De ce „efectul primei nopți” nu te lasă să te odihnești

De ce efectul primei nopți nu te lasă să te odihnești
Publicat: 06/05/2016, 11:58
Actualizat: 07/07/2016, 03:20

Ați ajunsi într-o cameră de hotel după un zbor lung și extenuant iar, în ciuda oboselii, v-a fost extrem de greu să adormiți? Și chiar dacă într-un final ați reușit, v-ați trezit de nenumărate ori pe parcursul nopții sau foarte devreme, cu o senzație de moleșeală cruntă? Oamenii de știință au stabilit demult existența acestui fenomen, pe care l-au numit „efectul primei nopți”. Participanții la diferite studii despre somn dorm de obicei foarte prost în prima noapte atunci când se află într-un mediu nou, iar calitatea somnului se îmbunătățește considerabil abia în a doua noapte.

Un recent studiu publicat de prestigioasa revistă științifică „Current Biology”, citat de rador.ro, arată, ce se întâmplă la nivel cerebral atunci când oamenii dorm într-un loc nou, nefamiliar. Astfelo cercetătorii au stabilit că fenomenul este strâns legat de o funcție a creierului care ne menține într-o stare de alertă în fața unui potențial pericol.

Până acum studiile anterioare au demonstrat instalarea somnului într-o singură emisferă cerebrală la unele păsări și mamifere marine, în timp ce a doua emisferă rămâne în stare de veghe.
Această ciudățenie a fost explicată prin instinctul de supraviețuire. Unele păsări dorm în acest fel când se află în situații riscante, de exemplu când se află la marginea unui grup și nu în mijlocul lui, iar somnul emisferic le poate ajuta să fie vigilente în privința potențialilor prădători.

Acum cercetătorii au stabilit că același mecanism are loc și în cazul oamenilor care schimbă mediul în care dorm. Atunci când o persoană nu este pe deplin convinsă că se află în siguranță în timpul somnului, un sistem intern de alertă își face apariția.

După cum se știe creierul uman are două emisfere, stângă și dreaptă. Unele zone din emisfera stângă sunt asociate cu procesarea limbajului iar altele din emisfera dreaptă coordonează informația spațială sau mediul înconjurător.

Cu ajutorul unor metode moderne de măsurare a undelor cerebrale, specialiștii au constatat că în prima noapte de somn într-un mediu străin, emisfera stângă a participanților la studiu înregistra valori diferite, iar somnul lor era superficial în emisfera respectivă. În cea de-a doua noapte petrecută în aceeași locație, toți participanții au avut un somn profund.

Pentru a aduce dovezi suplimentare privind starea de alertă a uneia dintre emisfere, participanților li s-a cerut să miște ușor mâna dacă aud un zgomot provocat intenționat de cercetători. Persoanele studiate au reacționat rapid la stimulii auditivi neobișnuiți, în timp ce sunetele normale nu i-au trezit. Toate aceste lucruri au fost constatate doar în prima noapte.

Concluzia studiului este că asimetria activității din cele două emisfere cerebrale, care are loc în prima noapte de somn într-un loc nefamiliar, acționează ca un sistem alarmă, menit să ne protejeze de eventualele pericole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Austria nu se potolește. Karl Nehammer a dat ordin: Testați și controlați
Exclusiv: Fosta iubită a lui Philipp Plein explodează. Ce acuzații îi aduce româncei Andreea Sasu
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ