Peste 17.000 de apartamente din Galați nu au apă caldă și căldură din cauza unei avarii

Redactor:
Ovidiu Matache
Peste 17.000 de apartamente din Galați nu au apă caldă și căldură din cauza unei avarii
Peste 17.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare din Galați nu beneficiază, sâmbătă după-amiază, de căldură și apă caldă, din cauza unei avarii apărute la rețea, în cursul serii urmând să fie afectați toți gălățenii racordați la acest sistem.

Avaria s-a produs, vineri seară, la rețeaua aparținând producătorului local de energie termică, societatea Electrocentrale Galați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Administratorului special al Electrocentrale Galați, Sinan Mustafa, a declarat, sâmbătă, că este vorba despre o avarie survenită la o vană foarte veche de la magistrala de alimentare cu agent termic a municipiului Galați, lucru care a afectat furnizarea agentului termic către oraș.

Potrivit acestuia, s-a intervenit pentru remedierea defecțiunii, însă reparațiile necesită timp.

„Am intervenit de aseară (vineri seară – n.r.), am încercat să remediem defecțiunile fără să afectăm întreg orașul, dar nu s-a putut. Este o vană veche din 1971 care nu a mai fost schimbată de atunci. Noi sperăm ca în următoarele două-trei ore să rezolvăm problemele existente, iar de la ora 18.00 să poată fi repornit sistemul”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, rețelele Electrocentrale sunt foarte vechi și nu s-au putut face investițiile necesare pentru modernizare având în vedere problemele finaciare cu care se confruntă societatea, generate în special de datoriile neachitate de către fosta societate locală care asigura furnizarea agentului termic în oraș, Apaterm.

Sâmbătă după-amiază, potrivit reprezentanților societății locale de furnizare a agentul termic, Calorgal, sunt afectate de avarie circa 17.000 de apartamente din oraș, însă în orele următoare vor fi afectați toți gălățenii racordați la sistemul centralizat de termoficare deoarece parametrii agentului termic au scăzut foarte mult și din acest motiv toate punctele termice se vor închide până la remedierea defecțiunilor.

În plus, afirmă angajați ai Calorgal, după ce sistemul va fi repornit va mai dura câteva ore până când toți gălățenii vor putea beneficia de apă caldă și căldură și este posibil ca acest lucru să se întâmple abia duminică dimineață.

În municipiul Galați a început să se furnizeze căldură în sistem centralizat abia de duminica trecută, după ce societatea Electrocentrale Galați a primit gazul necesar pentru producerea agentului termic.

Societatea Electrocentrale Galați nu a putut primi până de curând gazul necesar producerii de agent termic pentru că are de achitat către Romgaz și Transgaz o datorie de circa 54 de milioane de lei, bani neîncasați de la societatea falimentară Apaterm, cea care a asigurat până la sfârșitul lunii martie furnizarea agentului termic pentru oraș. În locul Apaterm, al cărei faliment a fost declarat de Curtea de Apel Galați, a fost reactivată societatea Calorgal, creată în anul 2013 de către Consiliul Local Galați pentru asigurarea serviciilor de furnizare a agentului termic în oraș, ca soluție de rezervă la falimentul preconizat al Apaterm.

În 5 noiembrie, Adunarea Creditorilor societății Electrocentrale a aprobat Strategia de funcționare a acestei societăți în perioada noiembrie 2015-martie 2016 care presupune, printre altele, livrarea agentului termic către societatea de distribuție Calorgal SA numai cu plata în avans a acestuia, furnizarea gazelor naturale și prestarea serviciului de transport gaze naturale numai cu plata în avans, semnarea, înaintea contractelor de furnizare și transport gaze naturale valabile pentru regimul de iarnă 2015-2016, a convențiilor de eșalonare a datoriilor acumulate.

Pe de altă parte, pentru ca gălățenii să beneficieze de căldură în sistem centralizat în această iarnă, Primăria a decis să se împrumute cu 20 de milioane de lei de la Ministerul de Finanțe, banii urmând să fie folosiți pentru achiziția gazului metan. De altfel, Primăria anunța recent, într-un comunicat, că a virat 3,5 milioane de lei către Electrocentrale SA Galați, într-un cont special, destinat exclusiv achiziției de gaz metan.

În prezent, conform reprezentanților Calorgal, din cele aproximativ 98.000 de apartamente din Galați, circa 54.000 mai figurează ca branșate la sistemul centralizat de termoficare, din care însă aproximativ 40.000 sunt locuite.

Ceauşescu nu avea cel mai mare salariu! E incredibil care erau angajaţii români care-l depăşeau:...
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervenții! `Nu te mai recunoaștem`. Cum arată fosta vedetă TV
Un nou CUPLU BOMBA?! Pepe, ADEVĂRUL despre relaţia cu cântăreaţa Raluka: „O plac, mă place,...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
SUMELE URIAŞE luate de medici pentru VACCINAREA românilor! Ce SPORURI au cei din linia întâi
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
DOCUMENT. Ce salariu are Viorica Dăncilă la BNR. Este consilierul de strategie al guvernatorului Isărescu
Florin Pastramă îi dă 50 de euro Sarei ca să îl... Ce i-a cerut să...
„Îngerul Morții” de la Auschwitz care prefera gemenele. DOCTORUL a făcut cele mai ȘOCANTE experimente...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
BOMBĂ! Când se INTERZIC centralele pe gaze, de fapt. Vești proaste pentru milioane de români
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a momentului despre Ionuț Gologan, românul condamnat la moarte
Cum arată cei mai sexy fotbaliști spanioli și partenerele lor superbe
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Magazine ANAF. De unde îţi poţi cumpăra bunuri confiscate de fisc în 2020. Lista completă...
Inchide