De ce apar cearcănele și cum putem scăpa de ele?

De ce apar cearcănele și cum putem scăpa de ele?
Publicat: 23/05/2016, 17:02
Actualizat: 28/05/2016, 23:09

„Cearcănele sunt o problemă cosmetică importantă, pentru că ne pot afecta la orice vârstă și ne dau un aspect obosit, uneori chiar trist. Din experiența mea există mai multe tipuri de „cearcăne”, unele chiar greșit considerate așa, iar apariția lor are cauze și tratamente diferite”, spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

1. Cercăne de conformație sau genetice. „O parte dintre noi ne naștem cu o orbită mai mare și cu un mușchi orbicular subțire. Dacă și pielea din jurul ochilor este subțire sau foarte albă, acest tip de cearcăne se vede devreme, uneori din copilărie. Aspectul de oboseală crește odată cu vârsta, pentru că se resoarbe din grăsime, iar mușchii orbiculari și pielea se lasă”, precizeză Viviana Iordache pentru Gândul.

2. Cearcănele de culoare. „Culoarea ușor vineție a pleoapelor, care inițial apare la oboseală sau când suntem bolnavi, devine în timp permanentă și se închide la culoare. Se văd mai devreme la cei cu piele transparentă -albă și subtire- dar se datorează unor probleme de circulație locală. Vasele mai fragile pierd hemoglobina în țesut. Aceasta se oxidează în hemosiderina care dă culoarea maro și se vede prin transparența pielii. Intensitatea culorii crește la cei care nu beau destule lichide, care nu consumă fructe și legume proaspete, care fumează mult și care stau în aburi sau temperaturi extreme”, mai spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

3. Pungi sub ochi. „Sunt impropriu denumite cearcăne. Acestea sunt date de acumularea de limfă în pleoapa inferioară. Acestea apar și dispar la început, apoi devin cronice, fibroase și nu mai dispar. Sunt cele mai inestetice, cel mai greu de tratat și cele care pot avea cele mai multe cauze medicale. Pot ascunde boli renale, alergice, tiroidiene, circulatorii, dar și sinuzite, rinite, deviații de sept etc. Alteori se pot agrava din cauza acelorlași factori ca cearcanele de culoare sau genetic putem avea pe zonă o circulație limfatică leneșă sau insuficientă”, spune dermatologul Viviana Iordache pentru Gândul.

Pentru tratamentul sau estomparea cearcănelor, consultul dermatologic este esențial. „Avem nevoie de un dermatolog cu experiență mare în tratamentul cercănelor și care dispune de toate mijloacele de tratament, deoarece este o zonă delicată, cu risc. Oricum o luăm, reprezintă o problemă cronică pentru care primul tratament nu este niciodată și ultimul.

În cadrul consultului, medicul stabilește tipul cearcănelor: (cercăne de conformație, de culoare, pungi sub ochi sau cearcăne mixte – combinații ale celor dinainte). Schema de tratament se hotărăște după cauza apariției cearcanelor, tipul lor, dar și după modul de viață și bugetul pacientului:

1. Cearcănele de conformație se umplu cu acid hialuronic. Vom avea rezultate mai bune cu cantitați mai mici, deci riscuri și costuri mai mici. Trebuie să alegem cu atenție acidul hialuronic, care trebuie să fie moale, ușor de modelat și să nu facă compresie. Este mai scump decât cel folosit la riduri, dar rezultatele se mențin, inițial cam doi ani, apoi timpul de efect crește. Insist pentru experiența medicului și calitatea acidului. Recomandarea mea este să nu apelați la soluții „definitive,” căci efectele adverse sunt frecvente. Siliconul, alte substanțe sintetice, chiar grăsimea proprie, pot migra sau pot să fie plasate greșit. Putem avea noroc, dar oricum trecerea timpului ne modifică trăsăturile, fața coboară, mușchiul se lasă, iar grăsimea se resoarbe, ca și osul.

2. Cearcănele de culoare se tratează cu un laser special, Dye, cu radiofrecvența ablativă și cu creme dermatocosmetice. Alte tratamente ca peelingurile sau injectările nu dau rezultate. Și aceste tratamente se vor repeta la câțiva ani.

3. Cearcanele mixte sau „gavanele” vineții. Se tratează întâi culoarea, apoi se umplu. Dacă nu putem face ambele tratamente, alegem umplerea. Acidul hialuronic reflectă lumina și atunci îmbunătățește și culoarea.

4. Pungile sub ochi pot fi de două feluri:

– instabile: „mă umflu în anumite zile”, „ieri eram mai rău”, etc ne îndeamnă la prudență. Încercăm drenaje limfatice prin mezoterapie fără ac, tratarea cauzelor, eventual camuflarea lor cu acid hialuronic și creșterea fermității pielii prin radiofrecvența ablativă. Cu acid hialuronic încercăm să facem un suport și pentru regiunea de sub ochi și obraz, care să nu permită cearcanelor să se mai reverse.

– stabile 6 luni. Se corectează chirurgical cu ajutorul medicului plastician. În cazul în care pacientul nu vrea chirurgie sau dacă, de fapt, este o lipsă în etajul mediu -nu avem pomeți sau nu avem grasime în pomeți- apelăm tot la acidul hialuronic. Uneori chiar trebuie să combinăm procedurile”, subliniază dermatologul pentru Gândul.

Tratamentul cearcănelor nu este unul simplu, dar cu încredere și răbdare putem obține rezultatele dorite pentru mulți ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște