PLANUL Germaniei pentru salvarea zonei Schengen. Merkel: „Un eșec ar afecta libera circulație a persoanelor, baza performanțelor economice pentru UE”

PLANUL Germaniei pentru salvarea zonei Schengen. Merkel: „Un eșec ar afecta libera circulație a persoanelor, baza performanțelor economice pentru UE
Publicat: 06/02/2016, 15:05

„Trebuie să protejăm frontierele externe ale Uniunii Europene, pentru că vrem menținerea Spațiului Schengen”, a afirmat Merkel sâmbătă dimineață, conform site-ului agenției Reuters.

„Un eșec în securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene ar afecta libera circulație a persoanelor, baza performanțelor economice pentru Uniunea Europeană”, a adăugat cancelarul Germaniei.

Angela Merkel, criticată dur pentru toleranța față de venirea imigranților extracomunitari în Germania și în Uniunea Europeană, se confruntă cu scăderea dramatică a popularității. Cancelarul german se va deplasa luni în Turcia, pentru a discuta cu premierul Ahmet Davutoglu despre soluții pentru limitarea numărului imigranților clandestini. De asemenea, Comisia Europeană a avertizat recent Grecia că riscă excluderea din Spațiul Schengen dacă nu va remedia până în luna mai „deficiențele grave” în securizarea frontierei externe a Uniunii Europene.

Declarația Angelei Merkel vine în contextul în care Comisia Europeană a propus în decembrie un proiect de înființare a unei forțe de poliție de frontieră comune, care să aibă în jur de 1.500 de membri și care să poată fi mobilizată rapid la frontierele externe ale UE, în cazul unei crize, așa cum este cea a imigranților și refugiaților. Decizia mobilizării acestor trupe la frontiera externă a UE, deci implicit la frontierele aflate în această poziție – precum Grecia, Italia, dar și România, Bulgaria sau Polonia – ar urma să se facă printr-o decizie centralizată la nivel european. Statele naționale ar putea să răstoarne o astfel de decizie de mobilizare a acestor trupe, printr-o majoritate care să se opună prin vot.

Propunerea Comisiei Europene trebuie avizată de Parlamentul European și votată în Consiliul European, de către liderii fiecărui stat membru al UE, deci este departe de a intra în vigoare.

Proiectul se bucură de susținerea Franței și Germaniei, cele mai puternice voci la nivel de decizie europeană, dar și a Italiei, afectată de valurile de migranți, însă trezește suspiciuni în cazul Poloniei sau Greciei – țară care a refuzat mult timp să solicite ajutor european pentru a gestiona fluxul de imigranți cu care se confrunta.

Până în prezent, România, țară cu frontieră externă a UE, nu a exprimat un punct de vedere contrar. „România susține implementarea tuturor măsurilor necesare pentru securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și pentru garantarea securității interne, menținându-se, totodată, principiul libertății de circulație în interiorul Uniunii”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Astfel, prin acest proiect, în cazul unei crize la o frontieră externă a UE, așa cum se întâmplă cu fluxul masiv de refugiați și imigranți dinspre Orientul Mijlociu, la granița Greciei, UE ar putea interveni rapid pentru a ține sub control situația, chiar dacă țara respectivă unde se află frontiera externă a UE s-ar opune sau nu ar considera necesară asistența.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații