acum, în al 12-lea ceas, în interesul tuturor, și al cetățenilor și al partidelor politice care vor guverna din 2017″, a mai spus Dacian Cioloș.

Bugetul, în decembrie

Premierul a anunțat că guvernul și-a propus să adopte proiectul de buget pe anul 2016 „pe 10-11 decembrie”, precizând că miniștrii „studiază” dacă majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor, adoptată în parlament se înscrie în limita de deficit”

„Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie (…) Studiem proiectul făcut de fostul guvern și vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare așa încât să se înscrie în limita de deficit asumată”, a spus premierul.

„Am vrea să adoptăm bugetul în guvern pe 10-11 decembrie”, a spus premierul Dacian Cioloș.

Ulterior, proiectul de buget ar urma să fie trimis parlamentului.

În ce privește majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, adoptată printr-o măsură legislativă separată de către parlament, premierul a spus că guvernul „studiază cifrele lăsate de fostul executiv și va lua o decizie”.

„Studiem proiectul făcut de fostul guvern și vom vedea cât e de realistă o astfel de majorare așa încât să se înscrie în limita de deficit asumată”, a spus premierul Cioloș.

– See more at: http://www.romania-actualitati.ro/proiectul_de_buget_pe_2016_adoptat_de_guvern_pana_pe_11_decembrie-83525#sthash.4GN58uo1.dpuf

Știre în curs de actualizare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O teorie controversată răstoarnă tot ce știam despre Univers. Am trăi, de fapt, într-un vid...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu....
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
A murit marea actriță. Adio, doamnă! A fost o legendă a lumii artistice
„Te cunosc de undeva”. Cine sunt finaliștii sezonului 20
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Ținutele pe care le-am creat la concertele mele sunt unicate". Loredana Groza, despre cele mai...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este forma Universului? Unii cercetători spun că ar semăna cu un hol cu oglinzi
×