NASA a făcut anunțul. Unde va încerca să cultive CARTOFI

NASA a făcut anunțul. Unde va încerca să cultive CARTOFI
Publicat: 22/12/2015, 18:40

În filmul „Marțianul/ The Martian”, regizat de Ridley Scott, personajul principal, interpretat de actorul Matt Damon, este un botanist care inventează o metodă ce îi permite să cultive cartofi pe planeta roșie. După acest film, inginerii americani au început să lucreze intens, pentru a transforma acel scenariu într-un fapt real.

NASA și International Potato Centre (CIP) coordonează un experiment ce are potențialul de a-i aduce pe inginerii americani cu un pas mai aproape de visul lor de a obține culturi viabile pe Marte. Cercetătorii vor începe în curând să cultive aceste plante pe Terra, în condiții similare celor de pe Marte, în speranța că specialiștii viitorului vor construi în viitor un dom – cu temperatură și climă controlată -, capabil să întrețină viitoarele culturi marțiene.

Experimentul vizează imitarea în laborator a condițiilor atmosferice de pe Marte și utilizarea unui sol adus din deșertul peruan Pampas de La Joya, a cărui compoziție este considerată de specialiști aproape identică cu aceea a particulelor din scoarța marțiană.

„Concentrațiile mari de dioxid de carbon vor fi benefice culturii respective, a cărei productivitate va fi de 2-4 ori mai mare decât aceea a unei culturi obișnuite, în condițiile de pe Terra. Atmosfera lui Marte este compusă într-un procent de aproape 95% din dioxid de carbon”, a explicat CIP într-un comunicat de presă.

Prin înțelegerea condițiilor atmosferice de la suprafața lui Marte, cercetătorii americani speră să poată să amenajeze pe Terra centre de simulare cu o dinamică și un nivel de acuratețe mult mai ridicate. Dacă va avea succes, acest experiment ar putea să ajute NASA și CIP (care are sediul în Peru) să devină un fel de pionieri în domeniul culturilor spațiale pentru viitoarele misiuni cu echipaje umane, nu doar pe Marte, ci și pe alte planete și sateliți naturali din Sistemul Solar.

„Eforturile extraordinare ale acestei echipe de cercetători au pus bazele agriculturii extraterestre. Ideea de a cultiva plante (și de a obține astfel alimente) pentru coloniile umane din spațiu ar putea să devină în curând o realitate”, a declarat Chris McKay, specialist în planetologie la Centrul de cercetări spațiale Ames administrat de NASA.

Al doilea obiectiv al proiectului constă în a demonstra rolul pe care cartofii îl au în ameliorarea securității alimentare a planetei noastre.

„Ce modalitate ar fi mai bună pentru a învăța despre încălzirea globală decât aceea de a obține culturi viabile pe o planetă care a «murit» în urmă cu 2 miliarde de ani?», a declarat Joel Ranck, directorul Departamentului de Comunicare din cadrul CIP. „Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă putem să cultivăm cartofi în condiții extreme, ca acelea de pe Marte, atunci putem să salvăm planeta Pământ”, a mai spus acesta.

Primele înregistrări cunoscute care atestă existența cartofilor datează din jurul anului 2500 î.e.n., grație amerindienilor Aymara din Peru și Bolivia, care cultivau aceste plante. Inginerii în agronomie susțin de multă vreme avantajele pe care le aduc culturile de cartofi în regiunile afectate de malnutriție, sărăcie și absența terenurilor arabile, datorită concentrațiilor ridicate de nutrimente pe care le prezintă cartoful și capacității acestei plante de a crește în condiții dificile de climă și relief.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Meteorologii anunță că va fi vreme frumoasă în ultima lună de primăvară