Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, reales în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, reales în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România
Publicat: 18/10/2016, 11:47
Actualizat: 31/10/2016, 15:50

Asociația Municipiilor din România (AMR) și-a ales, luni, noua structură de conducere, în cadrul Adunării Generale care a avut loc la București.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a fost reales în funcția de președinte al Asociației Municipiilor din România și primarul Municipiului Oradea, Ilie Bolojan, în funcția de președinte executiv, iar în funcția de prim-vicepreședinți au fost aleși primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, și cel al Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Totodată, primarul Municipiului Bistrița, Teodor Ovidiu Crețu, cel al Municipiului Călărași, Daniel Ștefan Drăgulin, cel al Municipiului Constanța, Decebal Făgădău, cel al Municipiului Suceava, Ion Lungu și cdl al Municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, au fost aleși prim-vicepreședinți.

De asemenea, în funcția de Secretar General al AMR a fost ales primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, în cea de purtător de cuvânt al AMR, primarul Municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, iar trezorierul Asociației va fi primarul Municipiului Slobozia, Adrian Mocioniu.

La ședința AMR au participat președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, viceprim-ministrul și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), Vasile Dîncu, ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC), Violeta Aleandru, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, reprezentanți ai Parlamentului României și parteneri ai AMR, reprezentanți ai Academiei de Studii Economice București, Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, reprezentanți ai Bancii Mondiale și ai Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene, ACRAFE.

Pe agenda ședinței s-au aflat următoarele subiecte precum:

– Raportul de activitate al Comitetului Director al AMR
– Strategia generală de descentralizare în contextul Cartei europene a autonomiei locale
– Prezentarea stadiului înființării sucursalelor AMR și aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a acestora
– Rectificarea bugetului AMR pe anul 2016 și mandatarea Comitetului Director de a adopta decizii cu privire la modificarea acestuia
– Situația încasării cotizației membrilor AMR

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache(PSD), în discursul său a făcut referire la Legea salarizării unitare și atribuțiile Curții de Conturi.

„Chiar dacă legea salarizării unitare întârzie și, indiferent de când vom veni noi, probabil că vom veni la 1 ianuarie la guvernare și vom veni cu o lege a salarizării unitare pe care o vom eșalona pe doi, pe trei, pe patru ani, pentru că impactul bugetar va fi foarte mare. Nu va veni nimeni să se angajeze în primărie, pentru că efectiv dintr-o mie de lei nu se poate susține. Nu vom putea întineri și nu vom putea aduce plus valoare în primării”.

Referitor la Curtea de Conturi, Iordache a afirmat că „modificarea Legii 94 trebuie neapărat făcută, pentru că primarii sunt principalii vinovați de fiecare dată când vine Curtea de Conturi.”

La rândul său, vicepremierul Vasile Dâncu a vorbit despre proiectele realizate de MDRAP în colaborare cu AMR.

„Am preluat majoritatea proiectelor pe care ni le-ați propus și am încercat să le transpunem în hotărâri și decizii ale Guvernului. M-am bucurat să văd o decizie pe care ați luat-o, cea de regionalizare a AMR. Cred că este o nouă dovadă că este nevoie de regionalizare, iar tema principală a reuniunii, cea a descentralizării sper să aibă ecou în ceea ce privește deciziile centrale.”

Vasile Dâncu a făcut referire și la descentralizare subliniind faptul că Guvernul a hotărât care sunt domeniile care pot fi supuse acestui proces: agricultură, turism, mediu, sănătate, educație, cultură.

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, a afirmat în discursul său că Asociația Municiilor din România este cunoscută la nivel european ca partener al Comisiei Europene în defintivarea politicilor europene.

„Sunt aici pentru a transmite mesajul Comisiei Europene, un mesaj de mulțumire pentru ceea ce ați făcut până acum și de încurajare să rămâneți aproape de noi pentru că succesul politicilor europene depinde de măsura în care acestea răspund nevoilor cu care vă confruntați. Ne interesează dezvoltarea urbană pentru că în orașele Uniunii Europene trăiește 70% din Populația UE. Ne interesează care este calitatea vieții în aceste orașe care se transformă într-un magnet care atrage mii de locuitori în fiecare an”, a spus Angela Cristea.

„Este un moment important, o piatră kilometrică în activitatea acestei structuri asociative, avem o nouă conducere, un nou Comitet Director și sunem plini de entuziasm și de râvnă să pornim la treabă în perioada următoare. Avem foarte multe lucruri de schimbat în bine, de îmbunătățit în mod evident, de aceea avem nevoie de implicare cât mai mare din partea tuturor primarilor de municipii pentru a vedea care sunt problemele care îi afectează în activitate și care ar fi soluțiile.” a declarat și președintele AMR, Robert Negoiță.

Asociația Municipiilor din România (AMR) a fost înființată în anul 1990 și este persoană juridică de drept privat, fără scop patrimonial, neguvernamentală și apolitică, constituită în vederea promovării și protejării intereselor comune ale autorităților administrației publice locale (APL), pentru soluționarea și gestionarea nevoilor publice în numele și pentru interesul colectivităților locale.

AMR include în prezent toate cele 103 municipii, precum și cele 6 sectoare ale Municipiului București rezultând un total de 109 membri, reprezentand aproximativ 10 milioane de cetateni.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Kate Middleton, operată de medici italieni. Detaliul, ținut secret de clinica din Londra
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic