Washington Post, despre erorile presei americane: „Oare noi, mass media, l-am creat pe Trump?”

Washington Post, despre erorile presei americane: Oare noi, mass media, l-am creat pe Trump?
Publicat: 09/11/2016, 11:09
Actualizat: 20/08/2017, 09:18

Jurnaliștii de la Washington Post o scriu fără menajamente, mass media a ratat povestea cu Trump. În cele din urmă, un număr foarte mare de alegători americani se pare că au vrut ceva diferit. Și, cu toate că votanții erau alegătorii reali, cei mai mulți jurnaliști pur și simplu i-au scos din ecuația scrutinului. Dar alegerile democrației perfecte din America nu sunt matematică. Alegerile înseamnă mulțimi de oameni.

Mass media nu credea că mulțimile uriașe și entuziaste de la mitingurile lui Donald Trump s-ar traduce într-adevăr într-un potop de voturi. Nu au putut crede că America va îmbrățișa ideile unui om care a batjocorit oamenii cu dizabilități, despre care mai multe femei au spus că le-a agresat sexual, și care a făcut declarații ce frizau misoginismul, rasismul și antisemitismul. Prin urmare, în conformitate cu un fel de intuiție jurnalistică, media a crezut că o victorie a lui Donald este improbabilă.

Au avut prea multă încredere în previziuni și nu și-au dat seama care este realitatea? Jurnaliștii din SUA sunt cetățeni ai orașelor, și, în cea mai mare parte, liberali educați. Au intervievat mineri și șomeri în timpul campaniei. Au întrebat muncitori. Nu i-au luat însă suficient de mult în serios. Iar Trump, care i-a numit pe jurnaliști corupți, a câștigat în ciuda tuturor pronosticurilor din media. Specialiștii au stat liniștiți, chiar dacă toată lumea știe că rezultatele sondajelor nu sunt voturi.

Cea mai ciudată intuiție post-factum este, poate, faptul că mass-media l-a ajutat pe Trump să aibă șansa lui. Au jurnaliștii vreun aport pentru victoria Trump? Bineînțeles că nu, oamenii din mass media nu dețin acest tip de putere. Dar l-au ajutat enorm, expunându-l de timpuriu, fără filtru, cu declarațiile sale furibunde și extremiste în lunile dinaintea primului sezon republican. Cu un accent ridicol pus pe fiecare relatare cu privire la e-mail-urile lui Hillary Clinton

Mass-media l-a înțeles pe Donald Trump literal. Niciodată nu l-au luat în serios. Jurnaliștii au vrut să știe exact cum va deporta Trump mulți imigranți fără acte sau cum anume Trump va scăpa lumea de ISIS. Întotdeauna jurnaliștii au dorit detalii.

Dar mulțimea de alegători a fost la polul opus: L-au luat în serios, nu literalmente pe Trump. Aparent, Trump a exploatat furia pe care americanii o simt cu privire la probleme cum ar fi comerțul și imigrația. Și, cu toate că mulți jurnaliști și multe agenții de știri au conceput relatări despre frustrarea și necesitatea retragerii dreptului de vot pentru acești americani, nu i-au luat în serios nici pe ei, pe oamenii de rând, nici pe Trump.

Și-au dorit să creadă că trăiesc într-o țară în care decența și politețea încă au semnificație. Un impulsiv, un om crud și ireverențios nu ar fi putut câștiga, în opinia jurnaliștilor americani idealiști, scrie Washington Post. Eroarea mass media este că i-a crezut pe americani mai lucizi, cu capul încă pe umeri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...