Cine este șeicul care face profit din restaurantele și cafenelele aflate pe aeroportul Otopeni

Cine este șeicul care face profit din restaurantele și cafenelele aflate pe aeroportul Otopeni
Publicat: 25/02/2016, 11:02

Compania Dnata a fost fondată în1959 în Dubai de șeicul Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, președinte și CEO al companiei și în prezent. El este fiul fostului conducător al orașului Dubai, șeicul Saeed bin Maktoum Al Maktoum și unchiul actualului conducător al orașului, șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum (deși acesta este cu 9 ani mai tânăr decât el). Este licențiat la Universitatea din Denver, iar cariera lui în aviație a început în 1985, odată cu numirea sa ca Președinte al Departamentului Aviației Civile din Dubai – organul guvernamental care supraveghea activitățile Dubai International și Dubai Duty Free, printre altele. Operatorul national Emirates a fost lansat în același timp și el a fost numit președinte. (wikipedia)

Compania din România a înregistrat în 2014, cel mai recent an pentru care există informații publice disponibile, o cifră de afaceri netă de 76.396.498 (circa 17,09 milioane de euro)și un profit net de 13.327.440 (aproximativ 3 milioane de euro). Cunoscută inițial sub numele Abela Rocas SA (schimbat în Alpha Rocas SA în aprilie 2005), aceasta a fost fondată în 1993 în București, capitalul majoritar investit în afacerea din România fiind de origine libaneză. În 2005, Abela Rocas SA a devenit o subsidiară a grupului britanic Alpha Group PLC, după ce firma britanică a achiziționat Abela Rocas în schimbul a 5 milioane de euro. Britanicii au achiziționat 64,18% din acțiunile Abela Rocas, restul de acțiuni fiind deținute de TAROM și de CNAB. Potrivit presei internaționale, la sfârșitul anului 2004, compania avea o cifră de afaceri de 281,3 miliarde de lei și profit de 80,7 miliarde de lei (înainte de taxe, cifre publicate înaintea denominării monedei naționale).

La data de 31 decembrie 2010, compania și-a schimbat din nou acționariatul, după ce arabii de la Dnata Catering au achiziționat grupul britanic Alpha Flight Group Ltd, potrivit informațiilor de pe site-ul Alpha Group și confirmate de reprezentanții aeroportului Otopeni. Dnata Catering este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii aeriene din lume, compania fiind axată axată pe activități de manipulare la sol, cargo, travel și servicii de catering aerian în 38 de țări, potrivit informațiilor de pe site-ul grupului Emirates.

În consiliul de administrație al companiei din România se află italianul Possa Carlo Federico, CFO al Alpha Flight Group Ltd., britanicii Johnson Andrew McCullie, Programme Executive Director Dubai Expo 2020, Loft David John, Chief Commercial Officer al Dnata și președinte al consiliului de administrație al companiei din București, potrivit LinkedIn, cât și Sorinel Ciobanu, directorul general al CNAB București. Potrivit informațiilor de la Registrul Comerțului, printre împuterniciții cu drept de administrare a operațiunilor de pe piața locală a Dnata se află și Marin Bogdan-George, despre care nu există informații publice disponibile.

Compania Dnata Catering avea anul trecut 26 de puncte de lucru pe aeroportul Henri Coandă din București, printre acestea aflându-se cafenelele City Café, Brioche Doree, Segafredom snack-bar-urile Grab&Fly, fast-food-urile La Sarmale, Falafel, Burger King, Puro Gusto, Illy Café, Burger King, Peroni, saloanele business Constanța, Cluj și Iași. Operatorii funcționează în baza unui contract de asociere în participațiune cu aeroportul. (Potrivit art. 251 din Codul Comercial, asocierea în participațiune are loc atunci când un comerciant sau o societate comercială acordă uneia sau mai multor persoane ori societăți o participațiune în beneficiile și pierderile uneia sau mai multor operațiuni, sau chiar asupra întregului comerț.), iar majoritatea dintre ei au o durată a sediului de 12 ani, 2 luni și 4 zile.

Citește în continuare pe businessmagazin.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!