Sorin Oprescu se poate interna la Institutul „Marius Nasta” pentru o operație la plămâni

Sorin Oprescu se poate interna la Institutul Marius Nasta pentru o operație la plămâni

Curtea de Apel București a judecat luni contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce, în 13 noiembrie, Tribunalul Capitalei i-a admis lui Sorin Oprescu cererea de a-și părăsi domiciliul timp de șapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde ar urma să fie supus unei operații la plămâni.

Pronunțarea a fost amânată pentru miercuri, când judecătorii Curții de Apel București au decis să respingă contestația procurorilor DNA. Astfel, edilul suspendat al Capitalei, aflat în arest la domiciliu, își poată părăsi locuința timp de șapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, unde ar urma să fie supus unei intervenții chirurgicale la plămânul la care i-a fost descoperit un nodul.

În săptămâna de spitalizare cerută, Sorin Oprescu va primi vizite regulate în spital din partea polițiștilor, ca în cazul arestului la domiciliu, dar nu va avea pază continuă.

Primarul suspendat al Capitalei s-a prezentat, luni, la Tribunalul București la primul termen în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și și constituire a unui grup infracțional organizat.

Edilul va fi judecat în arest la domiciliu, după ce instanța a decis la termenul de luni să mențină măsurile preventive dispuse în cauză.

Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost șef al Administrației Cimitirelor, și alte șapte persoane au fost trimiși în judecată, vineri, de procurorii DNA. Popa este acuzat că ar fi constituit un grup infracțional care a urmărit luarea de mită, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei.

Oprescu și Popa au fost trimiși în judecată în stare de arest la domiciliu.

Tot în arest la domiciliu este și Romeo Albu, trimis în judecată pentru complicitate la spălare de bani (două infracțiuni), complicitate la dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat.

Alte patru persoane acuzate în acest dosar au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv, respectiv: Cristian Stanca, fostul șofer al lui Sorin Oprescu – pentru complicitate la luare de mită (patru infracțiuni), complicitate la dare de mită (două infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Direcției Economice din Primăria Capitalei la data faptelor – pentru luare de mită și constituire a unui grup infracțional; Florin Șupeală, director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB) cu atribuții de director adjunct la data faptelor – pentru luare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat; Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale – pentru complicitate la spălare de bani (trei infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.

De asemenea, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului la data faptelor, aflată sub control judiciar, va fi judecată pentru luare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat, iar Ion Niță a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru complicitate la spălare de bani (două infracțiuni) și constituire a unui grup infracțional organizat.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracțional organizat la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.

„Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii susțin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obținerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura și funcționalitatea grupului au suferit modificări, „culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (șeful autorității publice locale executive), crearea unui eșalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții”.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe apartamente, case și terenuri deținute în proprietate sau în coproprietate, precum și pe autoturisme, ceasuri scumpe și mai multe sume de bani descoperite cu ocazia perchezițiilor sau în diferite conturi bancare ale inculpaților Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Șupeală, Romeo Albu, Claudiu Bengalici și Ion Niță.

Totodată, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumelor de 102.400 de lei și 9.500 de euro, descoperite cu ocazia percheziției, precum și asupra a trei case deținute în proprietate sau în coproprietate de Sorin Oprescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
FOTO. Transformarea incredibilă a unuia dintre cei mai bogați români, la 67 de ani, după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Ungaria NU vrea să renunțe. Alianța care o scoate definitiv din Europa
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Paște de basm pentru Medana și Alin Oprea! Cum au sărbătorit cei doi în Cluj:...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire