Peste 17.000 de apartamente din Galați nu au apă caldă și căldură din cauza unei avarii

Peste 17.000 de apartamente din Galați nu au apă caldă și căldură din cauza unei avarii
Publicat: 28/11/2015, 15:20

Avaria s-a produs, vineri seară, la rețeaua aparținând producătorului local de energie termică, societatea Electrocentrale Galați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Administratorului special al Electrocentrale Galați, Sinan Mustafa, a declarat, sâmbătă, că este vorba despre o avarie survenită la o vană foarte veche de la magistrala de alimentare cu agent termic a municipiului Galați, lucru care a afectat furnizarea agentului termic către oraș.

Potrivit acestuia, s-a intervenit pentru remedierea defecțiunii, însă reparațiile necesită timp.

„Am intervenit de aseară (vineri seară – n.r.), am încercat să remediem defecțiunile fără să afectăm întreg orașul, dar nu s-a putut. Este o vană veche din 1971 care nu a mai fost schimbată de atunci. Noi sperăm ca în următoarele două-trei ore să rezolvăm problemele existente, iar de la ora 18.00 să poată fi repornit sistemul”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, rețelele Electrocentrale sunt foarte vechi și nu s-au putut face investițiile necesare pentru modernizare având în vedere problemele finaciare cu care se confruntă societatea, generate în special de datoriile neachitate de către fosta societate locală care asigura furnizarea agentului termic în oraș, Apaterm.

Sâmbătă după-amiază, potrivit reprezentanților societății locale de furnizare a agentul termic, Calorgal, sunt afectate de avarie circa 17.000 de apartamente din oraș, însă în orele următoare vor fi afectați toți gălățenii racordați la sistemul centralizat de termoficare deoarece parametrii agentului termic au scăzut foarte mult și din acest motiv toate punctele termice se vor închide până la remedierea defecțiunilor.

În plus, afirmă angajați ai Calorgal, după ce sistemul va fi repornit va mai dura câteva ore până când toți gălățenii vor putea beneficia de apă caldă și căldură și este posibil ca acest lucru să se întâmple abia duminică dimineață.

În municipiul Galați a început să se furnizeze căldură în sistem centralizat abia de duminica trecută, după ce societatea Electrocentrale Galați a primit gazul necesar pentru producerea agentului termic.

Societatea Electrocentrale Galați nu a putut primi până de curând gazul necesar producerii de agent termic pentru că are de achitat către Romgaz și Transgaz o datorie de circa 54 de milioane de lei, bani neîncasați de la societatea falimentară Apaterm, cea care a asigurat până la sfârșitul lunii martie furnizarea agentului termic pentru oraș. În locul Apaterm, al cărei faliment a fost declarat de Curtea de Apel Galați, a fost reactivată societatea Calorgal, creată în anul 2013 de către Consiliul Local Galați pentru asigurarea serviciilor de furnizare a agentului termic în oraș, ca soluție de rezervă la falimentul preconizat al Apaterm.

În 5 noiembrie, Adunarea Creditorilor societății Electrocentrale a aprobat Strategia de funcționare a acestei societăți în perioada noiembrie 2015-martie 2016 care presupune, printre altele, livrarea agentului termic către societatea de distribuție Calorgal SA numai cu plata în avans a acestuia, furnizarea gazelor naturale și prestarea serviciului de transport gaze naturale numai cu plata în avans, semnarea, înaintea contractelor de furnizare și transport gaze naturale valabile pentru regimul de iarnă 2015-2016, a convențiilor de eșalonare a datoriilor acumulate.

Pe de altă parte, pentru ca gălățenii să beneficieze de căldură în sistem centralizat în această iarnă, Primăria a decis să se împrumute cu 20 de milioane de lei de la Ministerul de Finanțe, banii urmând să fie folosiți pentru achiziția gazului metan. De altfel, Primăria anunța recent, într-un comunicat, că a virat 3,5 milioane de lei către Electrocentrale SA Galați, într-un cont special, destinat exclusiv achiziției de gaz metan.

În prezent, conform reprezentanților Calorgal, din cele aproximativ 98.000 de apartamente din Galați, circa 54.000 mai figurează ca branșate la sistemul centralizat de termoficare, din care însă aproximativ 40.000 sunt locuite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Cu 10 lei poți să trăiești cu ochii tăi o călătorie splendidă în trecut. Istoria...
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
A MURIT MARELE ACTOR român. Durere imensă pe scena teatrului românesc: Timpul are şi el...
Un leac face mari minuni. Ajută după mesele încărcate de Paște
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani