Universitatea București cere pentru a treia oară retragerea titlului de doctor al lui Ponta. Curaj se enervează. Reacția fostului premier: „Securiști impuși de Băsescu”

Universitatea București cere pentru a treia oară retragerea titlului de doctor al lui Ponta. Curaj se enervează. Reacția fostului premier: „Securiști impuși de Băsescu
Publicat: 01/03/2016, 16:44
Actualizat: 18/07/2016, 19:46

Universitatea din București a retrimis, pentru a treia oară, dosarul lui Victor Ponta la Ministerul Educației, cu solicitarea de retragere a titlului de doctor, a confirmat, marți, pentru MEDIAFAX, prof. univ. Marian Popescu, președintele Comisiei de Etică a Universității din București.

UPDATE: Întrebat de jurnaliști dacă i se va retrage titlul de doctor lui Victor Ponta, ministrul Educației a răspuns: „Ministerul se va uita la cadrul legal și vom veni cu un răspuns”.

Întrebat din nou dacă poate sau nu, pe baza actualului cadru legislativ, să-i retragă titlul de doctor lui Ponta, ministrul a răspuns iritat: „Nu! Dacă se putea se făcea!”.

În replică, fostul premier Victor Ponta susține că la conducerea acestei instituții s-ar afla „securiști impuși de Băsescu”, care se ocupă doar de teza lui, fiind dirijați politic.

„În anii ’50 comuniștii veniți la conducerea Universității din București dădeau afară oamenii pe criterii strict politice! În 2011 câțiva securiști au fost impuși de Băsescu la conducerea Universității și de atunci fac același lucru – decizii pe criterii strict politice! (de 4 ani se ocupă doar de teza mea începută în 1999 și finalizată în 2003, cu un subiect „Curtea Penală Internațională” pe care doar eu l-am tratat în acei ani. Au făcut o Comisie doar pentru mine și cer retragerea unui titlu obținut legal doar pentru mine). Nu mă consolează faptul că voi câștiga iar în justiție (așa cum am mai câștigat deja până acum)!”, a scris Victor Ponta pe Facebook.

„Regret că România are în 2016 metode și mentalități tipice anilor ’50, că instituții fundamentale sunt conduse de oameni „dirijați” de propriile lor slăbiciuni și „schelete din dulap”. Și regret că numele Universității este murdărit tocmai de cei care ar trebui să îl apere. Dar sunt bucuros că Facultatea de Drept a refuzat să fie implicată în această răfuială politică! Și în anii ’50 și în 2016 ticăloșia are și oameni care nu se lasă speriați!”, a mai scris Victor Ponta, pe pagina personală de Facebook.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică o Hotărâre de Guvern și o Ordonanță de Urgență care reglementează cum se vor retrage titlurile de doctor, însă acestea nu au ajuns încă pe masa Guvernului.

Cele două documente, care schimbă regulile școlilor doctorale, prevăd că acordarea și retragerea titlurilor de doctor vor fi în atribuțiile instituției organizatoare, adică a universităților. Însă, titlurile de doctor acordate până acum, prin ordin de ministru, nu vor putea fi retrase de rector, ci tot de ministrul Educației, printr-un ordin. Ceea ce poate face rectorul este să trimită Ministerului Educației decizia de retragere a titlului de doctor împreună cu dosarul realizat de către Comisia de Etică a Universității.

Ministrul Adrian Curaj a declarat că, în baza noilor prevederi, oricine va fi ministru nu va putea „ocoli” retragerea unui titlu odată ce rectorul universității în cauză a semnat decizia, iar aceasta a fost avizată.

„Avem până în acest moment un cadru legislativ incoerent, haotic, care a generat situația în care ne aflăm. Nu a existat suficientă voință politică pentru a da învățământului un cadru robust și autonomia necesară. Am avut jocuri politice care au făcut mult rău învățământului românesc. Rezultatele le vedem astăzi și ne mirăm de ele” a mai declarat Adrian Curaj.

La sfârșitul lunii ianuarie, când ministerul a anunțat cum vor arăta noile reguli, rectorul Universității din București, profesorul Mircea Dumitru, a declarat că universitatea pe care o conduce le va retrage titlurile de doctor demnitarilor care au plagiat în tezele lor de doctorat. „În cazul în care ordonanța permite rectorului să anuleze diploma de doctor și ordinul (de ministru prin care s-a acordat titlul de doctor), vom face acest lucru”, a declarat, într-o conferință de presă”, rectorul Mircea Dumitru.

Potrivit noilor reglementări care așteaptă să fie aprobate de Guvern, în cazul în care, după acordarea titlului de doctor, se înregistrează sesizări cu privire la încălcări ale eticii universitare în cadrul tezei de doctorat, acestea sunt analizate de comisia de etică a universitatii sau, dupa caz, a Academiei Române, dar fără a depăși termenul maximum de 30 de zile.

În cazul în care petentul sau deținătorul titlului de doctor se consideră nedreptățit, poate face contestație la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) în termen de cel mult 10 zile de la notificare. Mai departe, consiliul poate apela la experți externi pentru a analiza teza de doctorat, iar rezultatul analizei trebuie trimis în maximum 45 de zile autorului contestației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Cine este principalul suspect în cazul morţii copilei de opt ani din Botoşani. Bărbatul a...
VIDEO Imagini dramatice cu prinderea suspectului care ar fi ucis-o pe fetița de 8 ani...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
Lege pentru șoferii din România. PROPRIETARII de mașini trebuie să se prezinte la RAR
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Luna Phobos a lui Marte nu este ceea ce pare, sugerează fotografii nepublicate până acum
×