NASA a făcut anunțul. Unde va încerca să cultive CARTOFI

NASA a făcut anunțul. Unde va încerca să cultive CARTOFI
Publicat: 22/12/2015, 18:40

În filmul „Marțianul/ The Martian”, regizat de Ridley Scott, personajul principal, interpretat de actorul Matt Damon, este un botanist care inventează o metodă ce îi permite să cultive cartofi pe planeta roșie. După acest film, inginerii americani au început să lucreze intens, pentru a transforma acel scenariu într-un fapt real.

NASA și International Potato Centre (CIP) coordonează un experiment ce are potențialul de a-i aduce pe inginerii americani cu un pas mai aproape de visul lor de a obține culturi viabile pe Marte. Cercetătorii vor începe în curând să cultive aceste plante pe Terra, în condiții similare celor de pe Marte, în speranța că specialiștii viitorului vor construi în viitor un dom – cu temperatură și climă controlată -, capabil să întrețină viitoarele culturi marțiene.

Experimentul vizează imitarea în laborator a condițiilor atmosferice de pe Marte și utilizarea unui sol adus din deșertul peruan Pampas de La Joya, a cărui compoziție este considerată de specialiști aproape identică cu aceea a particulelor din scoarța marțiană.

„Concentrațiile mari de dioxid de carbon vor fi benefice culturii respective, a cărei productivitate va fi de 2-4 ori mai mare decât aceea a unei culturi obișnuite, în condițiile de pe Terra. Atmosfera lui Marte este compusă într-un procent de aproape 95% din dioxid de carbon”, a explicat CIP într-un comunicat de presă.

Prin înțelegerea condițiilor atmosferice de la suprafața lui Marte, cercetătorii americani speră să poată să amenajeze pe Terra centre de simulare cu o dinamică și un nivel de acuratețe mult mai ridicate. Dacă va avea succes, acest experiment ar putea să ajute NASA și CIP (care are sediul în Peru) să devină un fel de pionieri în domeniul culturilor spațiale pentru viitoarele misiuni cu echipaje umane, nu doar pe Marte, ci și pe alte planete și sateliți naturali din Sistemul Solar.

„Eforturile extraordinare ale acestei echipe de cercetători au pus bazele agriculturii extraterestre. Ideea de a cultiva plante (și de a obține astfel alimente) pentru coloniile umane din spațiu ar putea să devină în curând o realitate”, a declarat Chris McKay, specialist în planetologie la Centrul de cercetări spațiale Ames administrat de NASA.

Al doilea obiectiv al proiectului constă în a demonstra rolul pe care cartofii îl au în ameliorarea securității alimentare a planetei noastre.

„Ce modalitate ar fi mai bună pentru a învăța despre încălzirea globală decât aceea de a obține culturi viabile pe o planetă care a «murit» în urmă cu 2 miliarde de ani?», a declarat Joel Ranck, directorul Departamentului de Comunicare din cadrul CIP. „Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă putem să cultivăm cartofi în condiții extreme, ca acelea de pe Marte, atunci putem să salvăm planeta Pământ”, a mai spus acesta.

Primele înregistrări cunoscute care atestă existența cartofilor datează din jurul anului 2500 î.e.n., grație amerindienilor Aymara din Peru și Bolivia, care cultivau aceste plante. Inginerii în agronomie susțin de multă vreme avantajele pe care le aduc culturile de cartofi în regiunile afectate de malnutriție, sărăcie și absența terenurilor arabile, datorită concentrațiilor ridicate de nutrimente pe care le prezintă cartoful și capacității acestei plante de a crește în condiții dificile de climă și relief.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului