Câți români și-au făcut pensii private? Care este diferența dintre pensiile private obligatorii și cele facultative

Publicat: 06/12/2016, 10:52

Pilonul II și Pilonul III compun, împreună, sistemul privat de pensii din România. La pensia privată obligatorie (Pilonul II), românii încep să contribuie automat atunci când se angajează prima oară. Spre deosebire de banii aferenți pensiei de la stat, strânși din contribuțile de asigurări sociale ale forței de muncă angajate și redistribuiți către actualii pensionari, banii pentru pensia privată obligatorie sunt strânși pe termen lung, într-un cont propriu administrat privat, ajungând la destinatarul lor atunci când acesta împlinește vârsta pensionării. Astfel, pentru a deveni participant la un fond de pensii administrat privat, orice persoană cu vârsta între 18 și 35 de ani, care este la mai puțin de patru luni de la prima angajare trebuie să își aleagă fondul de pensii private obligatorii la care dorește să contribuie, iar cei care nu își aleg un fond de pensii administrat privat vor fi repartizați aleatoriu la unul dintre fonduri. În prezent există 7 fonduri de pensii obligatorii administrate privat din care participanții pot alege sau la care sunt repartizați, iar pe parcursul plății contribuțiilor un participant se poate transfera de la un fond la altul.

Beneficiul principal al acestui tip de pensie este că o parte din contribuția către asigurările sociale care ni se reține lunar din salariu nu este cheltuită pentru plata pensionarilor de azi sau pentru alte cheltuieli bugetare ci se economisește pentru fiecare dintre noi. Pentru pensia privată obligatorie, o persoană nu plătește nimic în plus, ci o parte din contribuțiile sociale pe care le plătește oricum este distribuită către fondul de pensii ales și administrată privat.

Contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru sistemul public, plătită lunar de angajator, reprezintă 10,5% din salariul brut (neimpozitat). Din această sumă, în prezent, către fondurile de pensii private obligatorii se redirecționează 5,1%, în timp de 5,4% rămân în continuare la stat. Potrivit reglementărilor adoptate de guvernanți, ponderea contribuțiilor la pensia privată obligatorie a crescut anual, conform unui calendar de creștere, fiind prevăzut prin lege să ajungă la 6% pentru privat și doar 4,5% pentru sistemul de stat. Toți banii strânși în acest cont vor fi disponibili odată cu vârsta pensionării și vor include toate sumele virate în acel cont de la momentul angajării până la pensionare plus veniturile provenite din investițiile fondurilor acumulate pe care administratorul le face în toți acești ani în beneficiul participanților.

„În ansamblu, de la lansarea pensiilor private obligatorii, în mai 2008, și până la finalul lunii septembrie 2016, românii au economisit 24,4 miliarde de lei, echivalentul contribuțiilor brute plătite. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii gestionează, însă, active nete în valoare de 29,9 miliarde de lei, conform datelor publice. Diferența dintre activele nete administrate și contribuțiile brute, respectiv suma de 5,5 miliarde de lei sau aproximativ 1,2 miliarde de euro, reprezintă câștigul realizat din investiții exclusiv în beneficiul participanților la aceste fonduri de pensii private”, a spus Raluca Țintoiu, președintele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) și directorul NN Pensii, cel mai mare administrator de fond privat de pensii.

În ceea ce privește numărul de persoane care contribuie la Pilonul II, adică pentru o pensie privată obligatorie, acesta era, la finalul lunii septembrie 2016, de peste 6,7 milioane de români, în creștere cu 4,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai mulți sunt bărbați (3,5 milioane) cu vârsta de peste 35 de ani, potrivit datelor ASF.

Peste 400.000 de români au optat până acum pentru o pensie privată facultativă

Și totuși, dacă există temeri că banii pe care îi putem primi de la stat și cei acumulați în contul aferent pensiei private obligatorii, există și o soluție de economisire suplimentară pentru bătrânețe. Aceasta se numește pensia privată facultativă (Pilonul III), la care fiecare persoană poate opta dacă dorește să contribuie, economisind o sumă lunară, separată de contribuția la sistemul public și la pensia privată obligatorie, de până la 15% din venitul brut.

Plata acestei contribuții la fondul de pensii facultative poate fi făcută individual sau împreună cu angajatorul. O persoană poate folosi banii din contul ei de pensie facultativă dacă are cel puțin 60 de ani și a plătit cel puțin 90 de contribuții lunare. Acest tip de pensie are un potențial mai mare să influențeze nivelul de trai la pensie.

Sistemul pensiilor private este unul „tânăr”, în țara noastră. Pensiile private facultative au fost introduse în anul 2007 și, de la an la an, atrag tot mai multe persoane care, îngrijorate de viitorul pe care-l vor avea pensiile de stat, optează pentru o astfel de pensie. Potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), numărul persoanelor care au optat pentru Pilonul III de pensie a fost de 404.259 la finalul lunii septembrie a acestui an, în creștere cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cea mai mare pondere a celor care au optat pentru o pensie facultativă s-a înregistrat la categoria de vârstă de peste 45 de ani, cu un număr total de 203.169 de participanți, confirm datelor publice, urmată de categoria 30-44 de ani cu 171.357 persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro